Gigafactory χωρίς Στέγη

Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις της χώρας αφού ο γραφειοκρατικός Δαίδαλος των Αθηνών έχει κυριολεκτικά πνίξει σε ένα πάκο χαρτιά το σχέδιο για την κατασκευή ενός battery gigafactory. Το πρώτο που θα κατασκευασθεί στην Ελλάδα και μέρος ενός ευρύτερου Ευρωπαϊκού cluster που προωθεί η ΕΕ αυτή την περίοδο σε διάφορες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμα

energia.gr
Τρι, 7 Νοεμβρίου 2023 - 08:12

προμήθειας που υπάρχει. Με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εισαγωγές από την Κίνα.

Και ενώ σε όλες τις άλλες χώρες τα battery gigafactories έχουν μπει σε φάση κατασκευής στην Ελλάδα το Ελληνικό δημόσιο και οι εκατοντάδες υπηρεσίες του κάνουν ότι μπορούν για να καθυστερήσουν ή και να ματαιώσουν την επένδυση. Αυτή αφορά την κατασκευή ενός τεράστιου εργοστασίου παραγωγής μπαταριών λιθίου που θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Κοζάνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια επένδυση της εταιρείας SUNLIGHT ύψους € 1.6 δισεκ. με δυνατότητα παραγωγής 20 GWh μπαταριών τον χρόνο που θα απασχολεί μερικές εκατοντάδες εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνίτες.

Ενώ είναι πολλοί αυτοί που ομιλούν για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση είναι πολύ λίγοι αυτοί που πραγματικά τολμούν και προωθούν καινοτόμες ιδέες και σχέδια. Η SUNLIGHT του ομίλου Γερμανού είναι μία από τις λίγες βιομηχανικές εταιρείες που έχει όραμα και σχέδιο για το ενεργειακό αύριο.

Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να σταματήσει για λίγο να μιλά και να μας λέει το πόσο καλά τα πηγαίνει στην «πράσινη πρωτοπορία» της και να ασχοληθεί λίγο με τη βιομηχανία που αποτελεί την μεγάλη ελπίδα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

 

Διαβάστε ακόμα