Το ασιατικό spot υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο αυτή την εβδομάδα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, καθώς η αδύναμη ζήτηση στην Ασία και την Ευρώπη επιβάρυνε τις τιμές

Όπως αναφέρει το Reuters, η μέση τιμή του LNG για παράδοση Απριλίου στη βορειοανατολική Ασία υποχώρησε κατά 0,50 δολάρια αυτή την εβδομάδα στα 8,30 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου του 2021.

Οι ασιατικές τιμές spot LNG έχουν χάσει σχεδόν το 30% της αξίας τους από την αρχή του έτους εν μέσω υποτονικής ζήτησης και υγιών αποθεμάτων τόσο στην ανατολική Ασία όσο και στην Ευρώπη.

Η πτώση των τιμών είχε δώσει κίνητρο στους εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου από αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία να αυξήσουν τις αγορές spot. Η ταϊλανδέζικη ενεργειακή εταιρεία Gulf Energy Development Pcl δήλωσε επίσης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει την πρώτη της αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το φορτίο, το οποίο είναι η πρώτη εισαγωγή LNG από ιδιωτική εταιρεία στην Ταϊλάνδη, θα προορίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο έργο Hin Kong Power, πρόσθεσε η Gulf Energy.

Ο Copson της Marex δήλωσε ότι οι Κινέζοι εισαγωγείς της δεύτερης βαθμίδας, ή οι μη κρατικές εταιρείες που υποστηρίζονται από το κράτος, μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλείσουν φορτία, αλλά "η γενική άποψη είναι ότι θα υπάρξει περισσότερος κίνδυνος πτώσης ελλείψει πραγματικής ζήτησης".

Στην Ευρώπη, η S&P Global Commodity Insights αξιολόγησε την ημερήσια τιμή αναφοράς του δείκτη LNG της Βορειοδυτικής Ευρώπης (NWM) για φορτία που παραδόθηκαν τον Απρίλιο σε βάση ex-ship (DES) στα 6,655 $/mmBtu στις 22 Φεβρουαρίου, ένα χαμηλό 34 μηνών εν μέσω συνολικής πτωτικής τάσης στο σύμπλεγμα φυσικού αερίου και LNG και μια έκπτωση 0,50 $/mmBtu στην τιμή φυσικού αερίου του Απριλίου στον ολλανδικό κόμβο TTF.

Η Argus εκτίμησε την τιμή στα 6,850 $/mmBtu, ενώ η Spark Commodities την εκτίμησε στα 6,858 $/mmBtu.

"Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετά ήπιες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση φυσικού αερίου είναι σχετικά χαμηλή. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πάνω από το μέσο όρο για την εποχή του έτους, συνεχίζει να επιβαρύνει τις τιμές του φυσικού αερίου", δήλωσε ο Hans Van Cleef, επικεφαλής οικονομολόγος ενέργειας της PZ - Energy.

"Οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου παραμένουν ισχυρές, με αποτέλεσμα τα αποθέματα να μειώνονται μόνο αργά. Αυτό παρέχει μια πολύ καλή θέση εκκίνησης ενόψει της περιόδου πλήρωσης, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των spot ναύλων LNG στον Ατλαντικό υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ οι τιμές στον Ειρηνικό παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, δήλωσε ο Henry Bennett, επικεφαλής τιμολόγησης της Spark Commodities.

Οι τιμές του Ατλαντικού αυτή την εβδομάδα εκτιμήθηκαν στα 49.750 δολάρια/ημέρα την Παρασκευή, ενώ οι τιμές του Ειρηνικού ήταν στα 58.250 δολάρια/ημέρα.