Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έπεσαν σε χαμηλό σχεδόν τριών δεκαετιών, καθώς ο θερμότερος χειμώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μειώνει τη ζήτηση για το καύσιμο θέρμανσης, ενώ η παραγωγή αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ. Οι χειμερινοί μήνες, κατά τους οποίους η ζήτηση θέρμανσης είναι υψηλότερη, πρόκειται φέτος να είναι οι πιο ήπιοι από τότε

που άρχισαν οι αξιόπιστες καταγραφές το 1950, δήλωσαν οι αναλυτές, στους FT, αφήνοντας τη χρήση του φυσικού αερίου πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

Σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ - η οποία έφθασε το ρεκόρ των 105 δισ. κυβικών ποδιών την ημέρα τον Δεκέμβριο - αυτό έχει στείλει τις τιμές σε ελεύθερη πτώση, οι οποίες έπεσαν κατά περισσότερο από 50% από τα μέσα Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή, τα συμβόλαια αναφοράς Henry Hub για τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 1,61 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες (British thermal units-btu), αυξημένα οριακά από τα 1,58 δολάρια ανά εκατ., btu την Πέμπτη. Εκτός από μια χούφτα ημέρες στα μέσα του 2020 - όταν η πανδημία του Covid-19 συνέτριψε τη ζήτηση - αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή κλεισίματος για το συμβόλαιο του μήνα από το 1995.

"Είναι απλά τρελό ... κάτι πολύ ασυνήθιστο συμβαίνει", δήλωσε ο Matt Rogers από την Commodity Weather Group, μια συμβουλευτική εταιρεία. "Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη καταστροφική - αλλά το πάτωμα έπεσε πραγματικά στις προσδοκίες της ζήτησης".

Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε όλο και πιο θερμούς χειμώνες σε όλο τον κόσμο. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για πρώτη φορά ξεπέρασε το όριο του 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα σε διάστημα 12 μηνών.

 

Αυτό έχει υπονομεύσει τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης, ακόμη και όταν η απομάκρυνση από τον άνθρακα αυξάνει τη χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αριθμός των ημερών θέρμανσης - ένα μέτρο του ψύχους που βασίζεται στο πόσο συχνά οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς - έχει μειωθεί κατά 7% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη χαρτογράφηση των καιρικών τάσεων, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η παγοκάλυψη στις Μεγάλες Λίμνες έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό για την εποχή αυτή.

Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία χειμερινή περίοδος Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου θα είναι η θερμότερη από τότε που εγκαταστάθηκε αξιόπιστος εξοπλισμός παρακολούθησης στα αεροδρόμια των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950. Η CWG εκτιμά ότι θα είναι κατά 3% θερμότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2015-16, με βάση τις σταθμισμένες με φυσικό αέριο ημέρες βαθμού θέρμανσης.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική παραγωγή φυσικού αερίου, η οποία έχει εκτοξευθεί από την έναρξη της επανάστασης του σχιστόλιθου πριν από 15 χρόνια, έχει σκαρφαλώσει σε νέα ύψη. Η S&P Global Commodity Insights εκτιμά ότι η παραγωγή αυξήθηκε σε ρεκόρ άνω των 105 δισ. κυβικών ποδιών ημερησίως τον Δεκέμβριο. Η παραγωγή υποχώρησε τον Ιανουάριο πριν επιστρέψει και πάλι σε περίπου 105 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως στις αρχές Φεβρουαρίου.

"Οφείλεται στον καιρό και στα επίπεδα ρεκόρ παραγωγής με τα οποία τελειώσαμε το έτος", δήλωσε ο Luke Larsen, διευθυντής ερευνών της S&P, για την κατάρρευση των τιμών, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί φυσικού αερίου θα πρέπει σύντομα να περιορίσουν την παραγωγή.

"Νομίζω ότι μάλλον θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα από άποψη παραγωγής, αν συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο", δήλωσε. "Μπορεί κάλλιστα να δούμε διακοπή της παραγωγής".

Μια χούφτα παραγωγοί φυσικού αερίου ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να περιορίσουν τα προγράμματα γεωτρήσεων τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αδύναμες τιμές ασκούν πίεση στα περιθώρια κέρδους τους.

Η Comstock Resources δήλωσε ότι θα μειώσει τις εξέδρες της στο πεδίο από επτά σε πέντε και θα αναστείλει το μέρισμά της μέχρι να αυξηθούν οι τιμές. Η Antero Resources μείωσε τον αριθμό των εξέδρων από τρεις σε δύο και μείωσε τον προϋπολογισμό των ερευνών της.

Η EQT, ο μεγαλύτερος παραγωγός της χώρας, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή ανάλογα με τις ανάγκες φέτος, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι τιμές.

"Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι στην αγορά στην οποία βρισκόμαστε - η μείωση της δραστηριότητας θα είναι ένα μεγάλο πράγμα", δήλωσε στους αναλυτές αυτή την εβδομάδα ο Toby Rice, διευθύνων σύμβουλος της EQT.

Το πλεόνασμα του φυσικού αερίου έχει ωθήσει τα αποθέματα προς τα πάνω, με την αποθήκευση να ανέρχεται σε περίπου 2,54 εκατ. κυβικά πόδια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA - 11% υψηλότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο και 16% υψηλότερα από το μέσο όρο της πενταετίας.

Η υποτονική ζήτηση έχει επίσης συμπιέσει τις τιμές και έχει αυξήσει τα επίπεδα αποθήκευσης σε άλλα μέρη του κόσμου. Στην Ευρώπη, η τιμή αναφοράς Title Transfer Facility (TTF) που διαπραγματεύεται στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο έχει μειωθεί κατά 22% φέτος και διαπραγματεύεται γύρω στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 7,90 δολάρια/mn Btu - λιγότερο από το ένα δέκατο της τιμής που ήταν στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης το καλοκαίρι του 2022.

Η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου που παραδίδεται στη βορειοανατολική Ασία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού Argus, έχει μειωθεί κατά 23% φέτος και διαπραγματεύεται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2021.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα χρειαστεί χρόνο για να εξαλειφθεί, με τις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης να υποδηλώνουν μικρές πιθανότητες σημαντικής βελτίωσης των τιμών των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα.

"Νομίζω ότι η αγορά έχει πραγματικά διαγράψει το 2024 όσον αφορά οποιοδήποτε διατηρήσιμο ανοδικό ράλι", δήλωσε ο Charlie Macnamara, επικεφαλής εμπορευμάτων στην US Bank. "Αρχίζεις να βλέπεις την αγορά να αρχίζει πραγματικά να διαμορφώνει την άποψη ότι πρέπει να μείνουμε εδώ κάτω για λίγο για να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτής της υπερπροσφοράς".