Μυτιληναίος: «Κάθε Τόνος Μετάλλου που Δεν θα Παράγεται Πλέον στην ΕΕ θα Αντικατασταθεί Από Εισαγωγές με Μεγαλύτερο Αποτύπωμα Άνθρακα»

Μυτιληναίος: «Κάθε Τόνος Μετάλλου που Δεν θα Παράγεται Πλέον στην ΕΕ θα Αντικατασταθεί Από Εισαγωγές με Μεγαλύτερο Αποτύπωμα Άνθρακα»
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 9 Φεβρουαρίου 2024 - 09:19

Την ανάγκη η ανθεκτικότητα και η οικονομική ασφάλεια να βρεθούν στο επίκεντρο των κλιματικών στόχων της ΕΕ τονίζει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίoς, Πρόεδρος της Eurometaux. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι κάθε τόνος μετάλλου που σταματά να παράγεται  στην Ευρώπη θα αντικατασταθεί από εισαγωγές με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μυτιληναίος, η εξασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών για τις ανάγκες της Ευρώπης θα αποκτά διαρκώς αυξανόμενη στρατηγική

σημασία. Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων, σχολίασε: «Μετά από τέσσερα χρόνια άνευ προηγουμένου γεωπολιτικών προκλήσεων η πορεία προς τα εμπρός είναι πιθανό να είναι εξίσου ταραχώδης.  Η εξασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών για τις ανάγκες της Ευρώπης θα έχει διαρκώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και να τοποθετήσουμε την ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια στο επίκεντρο των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2040. Και πρέπει να γίνει μέσα από την ακμάζουσες αλυσίδες αξίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και από την προσφορά κινήτρων που υπερβαίνουν τη μέχρι τώρα προσέγγιση θέσπισης στόχων και ρυθμίσεων που αυξάνουν τα κόστη.

Κάθε τόνος μετάλλου που σταματά να παράγεται  στην Ευρώπη θα αντικατασταθεί από εισαγωγές υψηλότερων εκπομπών άνθρακα από βιομηχανίες που θα αυξάνονται στο εξωτερικό. Για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, ας ανταποκριθούμε στο μακροπρόθεσμο στόχο για το κλίμα της ΕΕ φιλοδοξία μέσω μιας προσέγγισης που θα στοχεύει σε μια πλήρη αλυσίδα  αξίας για την οικοδόμηση των στρατηγικών μας βιομηχανιών, χωρίς να τις εγκαταλείπουμε».

Από την πλευρά της, η Eurometaux, με αφορμή τον νέο κλιματικό στόχο της ΕΕ για περιορισμό των εκπομπών κατά 90% ως το 2040, σε ανακοίνωσή της τονίζει την επείγουσα ανάγκη η πρόταση της Κομισιόν να συνοδευθεί από μια ολοκληρωμένη βιομηχανική συμφωνία της ΕΕ για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επειγόντως να συνοδεύσει την πρόταση για το Στόχο για το κλίμα του 2040 με μια ολοκληρωμένη βιομηχανική συμφωνία της ΕΕ για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Για  να ευδοκιμήσει η βιομηχανία τις επόμενες δύο δεκαετίες, χρειαζόμαστε περισσότερα καρότα και λιγότερα μαστίγια και ένα πλαίσιο πολιτικής που δημιουργεί μια πραγματική επιχειρηματική προοπτική σγια πλήρεις αλυσίδες αξίας», δήλωσε ο Guy Thiran, Γενικός Διευθυντής της Eurometaux (Europe’s Metals Association).

«Εμείς ως βιομηχανία μετάλλων είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε  στη φιλοδοξία παραγωγής καθαρής τεχνολογίας της Ευρώπης, παρέχοντας στρατηγικές πρώτες ύλες για μπαταρίες, δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές, υδρογόνο και άλλα.

Μέχρι το 2040, στοχεύουμε να γίνουμε παγκόσμιοι ηγέτες στην υπεύθυνη παραγωγή, τη διαχείριση υλικών και την ανακύκλωση. Πρέπει επίσης να υποστούμε ένα βαθύ μετασχηματισμό  στη δέσμευσή μας για την κλιματική ουδετερότητα το 2050, επενδύοντας σε νέα δυναμικότητα  και μείωση των εκπομπών με πρωτοφανή ταχύτητα και κλίμακα».