Έρχεται Επιδότηση της Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας για τις Ενεργοβόρες  Βιομηχανίες

Έρχεται Επιδότηση της Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας για τις Ενεργοβόρες  Βιομηχανίες
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Πεμ, 16 Νοεμβρίου 2023 - 08:00

Την άμβλυνση των συνεπειών των εξαιρετικά σοβαρών αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία επιχειρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που εισήχθη χθες στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Για να μπορεί να καταβληθεί η ενίσχυση θα απαιτείται εγκριτική απόφαση

από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αφορά  τη χρονική περίοδο από την 1η Απριλίου 2023 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, σε σχέση με την τιμολογητέα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» θα παρέχεται επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταναλωτών που χαρακτηρίζονται ως ενεργοβόρες επιχειρήσεις  θα μπορεί κατόπιν σχετικής εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να παρέχεται, για τη χρονική περίοδο που αναφέρεται στη εγκριτική απόφαση, επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών θα καθοριστούν ενδεικτικά:

α) οι δικαιούχοι καταναλωτές,

β) το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh),

γ) η διαδικασία, ο τρόπος, ο χρόνος χορήγησης και ο χρόνος εκκαθάρισης της επιδότησης, δ) η περίοδος κατανάλωσης,

ε) ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων,

στ) ανώτατα όρια επιδότησης ανά επιχείρηση,

ζ) η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς με αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία ανάκτησης ενίσχυσης, εάν αυτό απαιτηθεί, και οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω φορείς,

η) οι υποχρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και

θ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τις κατηγορίες πελατών, το είδος, το μέγεθος και το αντικείμενο  δραστηριότητας και την ένταση ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων, καθώς και το είδος των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτείνεται να  χορηγείται η επιδότηση  σε καταναλωτές με παροχές αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης και συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων, λαμβανομένου υπόψη του είδους των τιμολογίων προμήθειας.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση θα καθορίζονται το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, ανώτατα όρια επιδότησης, η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς με αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία ανάκτησης ενίσχυσης, αν αυτό απαιτηθεί, οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης, λαμβανομένου υπόψη του είδους των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.