Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ακυρώσει τον νόμο-ορόσημο για το κλίμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να αυξήσει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και να ανακαλέσει τους κανονισμούς που στοχεύουν στην επιτάχυνση της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα, εάν εκλεγεί το επόμενο έτος. Ανώτεροι αξιωματούχοι της εκστρατείας και σύμβουλοι του πρώην προέδρου δήλωσαν ότι θα επιδιώξει να αναθεωρήσει ριζικά την πολιτική για το κλίμα

και την ενέργεια των ΗΠΑ για να «μεγιστοποιήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων» κατά τη δεύτερη θητεία του.

Πρόσθεσαν ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού - το κεντρικό στοιχείο της οικονομικής στρατηγικής του Μπάιντεν, με 369 δισ. δολάρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για καθαρή ενέργεια - θα βρισκόταν στο στόχαστρο του Τραμπ.

«Ορισμένες από τις τιμές που σχετίζονται με κάποιες από αυτές τις πιστώσεις φαίνεται να είναι υπερβολικά υποτιμημένες», δήλωσε στους Financial Times ένας ανώτερος αξιωματούχος της εκστρατείας του Τραμπ. «Θα προσπαθούσαμε να περικόψουμε πολλές από αυτές τις δαπάνες».

Οι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι σε μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα έρθουν ''οπλισμένοι'' με την εντολή να αναθεωρήσουν ή να καταργήσουν κυβερνητικές υπηρεσίες, να εκκαθαρίσουν αξιωματούχους, να περικόψουν τις δαπάνες για προγράμματα καθαρής ενέργειας και να καταργήσουν τους περιορισμούς στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια τπυ πρώην προέδρου.

Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στον IRA, τον οποίο περιέγραψε ως τη «μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην ιστορία», ή την αντιπάθειά του για την πράσινη ενέργεια. Έχει διαφωνήσει κατά των πολιτικών του διαδόχου του για το κλίμα, τις οποίες έχει κατηγορήσει για την αύξηση της τιμής της βενζίνης και τη διακύβευση αυτού που ισχυρίστηκε ότι ήταν το επίτευγμά του να εξασφαλίσει την «ενεργειακή ανεξαρτησία» των ΗΠΑ.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είπε ότι η ενέργεια των ΗΠΑ ήταν «αδύναμη, υποτυπώδης και μη οικονομικά προσιτή», επειδή βασιζόταν στην παραγωγή αιολικής ενέργειας. «Οι ανεμόμυλοι σκουριάζουν, σαπίζουν, σκοτώνουν τα πουλιά», είπε ο πρώην πρόεδρος.

Συνεντεύξεις με στελέχη της εκστρατείας Τραμπ και νυν και πρώην συμβούλους υπογραμμίζουν την έντονη αντίθεση που θα αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ το επόμενο έτος σχετικά με τις πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια. Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να αναζωογονήσει τις βιομηχανικές εστίες και να μειώσει τις εκπομπές επιδοτώντας την πράσινη ενέργεια, ενώ ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να σταματήσει αυτή την ατζέντα και να αφαιρέσει τους περιορισμούς στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

«Την πρώτη ημέρα μιας δεύτερης διακυβέρνησης Τραμπ, ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να αποσύρει όλους τους κανονισμούς του Τζο Μπάιντεν που σκοτώνουν την εργασία και τη βιομηχανία», δήλωσε η Κάρλα Σαντς, σύμβουλος του Τραμπ και αντιπρόεδρος του Κέντρου Ενέργειας. and Environment στο America First Policy Institute, μια συντηρητική ομάδα σκέψης.

Είπε ότι ο Τραμπ θα συνεργαστεί με τους ηγέτες του Κογκρέσου για να περιορίσει αυτό που αποκάλεσε «σοσιαλιστική, μεγάλη κυβέρνηση IRA», να καταργήσει τα πρότυπα οικονομίας καυσίμου για τα αυτοκίνητα και «να τερματίσει τον πόλεμο κατά της αμερικανικής ενέργειας» που συνέδεσε με υψηλότερες τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου.

Αυτό θα περιλαμβάνει το άνοιγμα εκ νέου ομοσπονδιακής γης που έχει περιοριστεί σε γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο Sands.

Ο Ντέιβιντ Μπανκς, πρώην σύμβουλος του Τραμπ που εργάστηκε για το «όραμα για ενεργειακή κυριαρχία» της κυβέρνησης είπε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι πιθανό να αποσυρθεί ξανά από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως έκανε το 2017. Ο Μπάιντεν προσχώρησε ξανά στη συμφωνία την πρώτη του ημέρα στην εξουσία.

«Σε μια κυβέρνηση Τραμπ που είναι σχεδόν εγγυημένη», είπε ο Μπανκς, περιγράφοντας τον πρώην πρόεδρο ως «σκεπτικιστή για το κλίμα». «Για τον Τραμπ, είναι περισσότερο μια ανησυχία για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα».

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Τραμπ πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων - και πρόσφατα να ξεπερνά τον Μπάιντεν σε ορισμένες δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο - οι συντηρητικοί επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μιας συνεκτικής σειράς πολιτικών που θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα μετά τις εκλογές.

Δεξαμενές σκέψης όπως το Heritage Foundation και το America First Policy Institute έχουν εκπονήσει σχέδια πολιτικής και συγκέντρωσαν ομάδες πρώην αξιωματούχων με την ελπίδα να αποφευχθεί η επανάληψη της χαοτικής έναρξης της προεδρίας Τραμπ, η οποία οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις στον διορισμό βασικού προσωπικού για την εφαρμογή αλλαγές πολιτικής.

Το Project 2025, ένα σχέδιο συντηρητικής πολιτικής 920 σελίδων από το Heritage Foundation, ζητά την εξάλειψη αρκετών υπηρεσιών του τμήματος ενέργειας που είναι κεντρικές στην κλιματική ατζέντα του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Δανειακών Προγραμμάτων, το οποίο εκταμιεύει 400 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις βιομηχανίες να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, το Office of Energy Αποδοτικότητα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Σώμα Καθαρής Ενέργειας.

Η προτεινόμενη αναμόρφωση της πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια από τον Τραμπ έχει ανησυχήσει τους Δημοκρατικούς και τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

«Μια άλλη θητεία του Τραμπ θα απειλούσε τη δημοκρατία μας, θα χτυπούσε φρένο στην κλιματική πρόοδο που σημειώνουμε στο εσωτερικό και θα ενίσχυε το χέρι των αρνητών του κλίματος σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Κέβιν Κέρτις, εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Δράσης NRDC, μιας περιβαλλοντικής ομάδας υπεράσπισης.

Η κατάργηση του IRA θα απαιτούσε πράξη του Κογκρέσου. Ο νόμος έχει κερδίσει ευρεία υποστήριξη από τη βιομηχανία, με τους προγραμματιστές πράσινης ενέργειας να τον χαιρετίζουν ως μια μετασχηματιστική προσπάθεια που θα τονώσει τις επενδύσεις σε νέες βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας και ΑΠΕ σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών της ΕΕ, υποστήριξαν ότι οι επιδοτήσεις της ισοδυναμούν με προστατευτισμό και αυξάνουν το ενεργειακό κόστος, διακόπτουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Οι περισσότερες επενδύσεις έργων στο πλαίσιο του IRA έχουν δεσμευτεί σε ρεπουμπλικανικές περιοχές της χώρας.

Ο Dan Brouillette, ο οποίος διαδέχθηκε τον Perry στη θέση του υπουργού Ενέργειας, είπε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο μετριοπαθής από ό,τι φοβούνται ορισμένοι ακτιβιστές, προσθέτοντας ότι οποιοσδήποτε νέος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πιθανότατα θα αναγνωρίσει ότι τα «καλά» τμήματα του IRA θα πρέπει να διατηρηθούν.

«Υπάρχουν κίνητρα στον IRA να συνεχίσει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας»... Θα πρότεινα αυτές οι πολιτικές να είναι πλήρως σύμφωνες με τις πολιτικές του Τραμπ και θα τις δω να συνεχίσουν», είπε.

Ο Ammar Moussa, εκπρόσωπος της εκστρατείας επανεκλογής του Μπάιντεν, είπε ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ «έπιασε ρεκόρ», ξεπερνώντας τα επίπεδα υπό τον Τραμπ.

«Αν οι Ρεπουμπλικάνοι MAGA [MAKE AMERICA GREAT AGAIN- Κάνε την Αμερική Μεγάλη ξανά] ενδιαφέρονταν πραγματικά για την ενεργειακή ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών, θα υποστήριζαν την ατζέντα του Προέδρου Μπάιντεν», είπε ο Μούσα.