Η ενέργεια που παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών, όπως η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια, θα είναι επαρκής για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), προσθέτοντας ότι οι εκπομπές στον τομέα της ενέργειας μειώνονται. 

Μετά την ανάπτυξη ρεκόρ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ισχύος έως το 2026, από λιγότερο από 40% το 2023, ανέφερε σε έκθεσή του η IEA την Τετάρτη.

Οι ΑΠΕ αναμένεται να ξεπεράσουν τον άνθρακα μέχρι τις αρχές του 2025, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η έκθεση.

Η πυρηνική ενέργεια προβλέπεται επίσης να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ παγκοσμίως, καθώς η γαλλική παραγωγή συνεχίζει να ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα που είχε σημειώσει το 2022, ενώ, παράλληλα, πολλά εργοστάσια στην Ιαπωνία επανέρχονται σε λειτουργία και νέοι αντιδραστήρες ξεκινούν τη λειτουργία τους σε αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα και η Ευρώπη.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 3,4% από το 2024 έως το 2026 με περίπου το 85% της αύξησης της ζήτησης να προέρχεται από την Κίνα, την Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία, αφού η ανάπτυξή της είχε υποχωρήσει ελαφρά στο 2,2% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κίνα αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όγκο, παρά την πρόβλεψη για βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και χαμηλότερη εξάρτηση από τη βαριά βιομηχανία, όπως αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού.

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες εκπομπές αναμένεται να μειωθούν κατά 2,4% το 2024, ακολουθούμενες από μικρότερες μειώσεις το 2025 και το 2026, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η αποσύνδεση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των εκπομπών θα ήταν σημαντική δεδομένης του αυξανόμενου εξηλεκτρισμού του ενεργειακού τομέα, με περισσότερους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας», όπως επισημαίνεται.

Το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν αυξημένο κατά 2% στην κατανάλωση τελικής ενέργειας το 2023 σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, αν και η επίτευξη των κλιματικών στόχων θα απαιτούσε επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ο IEA.