Με δύο αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ξεμπλοκάρει κατασκευή αιολικών πάρκων 500 MW στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Η επένδυση, ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ αναπτύσσεται από την EDPR και τη ΜORE της Motor Oil. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε συνολικά επτά προσφυγές τριών Δήμων, περιβαλλοντικών φορέων, αλλά και κατοίκων των περιοχών της Εύβοιας, οι οποίες αφορούσαν τα 354 MW από τα συνολικά 500 MW του έργου. Ειδικότερα, με τις αποφάσεις 159-165/2024 του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, δήμων και περιβαλλοντικών σωματείων κατά της απόφασης

 

έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) συγκροτήματος  τεσσάρων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας, εντός της δημοτικής ενότητας  Διρφύων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, των δημοτικών ενοτήτων Ερέτριας και Αμαρυνθίων του Δήμου Ερέτριας και των δημοτικών ενοτήτων Κύμης και Κονίστρων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και κατά της ΑΕΠΟ συγκροτήματος πέντε ΑΣΠΗΕ και των συνοδών τους έργων σε περιοχές της Νότιας Εύβοιας, εντός των δημοτικών ενοτήτων  Στυρέων του Δήμου Καρύστου, Διστύων και Ταμυνέων του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και Αμαρυνθίων και Ερέτριας του Δήμου Ερέτριας.

Με τις αποφάσεις κρίθηκε ότι οι μελέτες των εν λόγω Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) είναι πλήρεις και τεκμηριωμένες ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, ότι, κατά την νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης, τα έργα δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000 και ότι, συνεπώς, οι Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων δεν εκδόθηκαν κατά παράβαση της  εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Κρίθηκε ακόμη ότι οι ΑΕΠΟ δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και της ειδικής νομοθεσίας για την αδειοδότηση των Παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, τέλος, ότι  δεν έρχονται σε αντίθεση προς τις κατευθύνσεις του οικείου ειδικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.