Σχέδιο Συγχώνευσης € 52 Δισ., Ανάμεσα σε Woodside και Santos – Στόχος Μία Παγκοσμίου Κλίμακας Εταιρεία στο LNG

Σχέδιο Συγχώνευσης € 52 Δισ., Ανάμεσα σε Woodside και Santos – Στόχος Μία Παγκοσμίου Κλίμακας Εταιρεία στο LNG
του Δημήτρη Φάρου
Σαβ, 9 Δεκεμβρίου 2023 - 16:41

Μια πιθανή συγχώνευση, αξίας 80 δις  δολ. Αυστραλίας (52 δις δολ. ΗΠΑ), δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας για τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στο υγροποιημένο φυσικό αέριο αντικατοπτρίζει μια σκληρή πραγματικότητα στον τομέα: χωρίς μέγεθος παγκόσμιας κλίμακας, είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς την βαρύτητά του στον κλάδο του LNG. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με 

δημοσίευμα των Financial Times,  Woodside Energy και η Santos ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία. Εάν ολοκληρωθεί, θα ενοποιήσει σχεδόν όλο τον κλάδο LNG της Αυστραλίας σε μια ενιαία οντότητα.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους με άμεση γνώση της κατάστασης. Οι εν λόγω πηγές ανέφεραν στους FT ότι οι συζητήσεις πυροδοτήθηκαν από την ανάγκη και των δύο εταιρειών να αυξήσουν το μέγεθός τους καθώς η αγορά φαίνεται να εδραιώνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης νέων έργων αυξάνεται λόγω του κόστους, των κανονισμών και της αντίθεσης που σημειώνεται απέναντι  στον κλάδο.

Ο James Byrne, αναλυτής της Citi, είπε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί καθώς «η Woodside αποκαθιστά το αποτελματωμένο χαρτοφυλάκιό της και η Santos διορθώνει τον ισολογισμό της».

Όπως είπε, μία συνένωση των δύο εταιρειών θα δημιουργούσε μια παγκόσμιων διαστάσεων εταιρεία εισηγμένη στις ΗΠΑ και την Αυστραλία που θα μπορούσε να μεταδώσει τον υψηλότερο κίνδυνο και τη φθίνουσα αξία ορισμένων έργων. Ωστόσο, η συνδυασμένη οντότητα θα εξακολουθεί να είναι μικρή σε μέγεθος σε σύγκριση με τους σημαντικότερους παγκόσμιους «παίκτες» στην αγορά LNG.

Η Woodside πούλησε περίπου 11,2 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022 και η Santos 5,8 εκατομμύρια τόνους. Αντίθετα, η Shell και η Total Energies, οι δύο μεγαλύτεροι ιδιωτικοί προμηθευτές LNG, πούλησαν 66 εκατ. τόνους και 48,1 εκατ. τόνους, αντίστοιχα. Μια συνδυασμένη οντότητα θα ήταν συγκρίσιμη με την BP, η οποία πούλησε 19 εκατομμύρια τόνους πέρυσι. «Το LNG αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη κλίμακα και έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο Frank Harris, επικεφαλής της παγκόσμιας παροχής συμβουλών LNG στο Wood Mackenzie. «Οι άνθρωποι που έχουν φιλοδοξίες να γίνουν κορυφαίοι παίκτες χρειάζονται μεγάλη κλίμακα και η Woodside πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Καθώς ο κλάδος μεγαλώνει, για να συμβαδίσει με τον ρυθμό του, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι χρειάζεται μεγαλύτερη κλίμακα». Η Santos δέχεται πιέσεις από επενδυτές, ιδίως από τον διαχειριστή κεφαλαίων L1 Capital, να αναθεωρήσει τη στρατηγική της λόγω των χαμηλών αποδόσεων της εταιρείας σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η εταιρεία έχει παροτρυνθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διάλυσης της επιχείρησης ή πώλησης. Η Woodside θεωρείται από καιρό ως πιθανός συνεργάτης στην αυστραλιανή βιομηχανία. Οι μετοχές της Santos σημείωσαν άνοδο 6% στα 7,24 δολάρια Αυστραλίας την Παρασκευή, ενώ της Woodside's υποχώρησαν ελαφρά, κατά 0,7%, στα 29,78 δολάρια Αυστραλίας.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να έχει σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αξιολόγησης των εμβληματικών έργων που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα. Το γιγάντιο έργο Scarborough της Woodside στα ανοικτά των ακτών της περιοχής Pilbara στη Δυτική Αυστραλία έχει καθυστερήσει λόγω της αντίθεσης των αυτόχθονων κοινοτήτων, όπως και το έργο φυσικού αερίου Barossa του Santos κοντά στα απομακρυσμένα νησιά Tiwi στη Θάλασσα του Τιμόρ. Οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν επίσης να απαιτήσουν πωλήσεις εγχώριων περιουσιακών στοιχείων της Αυστραλίας, δεδομένης της δυνητικά δεσπόζουσας θέσης της συνδυασμένης οντότητας στην εγχώρια αγορά της.

Και οι δύο εταιρείες θεωρούν το LNG ως το κύριο προϊόν τους, αλλά παράγουν επίσης αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τις δραστηριότητές τους.Η Santos, η οποία έχει επίσης επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου φυσικού αερίου Moomba στη Νότια Αυστραλία, άντλησε περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής της από LNG το 2022. Η Woodside, η οποία έχει επενδύσει στον τομέα πετρελαίου των ΗΠΑ και έχει μια αυξανόμενη παρουσία εκεί

, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι αναμένει ότι το 45% της παραγωγής της φέτος θα προέρχεται από LNG.Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει αντίρρηση από την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας, η οποία θα μπορούσε να καταπολεμήσει κάθε προσπάθεια εξυγίανσης της επιχείρησης μακριά από την Αδελαΐδα.

Η Santos – τα αρχικά της οποίας σημαίνουν South Australia Northern Territory Oil Search, ελληνιστί: Αναζήτηση Πετρελαίου Βόρειας Επικράτειας Νότιας Αυστραλίας - έχει την έδρα της εκεί από τη δεκαετία του 1950, αλλά η Woodside έχει έδρα στο Περθ. Η νέα εταιρεία θα περιελάμβανε περιουσιακά στοιχεία και στις δύο ακτές της Αυστραλίας, αλλά θα διευρύνει επίσης τη διεθνή παρουσία, με τον νέο όμιλο να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στην Αλάσκα, τη Σενεγάλη και την Παπούα-Νέα Γουινέα.Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει το εμπόριο LNG εξαιρετικά περίπλοκο, με το κλείσιμο των αγωγών να οδηγεί την Ευρώπη σε αναζήτηση άλλων προμηθευτών φυσικού αερίου για να καλύψει τις ανάγκες της.

Η Ευρώπη και η Ασία πλέον ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο για τις ίδιες προμήθειες, με τους εμπόρους και τους προμηθευτές να πρέπει διαρκώς να βρίσκουν ποιοι προορισμοί θα έχουν τις καλύτερες αποδόσεις για τα φορτία τους.Ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο επιτρέπει στις εταιρείες LNG να «βρίσκουν αποδόσεις και να ανταλλάσσουν πλοία εσωτερικά για εξοικονόμηση [κόστους] χωρίς καν να χρειάζεται να βρουν εταίρο για συναλλαγές», δήλωσε ο Alex Froley, αναλυτής LNG στην εταιρεία συμβούλων ICIS.

Η πιθανή συμφωνία «είναι ένα σημαντικό παιχνίδι εξυγίανσης στην αυστραλιανή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Felix Booth, επικεφαλής του τομέα LNG στην εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Vortexa.

Το έργο LNG της Santos στην Παπούα-Νέα Γουινέα «θα είναι μια αξιοσημείωτη προσθήκη» στο χαρτοφυλάκιο LNG της Woodside και η συζητούμενη συγχώνευση θα φέρει βελτιωμένη κλίμακα και αποτελεσματικότητα στις δραστηριότητές τους, όπως ανέφερε.

Τα τελευταία χρόνια, η Woodside προσπάθησε επίσης να επεκτείνει το παγκόσμιο αποτύπωμά της υπογράφοντας συμφωνίες LNG στη Βόρεια Αμερική.

Έχει συμφωνίες με παραγωγούς LNG των ΗΠΑ για μακροπρόθεσμες προμήθειες και αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε μια 20ετή συμφωνία LNG με ένα έργο στο Μεξικό. Η Woodside «επικεντρώνεται» στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της LNG, σημειώνει σε ανάρτηση στο LinkedIn ο Mark Abbotsford, εκτελεστικός αντιπρόεδρος μάρκετινγκ και εμπορίας της Woodside, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στο Μεξικό.«Βλέπουμε την κλίμακα, τη γεωγραφική ποικιλομορφία και το ανταγωνιστικό LNG ως κρίσιμα για το μέλλον μας και επίσης απαραίτητα για την κάλυψη της συνεχούς αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου/LNG μέσω της ενεργειακής μετάβασης», είπε.