Η Πτώση των Εισαγωγών Ρωσικού Φυσικού Αερίου Από την ΕΕ Ενισχύει τις Βλέψεις για Ενεργειακή Ανεξαρτησία

Η Πτώση των Εισαγωγών Ρωσικού Φυσικού Αερίου Από την ΕΕ Ενισχύει τις Βλέψεις για Ενεργειακή Ανεξαρτησία
του Νίκου Παλαμήδη
Σαβ, 6 Ιανουαρίου 2024 - 00:06

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΕΕ, οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν ελαφρώς πέρυσι μετά από μια αύξηση το 2022, καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη ότι το μπλοκ μπορεί τελικά να απαλλαγεί από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ώθησε το μπλοκ να αρχίσει να απογαλακτίζεται από ρωσικούς υδρογονάνθρακες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες εργάζονται για να οριστικοποιήσουν τη νομοθεσία που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών καθώς και LNG, χωρίς οι εταιρείες να επιβαρυνθούν με τα πρόστιμα που προβλέπονται από την εφαρμογή των προβλέψεων 'take or pay'

όπως αυτές είναι διατυπωμένες στα συμβόλαια της Gazprom.

Ορισμένοι έμποροι, αναλυτές και αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να επιτρέψει μια σταδιακή μείωση στο μηδέν, από σχεδόν το ήμισυ των προμηθειών της ΕΕ πριν από τον πόλεμο, χωρίς μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Η οπλοποίηση του φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη από το Κρεμλίνο κατά την περίοδο προετοιμασίας και τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, ώθησε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Η αυξανόμενη ζήτηση LNG του μπλοκ καλύφθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά ειρωνικά οδήγησε επίσης σε άλμα τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αερίου.

Πέρυσι, το ρωσικό LNG και ό,τι έχει απομείνει από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών αντιπροσώπευαν μόνο το 13% των συνολικών προμηθειών του μπλοκ πέρυσι, από 40% το 2021, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights (βλέπε γράφημα). Οι εισαγωγές LNG της ΕΕ από τη Ρωσία ανήλθαν σε 20,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022, σημειώνοντας άλμα 30% σε σύγκριση με το 2021. Πέρυσι, σημειώθηκε οριακή πτώση στα 19,8 bcm, σύμφωνα με στοιχεία του London Stock Exchange Group.

Η Kadri Simson, επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι νέοι κανόνες που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την κράτηση χωρητικότητας στους αγωγούς φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς LNG του μπλοκ ήταν ένας «αναλογικός και στοχευμένος τρόπος» για τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τις προμήθειες αερίου από την Ρωσία.

Οι κανόνες που πρόκειται σύντομα να θεσπιστούν θα πρέπει να παρέχουν μια βάση για τις εταιρείες της ΕΕ να σπάσουν τις συμβάσεις με τους ρωσικούς παρόχους φυσικού αερίου χωρίς να πληρώσουν τεράστιες αποζημιώσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ. «Υπάρχει τώρα μια σημαντική δυνατότητα» για την ΕΕ να απαλλαγεί από τα ρωσικά μόρια αερίου, δήλωσε ο Ben McWilliams, επιστημονικός συνεργάτης στο think-tank Bruegel. Οι χώρες του μπλοκ έχουν λάβει μέτρα όπως η προσθήκη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και θα υπάρξουν περισσότερες μη ρωσικές προμήθειες LNG διαθέσιμες τα επόμενα δύο χρόνια που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΕ, είπε. «Η ροή των πραγμάτων έχει αλλάξει στην Ευρώπη σε αυτό το παιχνίδι».

Το πού βρίσκεται τώρα η ΕΕ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 2022, όταν η Μόσχα περιόρισε τις προμήθειες αγωγών καθώς προχωρούσε στην εισβολή της στην Ουκρανία. Η ΕΕ αναγκάστηκε να ανταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές για το LNG για να αντικαταστήσει τους χαμένους όγκους και τότε οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς φυσικού αερίου έφτασαν πάνω από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα το καλοκαίρι, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης.

Το μερίδιο του φυσικού αερίου στις προμήθειες της ΕΕ έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με το 2019 (πηγή FT)


Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα το ένα δέκατο αυτών που ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης, με τα επίπεδα αποθήκευσης να είναι άνετα υψηλότερα από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Εάν το ρωσικό LNG καταργηθεί σταδιακά από την Ευρώπη, «θα υπάρξει κάποια ανοδική πίεση στην ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου, αλλά δεν θα είναι μια τεράστια μεταβολή τιμής», δήλωσε ο Peter Thompson, διευθυντής της συμβουλευτικής Baringa Partners. "Αναδρομολογείται γεωγραφικά κοντά στο ρωσικό LNG ώστε να συνεχίσει να ρέει περαιτέρω, πιθανότατα προς την Ασία, και η Ευρώπη πρέπει να πάρει προμήθειες από κάπου αλλού".

Ωστόσο, η διακοπή της ροής φυσικού αερίου μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη, καθώς αρκετά μεσόγεια κράτη μέλη, κυρίως η Ουγγαρία και η Αυστρία, εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα μόρια.

“Το πώς θα φτάσει το φυσικό αέριο σε αυτές τις χώρες είναι μια πολύ πιο δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Thompson. Αλλά ακόμα κι έτσι, μόλις δημιουργηθούν υποδομές όπως οι προγραμματισμένοι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής ΥΦΑ σε όλη την Ευρώπη, “αυτό θα είναι ένα ευκολότερο ερώτημα να απαντηθεί”.

Η Αυστρία έχει ήδη κινηθεί για να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της, με τον ενεργειακό όμιλο της χώρας OMV να έχει υπογράψει συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο με τον παραγωγό LNG των ΗΠΑ Cheniere Energy για να λάβει ποσότητες LNG από το 2029.

Η Ουγγαρία, ωστόσο, δεν έχει κάνει κανένα βήμα για να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές εισαγωγές, οι οποίες διαμετακομίζονται μέσω Βουλγαρίας και Ουκρανίας. Μια συμφωνία διαμετακόμισης Ρωσίας-Ουκρανίας για το αέριο αγωγών λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους και η Simson είπε ότι ενημέρωσε τους υπουργούς για εναλλακτικές διαδρομές όταν συμβεί αυτό.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, ένας από τους οποίους είναι η ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου. Ένας παράγοντας στις υποτονικές τιμές και την άφθονη αποθήκευση φυσικού αερίου είναι η μαζική μείωση της ζήτησης που έχει βιώσει το μπλοκ, με ορισμένες βιομηχανίες να έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω των υψηλών τιμών.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ βρισκόταν σε πορεία μείωσης 7% το 2023 σε σύγκριση με το ήδη χαμηλό 2022, σύμφωνα με στοιχεία της S&P.

«Οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αισθάνονται πιο χαλαροί σχετικά με την κατάσταση του φυσικού αερίου, κάτι που συνεχίζω να υποστηρίζω ότι είναι μια ψεύτικη παρηγοριά», δήλωσε ο Michael Stoppard, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής φυσικού αερίου στην S&P Global Commodity Insights. «Δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε καλά πού βρίσκεται σήμερα το επίπεδο ισορροπίας της ζήτησης».