Την υποχρέωση ανάπτυξης από τον ΔΕΔΔΗΕ συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης όλων των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, με ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Στόχος να γίνονται με ακρίβεια και ασφάλεια οι περικοπές ενέργειας, όταν χρειάζεται. Σήμερα,   όταν η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και εφόσον δεν μπορεί ακόμη να αποθηκευτεί η ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αναπόφευκτα περικόπτεται για λόγους ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος. Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει σύγχρονα συστήματα και μπορεί να περικόπτει με ακρίβεια τις

μονάδες που πρέπει, όταν πρέπει. Ο ΔΕΔΔΗΕ όμως δεν διαθέτει ανάλογα συστήματα τηλεμετρίας και ελέγχου με συνέπεια όταν χρειάζεται να κάνει περικοπές να κόβει μια ολόκληρη γραμμή, μαζί με όσα έργα συνδέονται σε αυτή. Συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι φωτοβολταϊκά έργα ισχύος περίπου 5 GW (γιγαβάτ).
 
Έτσι, το ΥΠΕΝ αναμένεται άμεσα να προωθηθεί στη Βουλή  για ψήφιση ειδική ρύθμιση, η οποία θα υποχρεώνει τον ΔΕΔΔΗΕ να αναπτύσσει δυνατότητες τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης μέσω κατάλληλων συστημάτων, όλων των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, με ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW. Παράλληλα όμως, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν εντός των σταθμών τους τον εξοπλισμό εκείνο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της τηλεποπτείας και του ελέγχου, έπειτα από υπόδειξη του ΔΕΔΔΗΕ.
 
Η ρύθμιση θα εξειδικευθεί αργότερα με υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει το πλαίσιο και τις συνθήκες έκδοσης εντολών διαχείρισης της παραγωγής των έργων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και των έργων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και εφαρμογής των περιορισμών και περικοπών παραγωγής στα έργα, ενώ θα περιλαμβάνει και τις  αρχές επιμερισμού των περιορισμών έγχυσης σε σταθμούς παραγωγής και αποθήκευσης.
 
Επίσης, θα προσδιοριστούν και τυχόν αποζημιώσεις για επιμέρους κατηγορίες έργων για απώλεια εσόδων που θα προκύπτει από την εφαρμογή των περιορισμών και των περικοπών παραγωγής. Υποχρεώσεις θα έχουν και οι επενδυτές ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για τους οποίους θα τεθούν στενές προθεσμίες εγκατάστασης του απαιτούμενου εξοπλισμού, ανάλογα με την ισχύ και το έτος ενεργοποίησης τους, αλλά και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν τον εγκαταστήσουν.
 
Με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν και οι αρχές κατανομής του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου στους χρήστες και λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείρισή του με συν-εγκατάσταση και υβριδοποίηση έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης, καθώς και με αξιοποίηση ετεροχρονισμού παραγωγής.  
 
Επιπρόσθετα, για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα των περικοπών θα τεθούν με απόφαση υπουργού οι  υποχρεώσεις των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης που τους εκπροσωπούν, αλλά και οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες των Διαχειριστών Συστήματος και Δικτύου, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΔΑΠΕΕΠ στην διαχείριση των περιορισμών που επιβάλλονται σε έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης.