Την έντονη αντίδραση του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη προκάλεσαν οι προτροπές παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές να επιλέξουν τα δικά τους κυμαινόμενα τιμολόγια αντί του ειδικού «πράσινου» τιμολογίου, όπου η σύγκριση της τελικής τιμής είναι ευκολότερη.
Οργή Σκυλακάκη – Κοιτάμε απλά να επιβιώσουμε, λέει στην «Κ» εκπρόσωπος των παρόχων.
Eντονη είναι η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην πρακτική κάποιων παρόχων αποτροπής των πελατών τους από το «πράσινο» ειδικό τιμολόγιο, που επιβλήθηκε με νόμο ως υποχρεωτικό για όλη την αγορά, ώστε να είναι εύκολα συγκρίσιμο για τους καταναλωτές. Ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης αναμένει την παρέμβαση της αρμόδιας αρχής (ΡΑΑΕΥ) πριν αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για τον έλεγχο της θεσμικής ορθότητας αυτής της πρακτικής. Κάποιοι πάροχοι στις επιστολές τους προς τους πελάτες τους δεν περιορίζονται στις εκ του νόμου προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους, όπως η ενημέρωση των πελατών τους για την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο ειδικό τιμολόγιο (πράσινο) –εκτός εάν δηλώσουν τη βούλησή τους να παραμείνουν στο τιμολόγιο που ήδη έχουν– και το δικαίωμά τους να επιλέξουν κάποιο άλλο τιμολόγιο ή και άλλο πάροχο, αζημίως.
Επιχειρούν ευθέως να αποτρέψουν τους πελάτες τους από το «πράσινο» τιμολόγιο, το οποίο εμφανίζουν ακριβότερο από 10% έως και 17,70% σε σχέση με το «πορτοκαλί» κυμαινόμενο τιμολόγιο που τους προτείνουν, καταφεύγοντας σε συγκρίσεις των δύο τιμολογίων αναδρομικά για το 2023. Δηλαδή, τι θα πλήρωνε κάποιος στο πρόγραμμα που βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2023 και τι θα πλήρωνε αν ίσχυε το ειδικό τιμολόγιο.
Είναι ενδεικτική η επιστολή παρόχου σε πελάτη της, που αναφέρει επ’ αυτού: «Η εταιρεία μας, προκειμένου να σας διευκολύνει στην απόφασή σας, προέβη σε σύγκριση των δύο εμπορικών προγραμμάτων υπολογίζοντας για το διάστημα Ιαν. 2023 - Οκτ. 2023 προηγούμενο έτος τη μέση Τελική Χρέωση Προμήθειας που θα προέκυπτε βάσει: (α) της Τελικής Τιμής Προμήθειας του Εμπορικού Προγράμματος “...”, σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους στην παρούσα Ειδικούς Ορους και (β) της Τελικής Χρέωσης Προμήθειας του “...”, σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους στην παρούσα νέους τροποποιημένους Ειδικούς Ορους.
Από τα αποτελέσματα της ως άνω σύγκρισης προκύπτει ότι με την παραμονή σας στο “...”, θα επωφελούσασταν για την εν λόγω χρονική περίοδο με περίπου 13,30% χαμηλότερη Τελική Χρέωση Προμήθειας».
Την πρακτική αυτή, πάντως, δεν τη συμμερίζεται η πλειοψηφία των παρόχων, παρότι όλοι συμφωνούν ότι το «πράσινο» τιμολόγιο θα είναι πιο ακριβό από τα «κίτρινα» κυμαινόμενα, διότι θα εμπεριέχει το ρίσκο της πρόβλεψης της χονδρεμπορική τιμής.
Κυρίως όμως έχει εξοργίσει τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη, που από την πρώτη στιγμή εισπράττει την αντίδραση των παρόχων, η οποία περνάει πλέον και σε πρακτικό επίπεδο. «Είναι η τακτική του ελάτε στον ακριβό να σας πουλήσει φθηνά. Θέλουν να είναι ακριβοί εκεί που είναι συγκρίσιμοι», δηλώνει στην «Κ», ενώ ερωτηθείς για το εάν θα κάνει κάποιου είδους παρέμβαση σημειώνει πως «θα πρέπει πρώτα να κάνει τη δουλειά της η ΡΑΑΕΥ». Από τις ενημερωτικές επιστολές παρόχων, ωστόσο, προκύπτει και μια γενικότερη προσπάθεια «σαμποτάζ» του «πράσινου» τιμολογίου, με κάποιους μάλιστα να το ομολογούν και ευθέως. Για παράδειγμα, κάποιοι ορίζουν ως εύρος διακύμανσης της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά για την αναπροσαρμογή της τελικής χρέωσης της κιλοβατώρας τα 5060 ευρώ/μεγαβατώρα και ακόμη και τα 30-40 ευρώ/μεγαβατώρα (!), τιμές που έχει να δει η αγορά πριν από την κρίση και ενώ η τιμή κυμαίνεται πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Δίνουν δηλαδή μια ονομαστική τιμή Χ η οποία θα αναπροσαρμοστεί εάν η χονδρεμπορική τιμή ξεπεράσει τα 40 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν ήδη κινείται τουλάχιστον κατά 60 ευρώ πάνω από αυτό το όριο. Σε ερώτηση της «Κ» προς μεγάλο καθετοποιημένο πάροχο γιατί αυτή η αυθαιρεσία, η απάντηση είναι αποστομωτική: «Δεν το θέλουμε αυτό το τιμολόγιο. Το έχουμε πει και στον υπουργό. Δεν θέλουμε την υποχρεωτική μετάπτωση των πελατών μας στο ειδικό τιμολόγιο. Εχουμε συμβόλαια που αποκτήσαμε με κόπο και μας αναγκάζει να τα χαλάσουμε».
O κίνδυνος να χάσουν πελάτες λόγω της υποχρεωτικής μετακίνησης στο «πράσινο» τιμολόγιο είναι η μεγάλη ανησυχία όλων των παρόχων. Επισημαίνουν μάλιστα τον πρόσθετο κίνδυνο να μην μπορέσουν να ανακτήσουν τον επόμενο μήνα ζημία που μπορεί να προκύψει από τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς, αφού ο πελάτης θα έχει στο μεταξύ μετακινηθεί σε άλλο πάροχο. Η ζημία μπορεί μάλιστα να είναι μεγάλη, σύμφωνα με τους παρόχους, και αυτό γιατί η δομή του τιμολογίου καταλήγει σε μια υψηλή μεταβλητότητα του περιθωρίου κέρδους, που κυμαίνεται από μείον 10% έως και συν 60%. «Δεν είμαστε σε πόλεμο με το υπουργείο. Κοιτάμε απλά να επιβιώσουμε», τονίζει στην «Κ» εκπρόσωπος των παρόχων.
Χωρίς επιδοτήσεις
Η λιανική αγορά ρεύματος στην πραγματικότητα επανέρχεται στη σκληρή προ γενναίων επιδοτήσεων εποχή, που θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές παρόχων και καταναλωτών, αφού ο βασικός παράγοντας καθορισμού της τιμής του ρεύματος, το μείγμα καυσίμου, δεν έχει αλλάξει. Το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος θα εξακολουθεί να καθορίζεται από το εισαγόμενο και ακριβό ακόμη φυσικό αέριο και θα μεταφέρεται εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων στην κατανάλωση είτε μέσω του «πράσινου» είτε του «κίτρινου» και κάθε άλλης απόχρωσης τιμολογίου...
(από την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")