Από τι κινδυνεύουν τα υπεράκτια αιολικά, από τα κύματα, τους ισχυρούς ανέμους, ή μήπως και από κάτι άλλο; Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία έχει κάνει απολογισμό των αναδυόμενων προκλήσεων που απειλούν την επέκταση των αιολικών πάρκων και την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας

Αν και οι κυβερνήσεις έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την ενσωμάτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και είναι αποφασισμένες να τους προωθήσουν, μια βασική απειλή εξακολουθεί να παραβλέπεται.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές αποκαλύπτουν τώρα την απειλή των κυβερνοεπιθέσεων στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Αν και αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από τις ρυθμιστικές αρχές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους κατασκευαστές, διαφαίνεται ότι η σημασία της κυβερνοασφάλειας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω του εκσυγχρονισμού του δικτύου και της ψηφιοποίησης.

Η μελέτη έρχεται τη στιγμή που ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της επέκτασης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πέρυσι τέθηκαν σε λειτουργία νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα ρεκόρ 4,2 GW, αυξημένα κατά 40% σε σχέση με το 2022. Κατά τη διάρκεια του έτους, επιβεβαιώθηκαν νέες επενδύσεις ύψους 32,6 δισ. δολαρίων που καλύπτουν 9 GW που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Φέτος, τουλάχιστον 40 GW θα δημοπρατηθούν αν όλες οι χώρες διεξαγάγουν τις δημοπρασίες του 2024 όπως έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με την Wind Europe.

Η επέκταση του κλάδου ανοίγει νέα μέτωπα απειλών κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες είναι αυξημένες για τα αιολικά πάρκα που χρησιμοποιούν συνδέσεις συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης με μετατροπέα τάσης-πηγής (VSC-HVDC). Οι εν λόγω συνδέσεις γίνονται γρήγορα και είναι η πιο αποδοτική λύση για τη συγκομιδή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Concordia και την Hydro-Quebec υποστηρίζουν ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια απαιτεί περισσότερες υποδομές στον κυβερνοχώρο από ό,τι η χερσαία αιολική ενέργεια, επειδή βρίσκεται μακριά από τη στεριά και λειτουργεί εξ αποστάσεως.

Λόγω της πολύπλοκης και υβριδικής-επικοινωνιακής αρχιτεκτονικής τους, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, εκτίμησαν οι ερευνητές. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι πρέπει να επικοινωνούν με τα χερσαία συστήματα μέσω ενός δικτύου ευρείας περιοχής, με τις ανεμογεννήτριες να επικοινωνούν επίσης με τα σκάφη συντήρησης και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιθεώρησης, καθώς και μεταξύ τους. Αυτό το δίκτυο προσφέρει πολλά τρωτά σημεία  πρόσβασης για κυβερνοεπιθέσεις.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ενώ τα δίκτυα των συστημάτων μπορούν να διαχειριστούν γεγονότα όπως αποτυχίες δρομολογητών ή φθορές σήματος, γίνεται πιο ανησυχητικό αν υπάρχει ένας επιτιθέμενος στη μέση που προσπαθεί να υποκλέψει τα σήματα.

"Καθώς προωθούμε την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι επιχειρούμε σε αχαρτογράφητη περιοχή, με άγνωστα τρωτά σημεία και απειλές στον κυβερνοχώρο", δήλωσε ο Juanwei Chen, ένας από τους ερευνητές.

Πρόσθεσαν ότι οι κατασκευαστές και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν τεράστιο έργο να αντιμετωπίσουν τα κενά στην ασφάλεια των λειτουργικών τεχνολογιών. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει επίσης να είναι προληπτικές για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα είναι αλάνθαστα, εκτίμησε η ομάδα.

Ν.Παλ.