Το ράλι που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου σε τριψήφια επίπεδα τον περασμένο Σεπτέμβριο αντιστράφηκε απότομα τον Οκτώβριο, παρά τις συνεχιζόμενες περιορισμένες ποσότητες αργού και την εντεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Στις αρχές Νοεμβρίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, γύρω στα $80 το βαρέλι, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Νοέμβριο, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (14/11). Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες. Στην τελευταία Έκθεσή του, ο ΙΕΑ έχει αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την πετρελαϊκή ανάπτυξη του 2023, στα 2.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα

καθώς οι παραδόσεις στις ΗΠΑ αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές από ό,τι φαινόταν αρχικά από τα προκαταρκτικά στοιχεία και η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας τον Σεπτέμβριο κατέγραψε ακόμη ένα υψηλό όλων των εποχών, πάνω από τα 17 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τροφοδοτούμενη από τον ραγδαία αναπτυσσόμενο πετροχημικό τομέα.

 

Τα συγκεκριμένα κέρδη έχουν αποβεί εις βάρος των παραγωγών πετροχημικών σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Ευρώπη και των προηγμένων οικονομιών στην Ασία και την Ωκεανία. Πράγματι, οι δύο περιοχές σημείωσαν πτώση στη ζήτηση πετρελαίου το γ’ τρίμηνο του 2023 κατά 560 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση. Η φετινή άνοδος θα οδηγήσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 102 εκατ. βαρέλια την ημέρα προτού η ανάπτυξη υποχωρήσει στα 930 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2024 καθώς η τελευταία φάση της οικονομικής ανάκαμψης λόγω της πανδημίας εξαφανίζεται και καθώς τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης, η επέκταση του στόλου των ηλεκτρικών οχημάτων και οι δομικοί παράγοντες επιβεβαιώνονται εκ νέου. Παρά την ανάπτυξη που είναι σχεδόν κατά τα 2/3 χαμηλότερη από τη φετινή αύξηση, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ανέλθει σε ετήσιο υψηλό επίπεδο ρεκόρ της τάξεως των 102.9 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2024.

Η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου ξεπερνά επίσης τις προσδοκίες. Οι φόβοι ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, διαταράσσοντας την προμήθεια πετρελαίου, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Εκτός από μεγάλες απρόβλεπτες διακοπές, ο παγκόσμιος εφοδιασμός πετρελαίου κινείται σταθερά σε ανοδική τροχιά, με την παραγωγή του Οκτωβρίου να αυξάνεται κατά 320 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε μηνιαία βάση.

Η παραγωγή ρεκόρ από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα υποστηρίζει τη φετινή αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου κατά 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 101.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το 2024, οι παραγωγοί εκτός OPEC+ θα συνεχίσουν να ηγούνται της παγκόσμιας ανάπτυξης, που προβλέπεται στα 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο της τάξεως των 103.4 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Η προσωρινή χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχει μόνο οριακή επίδραση στην προσφορά, καθώς οι αυξήσεις της παραγωγής από τον ταλαιπωρημένο πετρελαϊκό τομέα της χώρας θα απαιτήσουν χρόνο και επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, επιβεβαίωσαν στις αρχές Νοεμβρίου ότι θα συνεχίσουν με τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές της πετρελαϊκής παραγωγής μέχρι το τέλος του 2023. Αυτές οι περικοπές φαίνεται ότι θα διατηρήσουν την αγορά πετρελαίου σε σημαντικό έλλειμμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με τη συμμαχία OPEC+ να αντλεί 900 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κάτω από τη ζήτηση για το αργό της. Τα παγκόσμια παρατηρούμενα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 140 εκατ. βαρέλια το γ’ τρίμηνο του 2023 σε νέο χαμηλό, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς τα διυλιστήρια ενίσχυσαν τη δραστηριότητα ενόψει της εποχιακής συντήρησης.

Με την αύξηση της ζήτησης να επιβραδύνεται, η αγορά θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πλεόνασμα στις αρχές του 2024. Προς το παρόν, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει τις διαθέσιμες προμήθειες που κατευθύνονται προς το χειμώνα του Βορείου Ημισφαιρίου, οι ισορροπίες της αγοράς θα παραμείνουν ευάλωτες σε αυξημένους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.