Νωρίτερα έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στις "ταρίφες" που παίρνουν τα μικρά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εκτός διαγωνισμών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, σχεδιάζεται νέα ρύθμιση η οποία θα προτείνει ότι τα νέα έργα για να πάρουν ταρίφα θα πρέπει να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες από τις αρχές του νέου έτους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνεται ότι φωτοβολταϊκά έργα κάτω των 500 kW, από τις αρχές του νέου έτους, δεν θα μπορούν να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΠΕΠ, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει μέρος σε ανταγωνιστική διαδικασία. Από την υποχρέωση θα εξαιρούνται

 

τα μικρά συστήματα των 6 kW του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για κτιριακές εγκαταστάσεις.  Η νομοθεσία σήμερα δίνει περιθώριο έως και τον Ιανουάριου του 2025.

Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς κάτω του 1 MW που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες  δεν θα μπορούν από τις αρχές του 2024 κι έπειτα να πάρουν «ταρίφα» εκτός διαγωνισμών. Σήμερα, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία η νομοθεσία δίνει προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024 για περισσότερες από δύο συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 0,5 MW το καθένα.
 
Για τα έργα που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΠΕΠ ή θα υπογράψουν έως το τέλος του έτους, αλλά δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα έως τα τέλη Αυγούστου πρέπει για να πάρουν ταρίφα να συμμετέχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία. Ουσιαστικά θα πρέπει έως την 30η Αυγούστου 2024 να έχει υποβληθεί από τους κατόχους τους δήλωση ετοιμότητας ή αίτημα ενεργοποίησης στον αρμόδιο Διαχειριστή, είτε να έχει συναφθεί Σύμβαση Σύνδεσης έως την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης που προωθείται, αλλιώς θα πρέπει να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για να λάβουν Λειτουργική Ενίσχυση.
 
Παράλληλα, σχεδιάζεται ρύθμιση βάσει της οποίας μονάδες ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ που βρίσκονται υπό αδειοδότηση ή σε λειτουργία και έχουν λάβει τουλάχιστον άδεια παραγωγής ή βεβαίωση παραγωγού (ή εάν πρόκειται για Εξαιρούμενους Σταθμούς να έχουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης) να επιτρέπεται να μετατραπούν σε σταθμούς αυτοπαραγωγής  προχωρώντας σε τροποποίηση όλων των σχετικών αδειών, εγκρίσεων και συμβάσεων.
 
Ακόμη, αναμένεται να  περιληφθεί και διάταξη που θα προβλέπει ότι για παρόχους υπηρεσιών ύδατος θα επιτρέπεται η μετατροπή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών για εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Η ισχύς των σταθμών μπορεί να ανέρχεται έως και το 100% των προς συμψηφισμό καταναλώσεων.