Η παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει νέα ρεκόρ το 2024 και το 2025, έχει προβλέψει η αμερικανική κυβέρνηση, παρά τους αυξανόμενους φόβους ότι η επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου που τροφοδότησε την ενεργειακή άνθηση της χώρας έχει ολοκληρώσει την πορεία της. Η μέση παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ανέλθει

σε 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος αυξάνοντας στα 13,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με μια ενεργειακή προοπτική που δημοσίευσε την Τρίτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών. Τα νούμερα ξεπερνούν τα 12,9 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα που εκτιμήθηκαν το 2023 — που από μόνα τους αποτελούν ένα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχαν φτάσει πριν από την πανδημία Covid-19.

Η παραγωγή φυσικού αερίου, εν τω μεταξύ, αναμένεται να αυξηθεί σε πρωτοφανή 105 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα το 2024 και 106 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα το 2025.

Τα αναμενόμενα επίπεδα παραγωγής υπογραμμίζουν τη διαρκή επίδραση της επανάστασης του σχιστόλιθου, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια επέτρεψε στις ΗΠΑ να αντλούν μεγαλύτερους όγκους πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία.

Έρχονται επίσης κατά τη διάρκεια της θητείας μιας κυβέρνησης λιγότερο φιλικής προς τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον προκάτοχό της. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία να ηγηθεί μιας «μετάβασης από τη βιομηχανία πετρελαίου» και η κυβέρνησή του έχει επίσης θέσει περιορισμούς στην έγκριση μισθώσεων για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα και στην Αλάσκα.

«Ενώ η παραγωγή είναι ανοδική, δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε έχει επιδιώξει η κυβέρνηση Μπάιντεν», δήλωσε στους Financial Times ο Μάικ Σόμερς, διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν κάλεσε τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή για να διατηρήσουν το πλαφόν των τιμών και είπε στους νομοθέτες πέρυσι ότι η χώρα θα χρειαζόταν πετρέλαιο «τουλάχιστον για άλλη μια δεκαετία». Την ίδια ώρα οι υπερασπιστές του κλίματος κατακρίνουν την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει φτάσει σε νέα ύψη.

Η παραγωγή αυξήθηκε το 2023, αιφνιδιάζοντας πολλούς παράγοντες του κλάδου και αναλυτές και επισκιάζοντας τις πρώιμες προβλέψεις της EIA, της κυβερνητικής υπηρεσίας ανάλυσης ενέργειας. Η αυξημένη προσφορά συνέβαλε στη μείωση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου παρά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και του ομίλου παραγωγών του ΟΠΕΚ+ να στηρίξουν την αγορά(και τα κέρδη τους) μέσω περικοπών της προσφοράς.

Ο Scott Sheffield, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, του μεγαλύτερου παραγωγού στο Τέξας, είπε σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο ότι οι αυξήσεις του περασμένου έτους σήμαιναν ότι υπήρχε «καλή πιθανότητα» η παραγωγή να φτάσει τώρα τα 15 εκατομμύρια b/d μέσα σε πέντε χρόνια.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Τα κέρδη παραγωγικότητας σε μεμονωμένα πηγάδια αντισταθμίζονται από λιγότερες εξέδρες που τοποθετούνται. Η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου θα επιβραδυνθεί επίσης ως αποτέλεσμα της πτώσης της παραγωγής που προέρχεται ως υποπροϊόν της γεώτρησης πετρελαίου στη λεκάνη Permian, το τεράστιο πεδίο που εκτείνεται μεταξύ του Τέξας και του Νέου Μεξικού.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου - οι οποίες έχουν εκτοξευθεί από τότε που απέπλευσε το πρώτο φορτίο από τον Κόλπο του Μεξικού το 2016 - θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς περισσότερες εξαγωγικές εγκαταστάσεις έρχονται στο δίκτυο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της EIA. Οι εξαγωγές που ισοδυναμούν με 11,8 δισ. cu ft/d το 2023 θα πρέπει να αυξηθούν σε 12,4 δισ. cu ft/d το 2024 και 14,4 δισ. cu ft/d το 2025.

Ο Sommers είπε ότι ο κλάδος ανησυχεί για καθυστερήσεις στις εγκρίσεις αδειών εξαγωγής νέων μονάδων LNG των ΗΠΑ και για φήμες ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει μορατόριουμ στις νέες άδειες εξαγωγής ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έσπειρε τους σπόρους μιας μελλοντικής ενεργειακής κρίσης» επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έγκριση μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.