Στην προκήρυξη διαγωνισμού προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την ενίσχυση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) 200 Μεγαβάτ τα οποία θα εγκατασταθούν σε γειτονικές χώρες, υπό την προϋπόθεση ενεργού διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας με αυτές. Στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, δίχως να ορίζεται ελάχιστο ποσοστό προκριθέντων έργων ανά τεχνολογία, όπως  ισχύει για τους κοινούς διαγωνισμούς για μονάδες ΑΠΕ οι οποίες εγκαθίστανται στην Ελλάδα. Τα έργα που θα λάβουν μέρος στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να διαθέτουν σύμβαση σύνδεσης σε ισχύ ή Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.

 

Ως ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή υποβολής προσφοράς έχει οριστεί για τα φωτοβολταϊκά έργα τα 54 ευρώ ανά μεγαβάτ και για τα αιολικά τα 63 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Η ηλεκτρονική υποβολή  αίτησης συμμετοχής, η οποία θα συνοδεύεται και από την οικονομική προσφορά, πρέπει να υποβληθεί έως τις 11 Μαρτίου, θα ακολουθήσει αξιολόγηση από την Αρχή έως τις 18 Απριλίου, οπότε και θα εκδοθεί ο  προσωρινός κατάλογος των έργων που θα προκριθούν ενώ η  οριστική λίστα θα εκδοθεί στις 25 Απριλίου, έπειτα και από την εξέταση τυχόν ενστάσεων.

Το επίπεδο ανταγωνισμού έχει καθοριστεί στο 80%. Επίσης, στην ανταγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 3 σταθμοί, οι οποίοι δεν ανήκουν στον ίδιο συμμετέχοντα. Παράλληλα, στη δημοπρασία κάθε συμμετέχων δεν μπορεί να διεκδικήσει με υποψήφια έργα   περισσότερο από το 35% της μέγιστης δημοπρατούμενης ισχύος.

Η διαδικασία προκειμένου να υποβληθεί αίτηση συμμετοχής είναι η ακόλουθη:

- Απαιτείται η εγγραφή Ενδιαφερόμενου νομικού ή φυσικού προσώπου (αν έχει εγγραφεί ήδη, δεν απαιτείται η ενέργεια αυτή).

- Η εγγραφή περιλαμβάνει και τον ορισμό ενός φυσικού προσώπου ως Διαχειριστή. Ο «Διαχειριστής» αποτελεί ρόλο του συστήματος και δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον νόμιμο εκπρόσωπο / διαχειριστή ενός νομικού προσώπου. Ειδικότερα, ως Διαχειριστής ορίζεται ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει ως αρμοδιότητα τον ορισμό ως Εκπροσώπων / Αντικλήτων ενός ή περισσοτέρων φυσικών προσώπων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την αρμοδιότητα να υποβάλουν Αίτηση για λογαριασμό του Ενδιαφερομένου. Επισημαίνεται ότι, αν έχει οριστεί ήδη κάποιο φυσικό πρόσωπο ως Διαχειριστής, δεν απαιτείται η ενέργεια αυτή.

- Οι Εκπρόσωποι - Αντίκλητοι που ορίζονται από τον Διαχειριστή αποτελούν ομοίως ρόλο του συστήματος. Συγκεκριμένα, οι Εκπρόσωποι/Αντίκλητοι είναι οι χρήστες του συστήματος που υποβάλλουν την Αίτηση Συμμετοχής εκ μέρους του Ενδιαφερομένου. Ομοίως, αν έχει οριστεί ήδη κάποιο φυσικό πρόσωπο ως Εκπρόσωπος/Αντίκλητος, δεν απαιτείται η ενέργεια αυτή. Στην περίπτωση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα να οριστούν νέοι Αντίκλητοι που θα υποβάλουν Αίτηση Συμμετοχής.

- Στη συνέχεια, γίνεται η υποβολή της Αίτησης Συμμετοχής.

Η ολοκλήρωση της πληρωμής του Τέλους Συμμετοχής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αίτησης Συμμετοχής.