Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Ιουλίου χθες Πέμπτη, ασκώντας πίεση στον όμιλο των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης και εμβάθυνσης των περικοπών παραγωγής όταν συναντηθούν σε 10 ημέρες στη Βιέννη

Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου, υποχώρησε 4,6% την Πέμπτη - μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες μειώσεις φέτος - στα 77,42 δολάρια το βαρέλι, κάτω από το επίπεδο των 80 δολαρίων στο οποίο οι κρατικοί προϋπολογισμοί αρχίζουν να πιέζονται για τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 5,5% στα 72,48 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η πτώση δημιουργεί πίεση στη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ ενόψει της συνάντησής τους στις 26 Νοεμβρίου, όταν θα εξετάσουν πώς να ανταποκριθούν στην αποδυνάμωση των τιμών του πετρελαίου και τις ανησυχίες ότι μια πιθανή παρακμή στην παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να συγκρατήσει τη ζήτηση.

«Μπορεί να υπάρξουν κάποιες δοκιμές ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ+. Στο παρελθόν είχαν ανακοινώσει σε τακτά χρονικά διαστήματα περικοπές ή παρατεταμένες περικοπές με τιμές στο εύρος των 82-85 $», δήλωσε ο Daan Struyven, επικεφαλής έρευνας πετρελαίου της Goldman Sachs. «Οι τρέχουσες προσδοκίες μας είναι ότι η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας θα επεκταθεί πλήρως στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, χωρίς να περιμένουμε περικοπές του ομίλου».

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν υπό πίεση για μεγάλο μέρος του 2023, αλλά άρχισαν να αυξάνονται το καλοκαίρι αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ηγήθηκαν του ομίλου ΟΠΕΚ+ κάνοντας πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή και τις εξαγωγές. Η Σαουδική Αραβία έκανε την πρώτη από τις πολλές περαιτέρω εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή τον Ιούλιο και δήλωσε ότι θα συνεχίσει με τα μέτρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Την Τρίτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η αγορά πετρελαίου θα επιστρέψει σε πλεόνασμα στις αρχές του 2024, ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής φέτος.

Η προσφορά συνέχισε να αυξάνεται εκτός των χωρών του ΟΠΕΚ+, με τις ΗΠΑ, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία να ενισχύουν την παραγωγή πετρελαίου τους. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει θέσει ως στόχο να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο έως το 2029.

Οι περικοπές «απλώς οδήγησαν σε χαμηλότερο μερίδιο αγοράς από τον ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics. «Αυτές οι μειώσεις των τιμών οφείλονται σε μια αλλαγή στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Η προσφορά δεν φαίνεται να είναι τόσο περιορισμένη όσο αναμενόταν».

Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα αποθέματα πετρελαίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκαν κατά 3,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα σε συνολικά 421,9 εκατ., ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση 1,8 εκατ. βαρέλια.

«Εναπόκειται πλέον στον ΟΠΕΚ+ να δώσει ισχυρά μηνύματα στην επερχόμενη συνάντησή του», δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB. «Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία θα απαιτήσει από το Κουβέιτ, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε προχωρήσουν σε επιπλέον περικοπές και αυτό θα είναι μια επίπονη συζήτηση».