Προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης θα έχουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλία, τα οποία έχουν συνάψει διμερή σύμβαση αγοραπωλησίας πράσινης ενέργειας (PPAs) με επιχείρηση της περιοχής. Σύμφωνα με ρύθμιση,  η οποία προστέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το οποία ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη  από την Ολομέλεια της Βουλής, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, ισχύος έως 10 MW, οι οποίοι εγκαθίστανται αποκλειστικά σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων «Daniel» ή «Elias», θα λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, κατά απόλυτη προτεραιότητα εφόσον η αίτηση εμπίπτει εντός του μέγιστου ορίου ισχύος προσφορών

σύνδεσης της Ομάδας Β’ (αφορά έργα που έχουν συνάψει ή δεσμεύονται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψουν PPAs), σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση.

Προϋπόθεση για να πάρουν αποτελεί η ύπαρξη διαπιστωτικής πράξης περί της βλάβης της πληγείσας επιχείρησης και η υποβολή πλήρους αιτήματος στον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών πάρκων, συνοδευόμενο από PPA αποκλειστικά με επιχείρηση που λειτουργεί στις συγκεκριμένες  πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων σταθμών δεν θα μπορούν να τροποποιήσουν τη διμερή σύμβαση σχετικά με την επιχείρηση που θα ωφεληθεί από την παραγωγή ρεύματος των έργων. Εάν προχωρήσουν σε τροποποίηση τότε θα ακυρώνεται η  Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, καθώς και όλες οι άδειες και εγκρίσεις  που έχουν λάβει.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης παρατάσεις προθεσμιών για τους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και την κακοκαιρία «Elias». Ειδικότερα παρατείνονται  για ένα τρίμηνο οι προθεσμίες για  ΑΠΕ των οποίων οι Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και οι Άδειες Εγκατάστασης  βρίσκονταν σε ισχύ κατά την 4η Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και οι προθεσμίες για τη θέση σε δοκιμαστική λειτουργία των σταθμών που έχουν επιλεγεί µέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Το συγκεκριμένο  χρονικό διάστημα μπορεί να παραταθεί για ένα εξάμηνο επιπλέον, έπειτα  από αίτημα του ενδιαφερόμενου, το οποίο θα υποβάλλεται στη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός  30  ημερών από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ. Η επιπλέον παράταση θα χορηγείται έπειτα από αυτοψία και απόφαση της Διεύθυνσης, η οποία θα κοινοποιείται  στον ενδιαφερόμενο, στον Φορέα Αδειοδότησης   και στον αρμόδιο Διαχειριστή, εντός ενός   μήνα από το αίτημα του ενδιαφερόμενου.  

Για υδροηλεκτρικούς σταθμούς η παράταση θα μπορούν να παραταθούν  συνολικά έως και 24 μήνες.

Οι προθεσμίες της αίτησης σύναψης Σύμβασης Σύνδεσης Εξαιρούμενων Σταθµών, θα παρατείνονται κατά δύο  μήνες από τη λήξη τους. Αν για τους σταθμούς ΑΠΕ που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες  «Daniel» ή «Elias», κατά το διάστημα  από την 4η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την ισχύ του νόμου  έχει παύσει η Βεβαίωση Παραγωγού ή η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για τους Εξαιρούμενους Σταθμούς, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση, αυτές αναβιώνουν για χρονικό διάστημα που ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτόν.

Επίσης, οι κάτοχοι σταθµών ΑΠΕ στις πληγείσες περιοχές μπορούν σε τρείς μήνες  από την έναρξη ισχύος του νόμου, να υποβάλουν αίτημα παύσης της Βεβαίωσης Παραγωγού ή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για Εξαιρούμενους Σταθµούς, εξαιτίας σηµαντικών ζηµιών που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση του έργου.  Για υδροηλεκτρικούς σταθµούς, στις πληγείσες περιοχές, αν απαιτείται τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, οι  προθεσμίες ( για  βεβαιώσεις παραγωγού, Βεβαίωση Ειδικών Έργων, Άδεια Παραγωγής Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης)   θεωρείται ότι εκκινούν εκ νέου από την κατάθεση αιτήµατος τροποποίησης της Βεβαίωσης και της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, αντίστοιχα. Απαιτείται αίτημα του ενδιαφερόμενου για τη συνέχιση υλοποίησης των έργων    εντός  30  ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου και αίτηµα τροποποίησης της Βεβαίωσης  εντός τριών   μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απόφασης της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου.