Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco ενισχύει τη μονάδα μεγάλων δεδομένων (big data) και τεχνητής νοημοσύνης, που συνδέει τα περιουσιακά του στοιχεία ώστε να μεγιστοποιεί τα κέρδη της, με στόχο να βοηθήσει σε μια σειρά αποφάσεων της εταιρείας, από τις συναλλαγές έως τις εξαγορές. Αυτό όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κορυφαίας πετρελαϊκής του κόσμου στο Reuters «Έχουμε 70 άτομα που εργάζονται σε αυτό το τμήμα και εξακολουθούμε να προσθέτουμε περισσότερα», ανέφερε ο Yasser Mufti, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για θέματα προϊόντων και πελατών της Aramco, σε μια συνέντευξή του στο

διεθνές ειδησογραφικό πρακτορείο, σε μία από τις σπάνιες φορές κατά τις οποίες η εταιρεία δίνει πληροφορίες για τα εσωτερικά της.

Η μονάδα με την ονομασία Global Optimizer αποτελούσε εταιρεία του διεθνούς κλάδου του πετρελαίου, καθώς ιδρύθηκε ως τμήμα για δραστηριότητες διύλισης το 2022, ενώ προέκυψε στο πλαίσιο μίας γενικότερης αναδιάρθρωσης του σαουδαραβικού πετρελαϊκού γίγαντα το 2021.

Μέσα από την ευρύτερη αυτή ανανέωση, η Aramco στοχεύει στην πραγματοποίηση επενδύσεων που θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα το εκτεταμένο αποτύπωμά της και θα ανταποκρίνεται ταχύτερα στις αλλαγές της αγοράς. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη αναθεωρήσεις συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων ώστε η εταιρεία να ενισχύσει τις αποδόσεις της.

Η Aramco συνεχίζει να διερευνά πιθανές συμφωνίες όπως η αγορά αυτή την εβδομάδα ενός μεριδίου στη λιανική εταιρεία Gas & Oil Pakistan, καθώς και σε διυλιστήρια στην Ασία, είπε ο Mufti στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσης, η σαουδαραβική πετρελαϊκή βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά μεριδίου στην Shandong Yulong Petrochemical, μετά από μια σειρά επενδύσεων σε κινεζικά διυλιστήρια, ενώ αγόρασε μερίδιο στην εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου MidOcean Energy - μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εισόδου της Aramco στον τομέα του φυσικού αερίου. Επίσης, εισήγαγε στο χρηματιστήριο μετοχές της μονάδας πετρελαίου Luberef, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε,ς έχουν προγραμματιστεί και άλλες πωλήσεις μετοχών.

Χάρη σε πιο εξελιγμένα εμπορικά μοντέλα, όπως το Global Optimizer, η εταιρεία μπορεί να έχει πρόσθετα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) 1,5-2 $ ανά βαρέλι σε σύγκριση με πιο παραδοσιακά μοντέλα, σύμφωνα με τον Oliver Wyman, η οποία παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στο πρότζεκτ. Η αμερικανική συμβουλευτική συμβούλων εκτιμά ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου πραγματοποιούν κέρδη από 4 έως 7 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου στον τομέα της διύλισης.

«Δημιουργήσαμε μεγάλη δυναμικότητα για βελτιστοποίηση, για εμπορικές συναλλαγές, για την αντιμετώπιση κινδύνων, για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας», τόνισε ο Yasser Mufti στο Reuters, προσθέτοντας ότι περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας και μια εμπορική νοοτροπία θα μπορούσαν «να ωθήσουν αυτούς τους αριθμούς να είναι προς το άνω άκρο του ορίου αυτού [ενν. των 4-7 δολ. ανά βαρέλι], αν όχι υψηλότερο από αυτό το εύρος».

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη της Aramco. Το βασίλειο κατέχει άμεσα το 90,19% της Aramco και το κρατικό Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων κατέχει ένα επιπλέον ποσοστό 8%. Οι αναλυτές προέβλεψαν καθαρά κέρδη 121,9 δις δολ. για την Aramco το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, έναντι 161,1 δις δολ. πέρυσι.

Το αργό πετρέλαιο Brent, που διαπραγματεύεται περίπου στα 74,85 δολάρια την Πέμπτη, κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 82,33 δολάρια το βαρέλι στο σύνολο του 2023 μέχρι σήμερα έναντι περίπου 99 δολ. κατά μέσο όρο πέρυσι.

«Καθώς δεσμεύουμε τις αποδώσεις από αυτή τη διαδικασία και τοποθετούμε χρήματα στην τράπεζα, δημιουργείται μια βάση και στη συνέχεια αυτό γίνεται κάτι το αναμενόμενο... η πρόκληση είναι πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το υψηλότερο δυνατό επαναλαμβανόμενο EBIT», σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της σαουδαραβικής εταιρείας.

«Μερικά διυλιστήρια» πιθανότατα συνεισφέρουν πλήρως τις δυνατότητες πρόσθετων κερδών τους μέσω του Global Optimizer, ενώ άλλα έχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες, τονίζει ο Mufti.

Μαζί με τις υψηλότερες αποδόσεις των μετόχων, η ώθηση των κερδών θα ωφελήσει επίσης τους εταίρους της κοινοπραξίας της Aramco, προσθέτει.

Η κλίμακα της Aramco, «η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών και η ανάπτυξή της σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, σημαίνει ότι η βελτιστοποίηση του συστήματός της είναι ιδιαίτερα επιτακτική όσον αφορά την αξιολόγηση και την αξιοποίηση ευκαιριών και τη δημιουργία αξίας», δήλωσε ο Nadim Haddad, εταίρος της Oliver Wyman και επικεφαλής του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της συμβουλευτικής για την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.