Η ExxonMobil συμφώνησε να συμμετάσχει στο εμβληματικό πρόγραμμα αναφοράς εκπομπών μεθανίου του ΟΗΕ, καθώς επιδιώκει να παρουσιάσει μια πιο διαφανή ανέφερε στους Financial Times ότι η πρόοδος στην τεχνολογία σήμαινε ότι ήταν πλέον σε θέση να ενταχθεί στο Oil and Gas Methane Partnership (OGMP), ένα τυποποιημένο πλαίσιο αναφοράς για την παρακολούθηση των εκπομπών του

πιο ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Η απόφαση αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή στροφή για την Exxon, η οποία μόλις πριν από την ετήσια συνεδρίασή της τον Μάιο προέτρεψε τους μετόχους να καταψηφίσουν ένα ψήφισμα που την καλούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «περιττό».

«Τώρα φαίνεται η κατάλληλη στιγμή», είπε ο Vijay Swarup, διευθυντής τεχνολογίας της Exxon, σε μια συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Spring του Τέξας, βόρεια του Χιούστον. «Αυτό που συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί».

«Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι το είχαμε. . .», είπε και πρόσθεσε, «αν πούμε κάτι θα το κάνουμε – δεν πρόκειται να πούμε κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε».

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ρύπανσης μεθανίου στον κόσμο, νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι θα αρχίσει επίσης να παρακολουθεί τις εκπομπές μεθανίου, κάτι που θεωρείται ως ο ταχύτερος τρόπος για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η κίνηση της Exxon έρχεται επίσης καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι συγκεντρώνονται στο COP28 στα ΗΑΕ για να συζητήσουν αυστηρούς νέους κανόνες για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, το οποίο έχει πάνω από 80 φορές το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα σε μια περίοδο 20 ετών

Ορισμένες χώρες κινούνται ήδη για να επιβάλλουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού θα επιβάλει χρέωση 900 $ ανά τόνο μεθανίου που εκπέμπεται το 2024, και θα φτάσει στα 1.500 $ ανά τόνο το 2026. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ πρόκειται να ολοκληρώσει ένα νομο που υποχρεώνει τις εταιρείες να βρίσκουν και να περιορίζουν τις εκπομπές το συντομότερο.

Το OGMP ιδρύθηκε το 2014 ως ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στις εταιρείες να μετρούν, να διαχειρίζονται και να αναφέρουν συστηματικά τις εκπομπές μεθανίου. Επανήλθε το 2020 σε ένα πιο φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πλαίσιο αναφοράς που ονομάστηκε OGMP 2.0.

Οι περισσότεροι μεγάλοι δυτικοί πετρελαϊκοί όμιλοι είναι μέλη του. Η απόφαση της Exxon να συμμετάσχει αφήνει τη Chevron ως το μόνο δυτικό supermajor εκτός του ομίλου.

Ο Μπεν Κέιχιλ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι το πρόγραμμα του ΟΗΕ ήταν μια καλή πρωτοβουλία, η οποία είχε προσελκύσει περισσότερες εθνικές εταιρείες πετρελαίου ως μέλη το περασμένο έτος.

«Για να δείξουν ότι είναι σοβαροί για τον περιορισμό του μεθανίου, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να μοιράζονται λεπτομερή ετήσια στοιχεία για τις συνολικές εκπομπές και την ένταση των εκπομπών, να θέσουν ενδιάμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους και να δημιουργήσουν σαφή σχέδια για τον περιορισμό των εκτόξευσης και εξαερισμού μη έκτακτης ανάγκης». αυτός είπε.

Αρκετοί μεγάλοι παίκτες στην ενημερωμένη έκδοση εξορύξεων από σχιστόλιθο των ΗΠΑ, όπως η ConocoPhillips, η Devon Energy και η Pioneer Natural Resources — την οποία η Exxon συμφώνησε να αγοράσει τον περασμένο μήνα για 60 δισεκατομμύρια δολάρια — εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2022. Η Exxon επέμεινε ότι η συμφωνία της Pioneer δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην απόφασή της να ενταχθεί στο OGMP .

Η Exxon προσπάθησε να παρουσιάσει μια πιο ανοιχτή εικόνα από τότε που έχασε μια μάχη στην αίθουσα συνεδριάσεων το 2021 με τον ακτιβιστή επενδυτή Engine No.1, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικές για τον περιορισμό των εκπομπών της αντίκεινται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Το ψήφισμα που καλούσε την εταιρεία να συμμετάσχει στο OGMP στη φετινή ετήσια συνάντηση, που προτάθηκε, απορρίφθηκε. Ωστόσο, έλαβε την υποστήριξη του 36% των μετόχων, περισσότερο από κάθε άλλη πρόταση που υποβλήθηκε από επενδυτές.

Εκείνη την εποχή, ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, δήλωσε ότι οι τεχνολογίες ποσοτικοποίησης «εξακολουθούν να αναδύονται και δεν παρέχουν επί του παρόντος συνεπή, επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα».

Είπε επίσης ότι σε πολλές από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Exxon υπήρχαν «σημαντικά ζητήματα πρόσβασης και ασφάλειας», προσθέτοντας ότι η ένταξη θα συνεπαγόταν «επαχθή νομικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να αποζημιώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη».

Η Swarup είπε ότι η έκταση των εργασιών της εταιρείας σήμαινε ότι έπρεπε να «κάνει τα καθήκοντά της» προτού εγγραφεί σε νέα πρωτόκολλα.

«Δεν υπάρχει εταιρεία που να ταιριάζει με την κλίμακα μας και που στη συνέχεια απαιτεί διαφορετική αξιολόγηση και διαφορετικό επίπεδο πολυπλοκότητας», είπε. «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε αυτά που λέμε με πραγματικό τεχνικό βάθος και με την τεχνική εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Ως μέρος ενός νέου εσωτερικού κόμβου που ονομάζεται Κέντρο Επιχειρήσεων και Παρακολούθησης Εκπομπών Μεθανίου, η Exxon εισήγαγε μια σειρά από τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων και καμερών απεικόνισης οπτικού αερίου, για την παρακολούθηση των εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου της για εκλύσεις μεθανίου μεγάλης κλίμακας, καθώς και μικρότερες διαρροές από εξοπλισμό.