Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη που ανακοίνωσε η Chevron την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, ενώ αύξησε και τα μερίσματα χάρη στην υψηλότερη παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά από ένα χρόνο με σημαντικά χαμηλότερα κέρδη από λάθη και χρεώσεις

Οι μετοχές στην αγορά πριν από τη διαπραγμάτευση σημείωσαν μικρή άνοδο, αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών κατά 24 σεντς εμφανίζοντας προσαρμοσμένα κέρδη 3,45 $ ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ ανέφερε σημαντικά χαμηλότερα κέρδη, 21,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύνολο του 2023, καθώς τα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και τα καύσιμα διύλισης υποχώρησαν.

Η εταιρεία έχει υποφέρει από τις καθυστερήσεις σε μια σειρά από προγράμματα επέκτασης και το αυξημένο κόστος στις δραστηριότητες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στη διύλιση, τα περιθώρια για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα, μολονότι οι ανταγωνιστές ανέφεραν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παρά τη μείωση κατά σχεδόν 40% στα ετήσια κέρδη, η Chevron ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 8% σε ένδειξη εμπιστοσύνης. Ας σημειωθεί ότι πέρυσι επέστρεψε το ποσό - ρεκόρ των 26,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους μέσω μερισμάτων και εξαγορών.

«Επιστρέψαμε περισσότερα μετρητά στους μετόχους και παράγαμε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ότι κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία της εταιρείας», δήλωσε ο CEO Mike Wirth.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Chevron αυξήθηκε λόγω των κερδών και των εξαγορών σχιστολιθικών υδρογοανανθράκων. Στη λεκάνη Permian, το κορυφαίο σχιστολιθικό πεδίο των ΗΠΑ, οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 10%, συντελώντας στην αύξηση της παραγωγής για το έτος στα 3,12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα. Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές, τα κέρδη σε ξένο νόμισμα και οι εφάπαξ χρεώσεις αντιστάθμισαν τα κέρδη από την αύξηση στην παραγωγή.

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 6,45 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιρουμένων των 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από χρεώσεις για απομείωση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων στην Καλιφόρνια και για την κάλυψη του κόστους παροπλισμού στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ.

Το υψηλότερο περιβαλλοντικό κόστος και οι κανονισμοί γίνονται επίσης αισθητά σε όλη τη βιομηχανία πετρελαίου.

Οι μεγάλες αποσβέσεις της Chevron για το τέταρτο τρίμηνο αντικατοπτρίζουν αυτές της Exxon Mobil και της Shell. Οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει νέους περιορισμούς στις εκπομπές μεθανίου και υψηλότερους φόρους στις ενεργειακές εταιρείες μετά από πρωτόγνωρα κέρδη.

Οι ταμειακές ροές της Chevron από τις δραστηριότητές της ήταν χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων και των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους στις πωλήσεις προϊόντων διύλισης.

Η απόδοση του απασχολούμενου κεφαλαίου, ενός μεγέθους με το οποίο υπολογίζεται το πόσο αποτελεσματικά επενδύονται τα κεφάλαια, μειώθηκε στο 5,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο από 14,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι καθυστερήσεις παραγωγής και οι απαιτήσεις συντήρησης σε ένα σημαντικό έργο επέκτασης πετρελαίου στο Καζακστάν και το υψηλότερο κόστος σε άλλα μέρη ώθησαν την εταιρεία να αναγνωρίσει τον Δεκέμβριο ότι οι επιδόσεις της δεν βρίσκονταν στο ύψος των δυνατοτήτων της.

Η παραγωγή στο Καζακστάν θα μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα φέτος λόγω έργων συντήρησης.

Η Chevron έχει προχωρήσει σε αγορές που αφορούν στην παραγωγή και σε αποθέματα πετρελαίου. Προσφέρθηκε να αγοράσει τη Hess Corp (HES.N) έναντι 53 δις δολ. για να αποκτήσει πρόσβαση στα προσοδοφόρα υπεράκτια κοιτάσματα της Γουιάνας ενώ πέρυσι ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την PDC Energy, που ενίσχυσε την παραγωγή της στις ΗΠΑ.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας για το σύνολο του έτους ανήλθαν σε 24,69 δις δολ. ή 13,13 δολάρια ανά μετοχή, από 36,54 δις δολ. ή 18,83 δολάρια ανά μετοχή το προηγούμενο έτος. Οι εξαγορές και οι αυξημένες επενδύσεις στις ΗΠΑ ώθησαν τις κεφαλαιακές δαπάνες για ολόκληρο το έτος να αυξηθούν κατά 32% στα 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται 450 εκατομμύρια δολάρια περίπου, τα οποία διοχέτευσε σε περιουσιακά στοιχεία της PDC, τα οποία πρόσθεσαν 266.000 βαρέλια ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του τριμήνου.