Συμφωνία για τη Δημιουργία Ταμείου για τις Κλιματικές Καταστροφές στην «Πρεμιέρα» της COP28

Συμφωνία για τη Δημιουργία Ταμείου για τις Κλιματικές Καταστροφές στην «Πρεμιέρα» της COP28
energia.gr
Πεμ, 30 Νοεμβρίου 2023 - 19:23

Οι χώρες που συμμετέχουν στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) ενέκριναν σήμερα επίσημα συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές. Μετά από την εναρκτήρια συμφωνία της COP28, έγινε δεκτή με τις ενθουσιώδεις επευφημίες των συνέδρων. Η ιστορική απόφαση παγιώνει το βασικό αποτέλεσμα της COP27 

που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Αίγυπτο, όπου το ταμείο είχε εγκριθεί επί της αρχής αλλά το βασικό του πλαίσιο δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Απεσταλμένοι από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες σχεδίασαν τη συμφωνία αυτή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων που έγιναν φέτος. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ταμείου που θα βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να διαχειριστούν το κόστος ζημιών και απολύσεων που σχετίζονται με κλιματικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδος των σταθμών των θαλασσών.

«Συγχαίρω τις πλευρές για αυτή την ιστορική απόφαση. Είναι μια θετική ένδειξη για τον κόσμο και για τη δουλειά μας», δήλωσε ο σουλτάνος ​​Αλ Τζαμπέρ, ο προεδρεύων της φετινής διάσκεψης. «Σήμερα γράψαμε μια σελίδα της Ιστορίας… Η ταχύτητα με την οποία το καταφέραμε είναι πρωτόγνωρη, εκπληκτική και ιστορική».

Ο Μαντλέν Ντιούφ Σαρ, πρόεδρος της ομάδας των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, που εκπροσωπεί τις 46 φτωχότερες χώρες, χαιρέτισε μια «τεράστια σημασία για την κλιματική δικαιοσύνη».

«Αλλά ένα ταμείο δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες μας», τόνισε η ίδια.

«Πρέπει πλέον οι πλούσιες χώρες να ανακοινώσουν σημαντικές συνεισφορές», δήλωσε η Φριντερική Ρόντερ, από την ΜΚΟ Global Citizen.

Σύμφωνα με αρκετούς διαπραγματευτές, με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία πρόκειται να ανακοινώσουν μια πρώτη συνεισφορά της τάξης των μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Reuters, στις χώρες που έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν περιλαμβάνονται η Γερμανία με 100 εκατ. δολάρια, η Βρετανία με έως 60 εκατ. λίρες, οι ΗΠΑ με 17,5 εκατ. δολάρια και η Ιαπωνία με 10 εκατ. δολάρια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεισφέρουν 100 εκατ. δολάρια στο ταμείο αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ. «Συγχαίρουμε όλες τις πλευρές για την ιστορική υιοθέτηση αυτού του ταμείου για την αντιμετώπιση του κλιματικού αντιγράφου και ανακοινώνουμε τη δέσμευση των ΗΑΕ για 100 εκατ. δολάρια ως συνεισφορά μας», δήλωσε ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ.

Κάποια από τα βασικά σημεία της συμφωνίας δημιουργίας του ταμείου:

  • Η Παγκόσμια Τράπεζα θα είναι ο «προσωρινός οικοδεσπότης» για μια περίοδο τεσσάρων ετών και το ταμείο που έχει μια ανεξάρτητη γραμματεία.
  • Συμφωνήθηκε ότι το ταμείο που έχει «τουλάχιστον» 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να λένε ότι οι τρέχουσες ανάγκες είναι ήδη πιο κοντά στα 400 δισ δολάρια ετησίως. Οι απώλειες και οι ζημιές λόγω της κλιματικής κατάρρευσης κόστισαν περίπου 1,5 τρις ​​δολάρια το 2022, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
  • Οι πληρωμές στο ταμείο που είναι εθελοντικές, με τις ανεπτυγμένες χώρες να «καλούνται» -όχι να υποχρεωθούν- να συνεισφέρουν.
  • Όλες οι αναπτυγμένες χώρες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πόρους από το ταμείο, με ένα ελάχιστο ποσοστό κατανομής στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και στα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη.