Μπιρόλ, ΙΕΑ: Οι Ενεργειακές Επενδύσεις Πρέπει να Αντανακλούν τις Αποφάσεις της COP28

Μπιρόλ, ΙΕΑ: Οι Ενεργειακές Επενδύσεις Πρέπει να Αντανακλούν τις Αποφάσεις της COP28
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Πεμ, 21 Δεκεμβρίου 2023 - 16:20

Οι ενεργειακές επενδύσεις θα πρέπει να ενημερωθούν με βάση τη συμφωνία της COP28 ώστε να επιταχυνθεί η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα αυτή τη δεκαετία, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). «Μετά το COP28, οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, οι επενδυτές πρέπει να πουν στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ποιες ενέργειες να κάνουν για να απομακρύνουν τον κόσμο από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Ντουμπάι, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα για να αποτρέψουν τα χειρότερα σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Οι χώρες ολοένα και περισσότερο «κάνουν σαφή σύνδεση μεταξύ της υψηλής χρήσης ορυκτών καυσίμων και των ακραίων καιρικών φαινομένων», είπε ο Μπιρόλ.

Η συμφωνία COP28 περιλαμβάνει ορισμένες από τις συστάσεις τις οποίες είχε προωθήσει στο παρελθόν ο IEA, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της δυναμικότητας ΑΠΕ και του διπλασιασμού της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030, αλλά δεν αντιμετώπισε το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, είπε ο Birol.

«Αυτή είναι η κύρια πρόκληση για τη Διάσκεψη της COP29, στο Μπακού, και η οποία θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα που θα συζητήσει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με τους παγκόσμιους ηγέτες και την προεδρία της COP29», δήλωσε ο Μπιρόλ, αναφερόμενος στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα, η οποία την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο IEA αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2024, τονίζοντας ότι οι προοπτικές για βραχυπρόθεσμη χρήση πετρελαίου παραμένουν ισχυρές. Η IEA προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα κορυφωθεί μέχρι το 2030, ωστόσο, καθώς περισσότεροι οδηγοί θα στραφούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο κόσμος θα στρέφεται σε μορφές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ο Μπιρόλ σημείωσε ότι μέρος της ενεργειακής βιομηχανίας αντιστέκεται στην αλλαγή.

«Αποτυγχάνουν στις εξετάσεις, αν οι εξετάσεις αφορούν το αν αποτελούν μέρος του ταξιδιού μας για να φτάσουμε τους κλιματικούς μας στόχους».

ΙΕΑ: Από την Ενεργειακή Ασφάλεια των Καταναλωτών Πετρελαίου στην Προώθηση της Καθαρής Ενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ιδρύθηκε το 1974 από χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο μετά το εμπάργκο πετρελαίου το προηγούμενο έτος, με κύριο στόχο να επικεντρωθεί στην ενεργειακή ασφάλεια και να διατηρεί αποθέματα.

Όμως ο Οργανισμός άλλαξε την εστίασή του τα τελευταία χρόνια ώστε να αγκαλιάσει τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια. Το 2021 δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άνθρακα εάν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Τώρα ηγούμαστε των παγκόσμιων προσπαθειών μετάβασης στην καθαρή ενέργεια μέσω της ανάλυσης δεδομένων και της δύναμής μας για σύγκληση συναντήσεων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ.

Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί πετρελαίου είπαν ότι οι εκπομπές είναι το πρόβλημα, όχι η ενέργεια, ενώ προωθούν τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Η συμφωνία COP28 περιελάμβανε την επιτάχυνση της ανάπτυξης τέτοιων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τον περασμένο μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η χρήση μεγάλων ποσοτήτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μια απίθανη «ψευδαίσθηση».

Η στάση του ΔΟΕ έχει προκαλέσει επικρίσεις από την πλευρά των παραγωγών πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), από τον οποίο ξεκίνησε την καριέρα του ο Μπιρόλ.

Τον περασμένο μήνα ο ΟΠΕΚ κατηγόρησε τον ΙΕΑ ότι δυσφημεί τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Ορισμένες εταιρείες, ορισμένες κυβερνήσεις πετρελαιοπαραγωγών λένε ότι «θέλουμε όντως να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε ορυκτά καύσιμα με τα τρέχοντα επιχειρηματικά μας σχέδια και θα διορθώσουμε το κενό χρησιμοποιώντας τη δέσμευση άνθρακα και αποθήκευση». Αυτό είναι αδύνατο», ανέφερε ο Μπιρόλ.