Θ. Σκυλακάκης: Εθνική και Ευρωπαϊκή Εγρήγορση για να Αντιμετωπιστεί η Κλιματική Κρίση

Θ. Σκυλακάκης: Εθνική και Ευρωπαϊκή Εγρήγορση για να Αντιμετωπιστεί η Κλιματική Κρίση
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τρι, 16 Ιανουαρίου 2024 - 08:00

Τα κόστη της προσαρμογής στις περισσότερο ευάλωτες περιοχές θα είναι πολύ μεγάλα και δεν προέρχονται από φυσικά φαινόμενα, είναι ανθρωπογενή, δημιουργώντας αυξημένες ευθύνες αλληλεγγύης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, στις λιγότερο ευάλωτες περιοχές. Αυτά διεμήνυσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες χθες και σήμερα, 15 και 16 Ιανουαρίου. Μόνο κατά το τελευταίο έτος, σημείωσε, το κόστος για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των πλημμυρών αντιστοιχούσε στο 1,5% του ΑΕΠ.  Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε, επίσης, σε περιπτώσεις όπου χρειάστηκε

 να γίνει μετεγκατάσταση ολόκληρων χωριών και να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες των περιοχών πέριξ της λίμνης Κάρλα, που επλήγησαν ιδιαίτερα από τα φαινόμενα, καθώς πλημμύρισαν 180.000 στρέμματα.

«Γι’ αυτό, δεν είναι μόνο αναγκαίο να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας -ιδίως μεγαλύτερες επιχειρήσεις- μέσω της ασφάλισης για κλιματικούς κινδύνους, αλλά απαιτείται να ευρεθούν πανευρωπαϊκά λύσεις, ώστε να μπορεί να λειτουργεί η ασφαλιστική αγορά και στις ευάλωτες περιοχές, όπου το υψηλό κόστος μπορεί να την καθιστά απαγορευτική» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός ΠΕΝ υπογράμμισε ακόμη πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, να μην επαρκούν τα κονδύλια από τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους που διατίθενται για την προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα, και τα οποία αφορούν σε περισσότερο ευάλωτες περιοχές, να καλύψουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται. «Γι’ αυτό το λόγο, θα απαιτηθεί δραστική επαναξιολόγηση των κοινοτικών και των εθνικών προϋπολογισμών και κατά συνέπεια των δημοσιονομικών στόχων», τόνισε, για να προσθέσει: «Είμαστε, ήδη, στο νέο κλίμα. Δεν θα έχουμε κλιματική αλλαγή. Το κλίμα έχει, ήδη, αλλάξει».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias”, που έπληξαν τη χώρα μας το φθινόπωρο του 2023 και επεσήμανε πως προέκυψε μια πλημμύρα, που, με βάση το κλίμα που επικρατούσε παλαιότερα, θα συνέβαινε μία φορά στα 1000 χρόνια και την ακολούθησε και τον ίδιο μήνα ξέσπασε, στην ίδια περιοχή, ακόμη μία κακοκαιρία, που θα συνέβαινε, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μία φορά στα 200 χρόνια! 

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως οι υφιστάμενοι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας που έχουν εκπονηθεί με βάση την εμπειρία των τελευταίων 30 ετών, παραμένουν ανεπαρκείς και δεν μπορούν να μας προετοιμάσουν για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως ο «Daniel».  

Ο Υπουργός κατέληξε, λέγοντας πως είναι αδύνατο, στην παρούσα φάση να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της νέας κλιματικής πραγματικότητας και προς τούτο, είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν ακριβέστερα κλιματικά προγνωστικά μοντέλα, που θα συνοδεύονται από βελτιωμένη χωρική ανάλυση. «Δεν ξέρουμε αν θα έρθει μέσα στον επόμενο χρόνο ή σε 5 χρόνια ή σε 10 χρόνια μία ακόμη πλημμύρα, η οποία με βάση το παλιό κλίμα θα συνέβαινε 1 φορά στα 1.000 χρόνια» εξήγησε.