Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν απότομα χθες Δευτέρα καθώς η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης για τις εξαγωγές πετρελαίου τον Φεβρουάριο επισκίασε τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Το αργό Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου, υποχώρησε 3,9% στα 75,70 δολάρια το βαρέλι αφού το Ριάντ το Σαββατοκύριακο μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησής του. 

Ο ισοδύναμος δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ υποχώρησε 4,7% στα 70,37 δολάρια το βαρέλι. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή του πετρελαίου που εξάγεται στην Ασία κατά 2 δολάρια το βαρέλι, ελήφθη από τους επενδυτές ως σήμα ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο μπορεί να δυσκολεύεται να πουλήσει όλη την παραγωγή του.

Ανακοίνωσε επίσης περικοπές σε άλλες περιοχές που κυμαίνονται από 1,50 έως 2 δολάρια το βαρέλι. Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η χώρα, η οποία αγωνίζεται να σφυρηλατήσει συναίνεση και πειθαρχία εντός του ΟΠΕΚ+, δεν θα ήταν πρόθυμη να θυσιάσει μονομερώς το δικό της μερίδιο αγοράς για να στηρίξει τις τιμές.

«Η Σαουδική Αραβία στοχεύει να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά» και έδωσε προσωρινά προτεραιότητα στη διατήρηση του μεριδίου αγοράς της, δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB.



Το μπρεντ κορυφώθηκε λίγο κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Σεπτεμβρίου και έκτοτε έχει υποχωρήσει παρά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η τιμή έπεσε λίγο πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιανουαρίου πριν από μια μικρή ανάκαμψη καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών Χούτι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα πυροδότησε ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές για τη Βόρεια Αμερική, τη βορειοδυτική Ευρώπη, την Ασία και τη Μεσόγειο αντανακλά την προσδοκία του Ριάντ για άμβλυνση της παγκόσμιας ζήτησης και ισχυρή ανάπτυξη της προσφοράς στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι αναλυτές.

Ωστόσο, οι απόψεις των αναλυτών διίστανται σχετικά με το αν οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν, θα υποχωρήσουν ή θα διαπραγματεύονται σε στενό εύρος τιμών τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζοντας πόσο αβέβαιοι έχουν γίνει οι συμμετέχοντες στην αγορά σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη και την πιθανότητα ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να εξελιχθεί σε μιά ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση.

Γράφοντας πριν από την πτώση των τιμών της Δευτέρας, ο Paul Jackson, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Invesco, είπε ότι η «ελλιπής» οικονομική ανάπτυξη μπορεί να εξηγήσει γιατί οι προηγούμενοι περιορισμοί της προσφοράς από μέλη του ΟΠΕΚ + και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είχαν «περιορισμένη επίδραση» στις τιμές της ενέργειας.

Ωστόσο, όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν εάν το Ιράν εισχωρούσε στη σύγκρουση ή εάν η γεωπολιτική επρόκειτο να διαταραχθεί περαιτέρω από τη Ρωσία ή τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Τζάκσον. «Πιστεύω ότι είναι πιθανό η τιμή του Brent να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το 2024», είπε.