Όπως και η Chevron (βλ. εδώ), έτσι και η Exxon Mobil, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή κέρδη καλύτερα του αναμενομένου. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της αμερικανικής πετρελαϊκής ανήλθαν στα $ 36 δισ., για το 2023, χάρη στο εμπόριο καυσίμων και την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ας σημειωθεί, πάντως ότι τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών μειώθηκαν το 2023 κατά περίπου ένα τρίτο σε σύγκριση με τα επίπεδα-ρεκόρ του 2022, καθώς ακολούθησε υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την εκτίναξη που είχε σημειωθεί όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, δήλωσε ότι ο κλάδος «είδε τις τιμές της ενέργειας και τα περιθώρια διύλισης να αρχίζουν να ομαλοποιούνται το 2023».

Πάντως, τα κέρδη της Exxon το τελευταίο τρίμηνο εξακολουθούν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις και ο Woods μίλησε αισιόδοξα για το τρέχον έτος.

Αύξησε τον στόχο δαπανών της Exxon αφού επισήμανε την άνοδο στις κεφαλαιουχικές δαπάνες το τελευταίο τρίμηνο του 2023 κατά 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ολόκληρου του έτους το 2023 υπολογίζονται σε 26,32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως είπε ο CEO της Exxon, η αμερικανική πετρελαϊκή, «επιτάχυνε ευκαιριακά τη δραστηριότητα γεώτρησης» στις δύο βασικές περιοχές παραγωγής πετρελαίου της, τη Λεκάνη Permian των ΗΠΑ και τη Γουιάνα, και ξεκίνησε την παραγωγή λιθίου για την προμήθεια μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Exxon «έκλεισε το 2023 με δυνατό τόνο» και εισέρχεται στο 2024 με ισχυρή οικονομική θέση, δήλωσε ο Peter McNally, επικεφαλής του παγκόσμιου τομέα για βιομηχανικά υλικά και ενέργεια στην Third Bridge.

«Αλλά οι επενδυτές θα εστιάσουν κυρίως στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της Pioneer Natural Resources», η οποία θα αυξήσει δραματικά τις επενδύσεις της Exxon στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αναμένει να «κλείσει» τη συμφωνία το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Τα αποτελέσματα της Exxon περιελάμβαναν και τη χρέωση απομείωσης ύψους 2,5 δις δολ. για ακίνητα στην Καλιφόρνια, τα οποία προσπαθεί να πουλήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Αν δεν συνυπολογιστεί αυτή τη χρέωση, τα ετήσια έσοδα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού μειώθηκαν κατά 35%, φτάνοντας τα 38,57 δις δολ.

Ας σημειωθεί ότι οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου διαγράφουν ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεία και καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους πριν από εκκρεμείς συμφωνίες.

Η Chevron ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απομείωση ύψους περίπου 4 δις δολ. για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Shell την Πέμπτη προέβη σε απομείωση ύψους 5,5 δις δολ. Η Exxon συμφώνησε τον Οκτώβριο να αγοράσει την ανταγωνιστική της Pioneer για να ενισχύσει την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στη Λεκάνη Permian στις ΗΠΑ και η Chevron πρότεινε να αγοράσει τη Hess Corp ώστε να αποκτήσει βάση στη Γουιάνα. Και οι δύο συμφωνίες αναμένεται τώρα να κλείσουν στα μέσα του έτους.

Άνοδος στη διακίνησης εμπορευμάτων

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent ανήλθαν στο τέταρτο τρίμηνο κατά μέσο όρο στα 82,85 δολ. το βαρέλι, μειωμένα κατά 7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Για το τέταρτο τρίμηνο, η Exxon ανέφερε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 27 σεντς, φτάνοντας στα 2,48 δολάρια ανά μετοχή, ή 9,96 δις δολ. έναντι 14,04 δις δολ., ή 3,40 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδίδονται στα υψηλότερα κέρδη από τις συναλλαγές στον κλάδο των καυσίμων και την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και τη Γουιάνα, όπως δήλωσε στο Reuters η Chief Financial Officer της αμερικανικής πετρελαϊκής, Kathryn Mikels.

Στα θετικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου συνέβαλε κα ο τομέας από το τμήμα διακίνησης εμπορευμάτων (trading) της Exxon, ο οποίος έδωσε ώθηση 1,1 δις δολ. στα λειτουργικά κέρδη από τις δραστηριότητες καυσίμων.

Η απόφαση της εταιρείας να ενώσει τις παγκόσμιες συναλλαγές σε ένα ενιαίο τμήμα αποδίδει καρπούς, είπε η Mikels. «Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα περιμέναμε να δούμε σε συνεχή βάση ενσωματωμένο στα αποτελέσματά μας», είπε ο Mikels. Τα κέρδη προήλθαν από την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζει και διακινεί τα καύσιμα, όπως  πρόσθεσε.

Η εταιρεία ξεπέρασε επίσης τον στόχο μείωσης κόστους των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση το 2019 κατά 700 εκατομμύρια δολάρια.

Η Exxon διένειμε 32 δις δολ. σε μετόχους μέσω εξαγορών και μερισμάτων πέρυσι, έναντι 29,8 δις δολ. πέρυσι. Η εταιρεία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε, επίσης, ότι προγραμματίζει κεφαλαιουχικές δαπάνες από 23 έως 25 δις δολ. δολάρια για εφέτος ώστε να προετοιμάσει τα έργα του 2025.