Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φον ντερ Λάϊεν, κι ο αρμόδιος για τα εξωτερικά θέματα της Ε.Ε., Γιοσέπ Μπορέλ, καταβάλλουν εργώδη προσπάθεια στην Μέση Ανατολή για επίτευξη ανακωχής στον πόλεμο της Γάζας. Οι αρχηγοί των Αραβικών χωρών, που βρίσκονται στο Πεκίνο, ζήτησαν άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών για ανθρωπιστικούς λόγους εις όλα τα μέτωπα: της Δυτικής Όχθης, της Συρίας και των Χετζμπολάχ του Λιβάνου

Οι της Χαμάς ανεκοίνωσαν διακοπή των επιθέσεων στην Γάζα αλλά ο Ισραηλινός στρατός την ηρνήθη, αν κι εκκαθάρισε τα περισσότερα τούνελ στην βόρεια ζώνη της.Το πρόβλημα των ομήρων παραμένει εν εκκρεμότητι και εμποδίζει την λύση του προβλήματος.

Η αμοιβαία αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς από την αποκλεισμένη ζώνη της Γάζας δημιουργεί μία διαπραγματευτική βάση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών κι η φυσική κόπωση και των δύο αντιμαχομένων πλευρών, μετά από δύο σχεδόν μηνών αγώνα. Αν, όμως, υπάρχει ένας δείκτης αποκαταστάσεως κάποιας μορφής ηρεμίας στην Εγγύς Ανατολή, αυτός είναι των τιμών του αργού πετρελαίου, που έχουν υποχωρήσει κάτω των 77 $ το βαρέλι.

Μπορεί, εν όψει χειμώνος στο βόρειο ημισφαίριο, να ξανανέβουν από την φυσιολογική ζήτηση - όπως εχθές κατά 0,8% - αλλ’ αυτό θα είναι εποχικό φαινόμενο. Επίσης, οι τιμές του χρυσού και του αργύρου υπεχώρησαν στην διεθνή αγορά, χαρακτηριστικό της αποθαρρύνσεως των κερδοσκόπων. Η προοπτική χαλιναγώγησης του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην «ηνωμένη» Ευρώπη ανοίγει τον δρόμο για κάμψη των επιτοκίων – πλήν της χώρας μας όπου το καρτέλ των Τραπεζών κάνει πως δεν το αφορά παρά μόνο να εκμεταλλεύεται τους καταθέτες.

Στην ετέρα εμπόλεμη περιοχή, την Ουκρανία, οι πολεμικές επιχειρήσεις έχουν περιέλθη σε τέλμα, ο Ζελένσκυ έχει χάσει την πρωτοβουλία, κι ο Πούτιν ετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές στην Ρωσσία του χρόνου ενώ η Αμερική εισέρχεται κι αυτή σε εκλογική περίοδο, οπότε την προσοχή του Administration συγκεντρώνει το εσωτερικό μέτωπο Τράμπ-Μπάϊντεν, με τον πρώτον ν’αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις και το νυν πρόεδρο κάμψη της δημοτικότητος του.

Τούτων ούτως εχόντων, διαγράφεται μία ελπίς ότι ο κόσμος θα ηρεμήσει κάπως το ερχόμενο έτος .Θα επιδοθή στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και θα επιδιώξει την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος, με την αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής ως υπεύθυνης για την Γάζα.΄Ηδη, η Ιρανική ηγεσία, που κινεί τα νήματα της διενέξεως με το Ισραήλ, έχει «βάλει νερό στο κρασί της», αν και το απαγορεύει το Κοράνι. Παραμένουν, βέβαια, ορισμένες εστίες αναβρασμού, όπως η κατάληψη ενός τάνκερ στον Περσικό κόλπο από τους Υεμενίτες και οι ρητορείες του Τούρκου προέδρου Ταγήπ Ερντογάν που έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αλλά το τελευταίο θεωρείται «άνευ σημασίας» για τον κ. Γεραπετρίτη.

Αυτό που πείθει ότι τα δυσάρεστα γεγονότα του 2023 μένουν πίσω είναι οι Αγορές. Τα χρηματιστήρια αξιών στην Αμερική κι Ευρώπη σημείωσαν αισθητά κέρδη τον Νοέμβριο, στις μετοχές, και προοιωνίζονται ένα καλό νέο έτος για τους επενδύοντες. Αν, μάλιστα, υποχωρήσει ο διεθνής πληθωρισμός και πέσουν τα επιτόκια, τότε θα αποδειχθή ότι οι παράγοντες της Αγοράς κάτι περισσότερο ξέρουν από τις δυσοίωνες Κασσάνδρες.

«Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί» ότι αυτών εστί η βασιλεία επί της… Γης , για να παραφράσουμε ολίγον και την Καινή Διαθήκη.