Οι διακυμάνσεις της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά και οι καιρικές συνθήκες, θα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που θα καθορίσουν τα επίπεδα των τιμολογίων που θα προσφέρουν οι πάροχοι ρεύματος στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς θα μεταβαίνουμε στο νέο καθεστώς με την απουσία των κρατικών επιδοτήσεων. Ήδη και οι δύο παράμετροι που προαναφέραμε τείνουν να λειτουργούν, επί του παρόντος, υπέρ του καταναλωτή, αφού η μεν μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους

διαμορφώθηκε στα 102,2 ευρώ/MWh, από 105,4 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο, ενώ και οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να παραμένουν ήπιες για αυτή την περίοδο του έτους.

Με βάση τις τρέχουσες συγκυρίες δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ενώ η τιμή στόχου για τους τελικούς καταναλωτές, μετά τις επιδοτήσεις του ρεύματος, ήταν 15-16 λεπτά/KWh, τους προηγούμενους μήνες, η τιμή στο πράσινο τιμολόγιο κυμαίνεται πέριξ των 14 λεπτών/KWh, ενώ ο ανταγωνισμός φαίνεται να λειτουργεί και στις επόμενες κατηγορίες τιμολογίων, με αποτέλεσμα οι τιμές και στο κυμαινόμενο –με κίτρινο χρώμα- και στο σταθερό- με μπλε χρώμα- είναι αισθητά χαμηλότερες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν σαςφής την περασμένη Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, όταν δήλωνε στην τηωεόραση του ΣΚΑΪ ότι ο ανταγωνισμός «είναι εδώ για να μείνει»!

Συγκεκριμένα, είχε πει  ότι στο μπλε τιμολόγιο ο ανταγωνισμός είναι υπαρκτός και εξέφρασε την περποίησή του ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του πράσινου και του κίτρινου τιμολογίων.

«Ο ανταγωνισμός που επηρεάζει το περιθώριο κέρδους των παρόχων προς όφελος του καταναλωτή είναι ένα κομμάτι του λογαριασμού ρεύματος. Ο λογαριασμός έχει, ωστόσο, πολλά άλλα στοιχεία που τον επηρεάζουν, π.χ. οι τιμές των ρύπων, που έχουν ακριβύνει, από τα 20-25 ευρώ, έφτασαν στα 75-80 ευρώ. Επίσης, έχει την τιμή του φυσικού αερίου, που έχει μειωθεί και το κόστος της λιγνιτοπαραγωγής, που είναι ο πιο ακριβός τρόπος παραγωγής, ο οποίος φεύγει, σταδιακά, από το μίγμα. Επίσης, έχει το κομμάτι των ρευματοκλοπών, όπου λαμβάνουμε πολύ αυστηρά μέτρα για να τις περιορίσουμε και έχει και το κομμάτι των στρατηγικών κακοπληρωτών που και σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε μέτρα αντιμετώπισης. Και για να βάλω όλη τη συνθετότητα του θέματος υπάρχει και το κόστος του μαζούτ στα νησιά, το οποίο είναι πολύ υψηλό και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα φύγει από την εξίσωση» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πίσω στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμών ανά προμηθευτή για τον πρώτο μήνα του νέου έτους, 2024, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις των προμηθευτών για το πράσινο τιμολόγιο, η ΔΕΗ προσφέρει τιμή 13,635 λεπτά/KWh για κατανάλωση μέχρι 500 KWh σε μηνιαία βάση και 14,595 λεπτά/KWh για τις αμέσως υψηλότερες καταναλώσεις, ήτοι πολύ πιο χαμηλά από τις πρώτες εκτιμήσεις τον Δεκέμβριο. Ακόμη, το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 11,155 λεπτά/KWh, ενώ το πάγιο φθάνει στα 5 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους παρόχους, η Elpedison προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 17,06 λεπτά/KWh, με τη χρέωση του πάγιου να είναι 5 ευρώ σε μηνιαία βάση, η Φυσικό Αέριο προσφέρει το δικό της πράσινο τιμολόγιο στα 14,26 λεπτά, με την έκπτωση συνέπειας, και τη χρεώση του πάγιου επίσης στα 5 ευρώ.

Ακόμη, η Volton προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 14,42 λεπτά/kWh, ενώ διαμορφώνει το μηναίο πάγιο στα 4,9 ευρώ, και η ZENIΘ προσφέρει το αντίστοιχο τιμολόγιο Power Home Start, στα 16,9 λεπτά/KWh.

Σημειώνουμε ότι σήμερα, Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, αναμένονται οι ανακοινώσεις και των υπολοίπων παρόχων ρεύματος που θα κοινοποιηθούν στην ΡΑΑΕΥ και θα παρουσιαστούν συγκεντρωτικά, έτσι ώστε δοθεί στους καταναλωτές η δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις και να προβούν στις τελικές επιλογές τους.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι στο πράσινο τιμολόγιο μεταφέρθηκαν αυτόματα, από την πρώτη ημέρα του νέου έτους, όσοι από τους καταναλωτές δεν δήλωσαν ότι προτιμούν κάποιο από τα υπόλοιπα τιμολόγια που προσφέρουν οι πάροχοι. Oι καταναλωτές έχουν, ακόμη, το δικαίωμα να αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος σε μηνιαία βάση, εφόσον κρίνουν ότι τους συμφέρει περισότερο.