Μπιρόλ (ΙΕΑ) για Τουρκία: Μπορεί να Επωφεληθεί Από την Αναμενόμενη Αύξηση Παραγωγής LNG - Υπέρ της Κατασκευής και Άλλων Πυρηνικών Σταθμών

Μπιρόλ (ΙΕΑ) για Τουρκία: Μπορεί να Επωφεληθεί Από την Αναμενόμενη Αύξηση Παραγωγής LNG - Υπέρ της Κατασκευής και Άλλων Πυρηνικών Σταθμών
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 29 Δεκεμβρίου 2023 - 18:15

Η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από την αναμενόμενη παγκόσμια έκρηξη παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προβλέπεται από το 2025 και μετά, χάρη στην εκτεταμένη υποδομή της, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος επικεφαλής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, συνέστησε στην Τουρκία να επωφεληθεί από αυτήν την αναμενόμενη έκρηξη LNG που πρόκειται να ξεκινήσει το 2025. Επίσηςμ τάχθηκε υπέρ της κατασκευής και άλλων πυρηνικών σταθμών, πέραν του Ακούγιου, αν η χώρα θέλει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

 

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, αυτή η άνοδος του LNG θα έρθει με την έναρξη λειτουργίας νέων εγκαταστάσεων σε πολλές χώρες που θα δουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση των προμηθειών στο εν λόγω καύσιμο.

Η παροχή συμβουλών για πιθανές συμφωνίες θα πρέπει να γίνει υπό το φως αυτών των δεδομένων, είπε ο Μπιρόλ, καθώς μετά το 2025, «η βαρύτητα των χωρών-εισαγωγέων αερίου θα γίνει ισχυρότερη» στις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ συμβουλεύει την πατρίδα του να χρησιμοποιήσει την τεράστια υποδομή φυσικού αερίου που διαθέτει για να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου για επανεξαγωγή προς την Ευρώπη, η οποία έχει μεγάλη ανάγκη για προμήθειες LNG. Εάν η Τουρκία εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο τοπίο του φυσικού αερίου της περιοχής.

Όπως αναφέρει το Anadolu, η Τουρκία διαθέτει επτά διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου, πέντε εγκαταστάσεις LNG, συμπεριλαμβανομένων τριών πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) και δύο υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Φέτος, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Η χώρα στοχεύει να γίνει βασικός κόμβος φυσικού αερίου στην περιοχή, να διαπρέψει ως εξαγωγέας και να είναι αποτελεσματικός διαχειριστής του φυσικού αερίου που παρέχει.

Η διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής ενέργειας ζωτικής σημασίας για την ανεξαρτησία

Γενικότερα, ο Μπιρόλ υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ότι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία κινείται προς τον στόχο της για αυξημένη ενεργειακή ανεξαρτησία και μείωση των εισαγωγών ενέργειας είναι η «διαφοροποίηση» των πηγών.

«Από αυτή την άποψη, εάν μια χώρα έχει σοβαρή εξάρτηση από μια άλλη χώρα σε όλους τους τομείς της ενέργειας, νομίζω ότι η διαφοροποίηση μπορεί να είναι μια σοφή πολιτική», όπως ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, είπε ότι είναι υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας ως απαραίτητης τεχνολογίας για την Τουρκία και τάχθηκε υπέρ της κατασκευής περισσότερων πυρηνικών σταθμών πέρα από το πρώτο που κατασκευάζει ήδη η γειτονική μας χώρα, το εργοστάσιο στο Akkuyu. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μονάδα εγκαινιάστηκε στις 27 Απριίου του 2023 και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2024. Οι υπόλοιπες τρεις μονάδες του Akkuyu αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026.

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η πυρηνική ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου για καθαρά μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2053. Ήδη η Τουρκία σχεδιάζει πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε δύο άλλες τοποθεσίες μετά το πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu στη Μερσίνα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία χορήγησε στην Akkuyu Nuclear Company άδεια λειτουργίας για την πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στο εργοστάσιο. Με την ολοκλήρωση και των τεσσάρων μονάδων, η μονάδα θα έχει δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας 35 δισεκατομμυρίων κιλοβατωρών.

«Περιορισμένος προς το παρόν ο αντίκτυπος από την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα»

Σχετικά με την αυξανόμενη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούτι της Υεμένης έχουν βάλει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία, διακόπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο, ο Μπιρόλ είπε: «Το 10% του θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου και το 9% του εμπορίου LNG πραγματοποιείται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος παραμένει περιορισμένος προς το παρόν».

Ο Μπιρόλ δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IEA, θα υπάρξει καθυστέρηση δύο εβδομάδων στη ναυτιλία για τους πλόες μέσω της εναλλακτικής διαδρομής από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική αντί για την Ερυθρά Θάλασσα.

Ως αποτέλεσμα, δήλωσε ότι αυτό έχει ήδη προκαλέσει αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 1–2 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο, εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, προβλέπει σημαντικές συνέπειες καθώς η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.