Με μέση απόδοση της τάξης του 4,5% κινείται φέτος ο δείκτης Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας (FTSE_EU) στο Χρηματιστήριο. Η συγκεκριμένη ποσοστιαία μεταβολή είναι μικρότερη του Γενικού Δείκτη (+8%), κάτι το οποίο αποδίδεται κυρίως στη στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και στα υπεραγορασμένα επίπεδα ορισμένων μετοχών

Μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους των δύο τελευταίων ετών, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν σε διεθνές επίπεδο (πράσινη ενέργεια, άνοδος των τιμών στα καύσιμα), αλλά και τον ευρύτερο μετασχηματισμό του τομέα στο εσωτερικό. Παρά την τρέχουσα στασιμότητα, πάντως, φαίνεται ότι η σύνθεση του FTSE_EU εξακολουθεί να διαθέτει ορισμένες κρυφές... αξίες.

Αυτές εντοπίζονται κυρίως στις μετοχές, οι οποίες έχουν μείνει εν μέρει πιο πίσω, μην ακολουθώντας το πρόσφατο ράλι του Χ.Α. στα υψηλά 13 ετών. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για τις μετοχές των HelleniQ Energy, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες διαπραγματεύονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV της HelleniQ Energy κυμαίνεται στο 0,7x, του ΑΔΜΗΕ στο 0,3x, του ΕΥΔΑΠ στο 0,7x και της ΕΥΑΘ στο 0,68x. Την ίδια ώρα, μάλιστα, στις HelleniQ Energy και ΑΔΜΗΕ σε ελκυστικά επίπεδα κινείται και ο δείκτης κερδοφορίας P/E, ο οποίος ανέρχεται στο 10,2x και στο 6,5x, αντίστοιχα.

Ωστόσο, ακόμα και οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη, οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά, επ’ ουδενί δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβές. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ έχει δείκτη P/BV στο 1,03x και ταυτόχρονα βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά 13 ετών (12,5 ευρώ). Η Motor Oil, με δείκτη P/BV στο 1,11x, απέχει ελάχιστα από τα πρόσφατα ιστορικά επίπεδα των 27,6 ευρώ, ενώ η Mytilineos διαθέτει δείκτη λογιστικής αξίας 2,28x, ενόσω η μετοχή μόλις πριν από λίγες ημέρες «χτύπησε» το ρεκόρ των 39,4 ευρώ.

Στην περίπτωση της Revoil, η οποία διαθέτει δείκτη P/BV στο 1,28x, η μετοχή διαπραγματεύεται στην περιοχή του 1,9 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα πρόσφατα υψηλά 15ετίας των 2,2 ευρώ. Από την πλευρά της, η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ναι μεν είναι η πιο «ακριβή» με δείκτη P/BV στο 3,94x, αλλά ταυτόχρονα θεωρείται ο «ηγέτης» στον χώρο των ΑΠΕ, κινείται στα επίπεδα των 15 ευρώ, απέχοντας περίπου 5 ευρώ από τα ιστορικά υψηλά του 2023.

Μια σύγκριση με το εξωτερικό ρίχνει περαιτέρω «φως» στα παραπάνω, δεδομένου ότι ο μέσος δείκτης P/BV για τον MSCI Europe Energy ανέρχεται στο 1,20x, ενώ για τον MSCI Europe αγγίζει το 2x. Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των μετοχών του ελληνικού FTSE_EU κινείται κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.