ΙΕΑ: Οι Δεσμεύσεις για τα Ορυκτά Καύσιμα στην COP28 Δεν Περιορίζουν την Υπερθέρμανση στον 1,5 C

ΙΕΑ: Οι Δεσμεύσεις για τα Ορυκτά Καύσιμα στην COP28 Δεν Περιορίζουν την Υπερθέρμανση στον 1,5 C
energia.gr
Δευ, 11 Δεκεμβρίου 2023 - 11:32

Οι δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών που έγιναν από περίπου 130 χώρες και 50 εταιρείες ορυκτών καυσίμων κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα είναι καλές αλλά απέχουν από τον δρόμο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με ανάλυση της Διεθνούς Ενεργειακός Οργανισμός (ΙΕΑ). Οι χώρες αυτές όλες μαζί, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ανέφερε ο οργανισμός. Ο ΙΕΑ έχει υπολογίσει ότι η πλήρης εφαρμογή ενός συνόλου μέτρων που αποτελούν μέρος μιας νέας παγκόσμιας συμμαχίας απαλλαγής 

από τις εκπομπές άνθρακα θα μειώσει μόνο κατά ένα τρίτο το χάσμα εκπομπών που σχετίζεται με την ενέργεια μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και του σεναρίου 1,5C έως το 2030.

«Είναι καλό, αλλά δεν είναι αρκετά καλό», δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Ο Μπιρόλ είπε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» οι χώρες να συμφωνήσουν σε μια «εύρυθμη και δίκαιη μείωση των ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με τους διεθνείς μας στόχους για το κλίμα» στο COP28, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες.

Σχεδόν 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Καναδά, συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να τριπλασιάσουν την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να διπλασιάσουν την ενεργειακή τους απόδοση, ενώ 50 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υπέγραψαν δέσμευση μείωσης του μεθανίου ως μέρος της παγκόσμιας έκθεσης του προέδρου της COP28 Sultan al-Jaber, υπογράφοντας έναν οδικό χάρτη απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Οι υπογράφοντες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ισχύ των ΑΠΕ σε τουλάχιστον 11.000 γιγαβάτ έως το 2030 και να διπλασιάσουν τον μέσο ετήσιο ρυθμό βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης στο 4% μέχρι το 2030.

Ταυτόχρονα, οι 50 εταιρείες ορυκτών καυσίμων - που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου - δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τη συνήθη έκρηξη περισσεύματος αερίου και να εξαλείψουν σχεδόν όλες τις διαρροές μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου θερμοκηπίου, έως το 2030.

Στις εταιρείες περιλαμβάνονται οι Saudi Aramco, TotalEnergies, BP, Shell και ExxonMobil. Ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Ντάρεν Γουντς, παρευρέθηκε για πρώτη φορά στο COP28 για να σηματοδοτήσει τη συμμετοχή του ομίλου στις συζητήσεις του ΟΗΕ.

Ο Μπιρόλ, ο οποίος βρέθηκε στο Ντουμπάι για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, είπε ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να ενισχύσουν τις δαπάνες τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Υπήρχε ένα «μεγάλο χάσμα» μεταξύ της αναλογίας των επενδυτικών τους δαπανών που προορίζονται για καθαρές τεχνολογίες και του «πόσο ...αναφέρουν την κλιματική αλλαγή στις ομιλίες τους», είπε.

Η κριτική αξιολόγηση από τον ΔΟΕ ακολουθεί την επίπληξη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη συμφωνία που μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα υπό τον Jaber, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι. Ο Γκουτέρες είπε ότι τα σχέδια «είναι ξεκάθαρα κατώτερα από αυτό που απαιτείται».

Φέτος, ο ΙΕΑ είπε ότι η ζήτηση ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθεί κατά ένα τέταρτο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, προκειμένου ο κόσμος να περιορίσει επιτυχώς την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 C, τον ιδανικό στόχο της συμφωνίας του Παρισιού του 2015. Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας είναι ήδη τουλάχιστον 1,1 C.

Ο ΙΕΑ το 2021, ενόχλησε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου όταν είπε ότι δεν υπήρχε χώρος για νέα έργα εξερεύνησης εάν επρόκειτο να εκπληρωθούν τα όρια υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έχει επίσης προβλέψει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα κορυφωθεί πριν από το 2030.

Τον περασμένο χρόνο, ο οργανισμός βρέθηκε επίσης στο σρόχαστρο του καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου του ΟΠΕΚ, στο οποίο κυριαρχεί η κορυφαία παραγωγός χώρα, η Σαουδική Αραβία.