ΡΑΑΕΥ: Σύγκριση Τιμών Πράσινων Τιμολογίων Ρεύματος Ιανουαρίου Aνά Πάροχο

ΡΑΑΕΥ: Σύγκριση Τιμών Πράσινων Τιμολογίων Ρεύματος Ιανουαρίου Aνά Πάροχο
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τετ, 3 Ιανουαρίου 2024 - 08:00

Αναρτήθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης, 2 Ιανουαρίου 2024, στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, ο Πίνακας Τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα του έτους, με τον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τις διαφορετικές χρεώσεις του κάθε παρόχου, εύκολα και με ασφάλεια. Ο ανταγωνισμός μοιάζει να λειτουργεί σε πρώτη φάση, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι αισθητά πιο χαμηλές από εκείνες που αρχικά εκτιμήθηκαν από την αγορά, όχι μόνο στο «πράσινο» τιμολόγιο αλλά στις λοιπές κατηγορίες, όπως δήλωσε, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως αναφέρει 

σε σχετική ανακοίνωση η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων:

«Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 138Α του ν.4951/2022 και της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107 (ΦΕΚ Β’ 6600/21.11.2023), η Αρχή δημοσιεύει μηνιαίως στην ιστοσελίδα της, έως την πέμπτη ημέρα του εκάστοτε μήνα, τις τιμές παροχής από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ειδικού «Πράσινου» Τιμολογίου. Σχετικώς, η Αρχή δημοσιεύει πίνακα που περιλαμβάνει: (α) την Πάγια Χρέωση και (β) την Τελική Τιμή Προμήθειας του σχετικού μήνα, η οποία προκύπτει από το άθροισμα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και του Μηχανισμού Διακύμανσης, κατόπιν υπολογισμού τυχόν εκπτώσεων. Για τη διαφανή ενημέρωση των καταναλωτών, θα αναγράφεται η προϋπόθεση βάσει της οποίας χορηγείται η εκάστοτε έκπτωση.

Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στη σύγκριση των τιμών των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η Αρχή θα διατηρεί στην ιστοσελίδα της δυναμικό «Πίνακα Δημοσίευσης των Τιμών Ρεύματος», ο οποίος θα περιλαμβάνει τις τιμές των Ειδικών (Πράσινων) Τιμολογίων, καθώς και τις τιμές των Σταθερών «Μπλε» Τιμολογίων, δηλαδή των τιμολογίων που η τιμή τους παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, χρονικής έκτασης τουλάχιστον ενός (1) έτους, και των Κυμαινόμενων «Κίτρινων» Τιμολογίων.

Κατά τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να συγκρίνουν τις τιμές όλων των προϊόντων όλων των προμηθευτών.

Ο καταναλωτής δύναται να επιλέξει κατηγορία τιμολογίου (Οικιακό, Επαγγελματικό), καθώς και τον μήνα κατανάλωσης. Ως προεπιλογή εμφανίζονται τα Ειδικά Τιμολόγια του τρέχοντος μήνα.

Οι τιμές του εκάστοτε μήνα θα αναρτώνται στον Πίνακα Δημοσίευσης των Τιμών Ρεύματος ως εξής:

Οι τιμές των Ειδικών «Πράσινων» Τιμολογίων θα αναρτώνται στον Πίνακα έως την 5η ημέρα κάθε μήνα.

Οι τιμές των Σταθερών «Μπλε» Τιμολογίων θα αναρτώνται στον Πίνακα την 1η ημέρα κάθε μήνα. Σε περίπτωση νέου προϊόντος, αυτό θα προστίθεται εντός δύο ημερών από την διάθεσή του από τον Προμηθευτή.

Οι τιμές των Κυμαινόμενων «Κίτρινων» Τιμολογίων θα αναρτώνται στον Πίνακα εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση Ε-160/2023 (ΦΕΚ Β΄ 6001/16.10.2023) της Αρχής. Αναλυτικότερα, οι τιμές των «Κίτρινων ex-ante[1]» τιμολογίων θα αποτυπώνονται στον Πίνακα την 1η ημέρα κάθε μήνα, ενώ οι τιμές των «Κίτρινων ex-post[2]» τιμολογίων θα αναρτώνται στον Πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους (για παράδειγμα, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον Πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων).

[1] Ως «Κίτρινα ex ante» τιμολόγια νοούνται αυτά, των οποίων όλοι οι όροι τιμολόγησης ανακοινώνονται πριν τον μήνα κατανάλωσης ή το αργότερο την 1η μέρα του μήνα κατανάλωσης. Δηλαδή, οι τιμές παροχής («Τιμή Προμήθειας») των «Κίτρινων ex ante» τιμολογίων του μηνός Ιανουαρίου 2024 γνωστοποιούνται το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2024, του Φεβρουαρίου την 1η Φεβρουαρίου 2024 κοκ.

[2] Ως «Κίτρινα ex post» τιμολόγια νοούνται αυτά, των οποίων όλοι οι όροι τιμολόγησης ανακοινώνονται έως την 1η μέρα του τρίτου μήνα από τον μήνα κατανάλωσης. Δηλαδή, οι όροι τιμολόγησης («Τιμή Προμήθειας») των «Κίτρινων ex ante» τιμολογίων του μηνός Ιανουαρίου 2024 γνωστοποιούνται το αργότερο την 1η Απριλίου 2024, οι όροι των «Κίτρινων ex ante» τιμολογίων του μηνός του Φεβρουαρίου την 1η Μαΐου 2024 κοκ.

Συγκεντρωτικά, και για την καλύτερη ενημέρωση των χρηστών του energia.gr, τα «πράσινα» τιμολόγια ανά πάροχο για τον Ιανουάριο είναι τα κάτωθι:

ΔΕΗ: Χρέωση ημέρας 13,635 λεπτά /kWh για μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες και 14,595 λεπτά/kWh για νοικοκυριά με καταναλώσεις πάνω από αυτό το όριο. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 11,155 λεπτά/kWh ενώ το πάγιο φθάνει στα 5 ευρώ ανά μήνα. Τέλος, η ΔΕΗ εφαρμόζει έκπτωση 20% στη βασική χρέωση προμήθειας για τον πρώτο μήνα του έτους.

PROTERGIA: Για το «Protergia Οικιακό Value Special» η τιμή Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σε 14,26 λεπτά/kWh, με την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση να ανέρχεται σε 8 λεπτά/ kWh, ενώ το πάγιο ορίζεται στα 4 ευρώ.

ΗΡΩΝ: Το Basic Home τιμολογείται στα 14,052 λεπτά/kWh, με την έκπτωση συνέπειας να προσφέρεται στα 4,025 λεπτά/kWh και το πάγιο να φθάνει στα 5 ευρώ.

Elpedison: Η τιμή του Ειδικού Οικιακού Τιμολογίου καθορίστηκε σε 17,06 λεπτά/ kWh, με το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας να φθάνει στα, επίσης, 5 ευρώ.

NRG: Το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας «κλείδωσε» στα 14,1 λεπτά/kWh, με την έκπτωση συνέπειας που φθάνει στα 7,5 λεπτά και το πάγιο στα 5 ευρώ ή στα 3,5 ευρώ με την επιλογή e-bill και πάγιας εντολής.

ZeniΘ: Η τιμή για το «Power Home Start»), ορίστηκε στα 16,947 λεπτά/kWh, ενώ το πάγιο στα 5 ευρώ.

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Η τιμή του πράσινου τιμολογίου της εταιρείας ορίστηκε στα 14,265 λεπτά/ kWh, με την έκπτωση συνέπειας που ανέρχεται σε 3 ευρώ, ενώ το πάγιο καθορίστηκε στα 5 ευρώ.

Volton: Η τιμή για το αντίστοιχο τιμολόγιο της εταιρείας, για τον πρώτο μήνα του έτους, είναι στα 14,42 λεπτά/kWh, με την αρχική έκπτωση να φθάνει στο 20%, και την έκπτωση συνέπειας σε ακόμη 20%. Δίχως την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση αναπροσαρμόζεται στα 16,9 λεπτά/kWh.

Volterra: Η τιμή ορίστηκε στα 14,3945 λεπτά/kWh, με την έκπτωση του ενός λεπτού ανά kWh που παρέχεται για τον Ιανουάριο.

Τέλος, το «Power On! Home Green», της Ελίν προσφέρεται έναντι 14,038 λεπτών/kWh, με το πάγιο της εταιρείας να φθάνει στα 5 ευρώ.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση του Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ, σχετικά με την έναρξη εφαρμογής του Ειδικού «Πράσινου» Τιμολογίου με τις τιμές ρεύματος, Ιανουαρίου 2024, και την ενημέρωση για τη σύγκριση των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του «Πίνακα Δημοσίευσης Τιμών Ρεύματος», εδώ