Την κατάλληλη «φόρμουλα» προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της διαθεσιμότητας ηλεκτρικού «χώρου», με κατάλληλους κανόνες, διαμορφώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως επισήμανε, η υφιστάμενη κατάσταση επιτάσσει γενναίες παρεμβάσεις που ωστόσο θα γίνουν εν γνώση των επενδυτών ώστε να τις συνυπολογίσουν στα οικονομικά τους μοντέλα. Η υφυπουργός αναγνώρισε ως βάσιμα τα  παράπονα και τις ανησυχίες της αγοράς ωστόσο διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το «face control στη πόρτα» καθώς η λογική τού «είδα φως και μπήκα» οδηγεί σε 

παρενέργειες στη λειτουργία της αγοράς. Γενικότερα, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει μια σειρά μέτρων για την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, δίχως να αλλάξει τη σειρά προτεραιότητας στη λήψη όρων σύνδεσης των έργων ΑΠΕ από τον ΑΔΜΗΕ. 

Σε δηλώσεις του, προ ημερών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα «λύνεται με 3 έως 4 διαφορετικούς τρόπους και θα αναζητηθεί το κατάλληλο μίγμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας τρόπος θα ήταν κάποιο σύστημα demand response (απόκριση ζήτησης), αν και πρόκειται για ένα για ένα   μεσοπρόθεσμο μέτρο καθώς απαιτείται σημαντικό χρονικό διάστημα για να προχωρήσει.  Ένας άλλος τρόπος σύμφωνα με τον υπουργό είναι η  αύξηση της αποθήκευσης ενέργειας, με  επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά με μπαταρία.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη τα νέα μέτρα που θα προωθήσει το ΥΠΕΝ θα επιτρέψουν  την ταχύτερη εισαγωγή έργων,  καθώς θα επωφεληθούν, όπως είπε,  μόνο όσοι είναι έτοιμοι για ηλέκτριση ενώ ο  πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα φέρει «ολόκληρη την ουρά πιο μπροστά».

Από την πλευρά της η κυρία Σδούκου επισήμανε ότι ο Διαχειριστής δεν μπορεί να σταματήσει να υποδέχεται αιτήσεις για οριστικές προσφορές όρων σύνδεσης. Ειδικότερα είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Renewable & Storage Forum: «Θέλουμε να δώσουμε όχι μόνο ασφάλεια στα έργα για να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν, αλλά και λύση, για να δημιουργήσουμε αυτό τον πολυπόθητο νέο ηλεκτρικό χώρο και να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η χορήγηση των οριστικών προσφορών σύνδεσης σε όσους βρίσκονται στη λίστα του ΑΔΜΗΕ και περιμένουν. Αυτό που ζούμε σήμερα στο θέμα των προσφορών σύνδεσης, επιτρέψτε μου να πω δεν είναι πολιτικά αποδεκτό. Δηλαδή δεν μπορεί να σταματήσει η διαδικασία χορήγησης προσφορών σύνδεσης, δεν μπορεί να κλειδωθεί όλο το σύστημα προσφορών σύνδεσης σε αυτά που έχουν ήδη χορηγηθεί».

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσουν διαγωνισμοί ΑΠΕ με προσθήκη μπαταρίας και η θέσπιση περιορισμών στην έκχυση ενέργειας, παράμετροι που θα είναι γνωστοί εκ των προτέρων στον εκάστοτε επενδυτή, ώστε να τις συμπεριλάβει στο business plan του έργου. «Οι επόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες θα είναι, όπως και σήμερα, για σταθμούς ΑΠΕ, με τη μόνη διαφορά ότι όσοι επιλέγονται θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα τους επιβάλλεται ένας περιορισμός έγχυσης μεγαλύτερος απ'  ό,τι ισχύει σήμερα, αλλά και υποχρέωση επίσης προσθήκης μπαταρίας στο σταθμό. Αυτές όμως οι υποχρεώσεις θα είναι γνωστές, θα είναι καθορισμένες για να μπορεί ο κάθε επενδυτής να τρέξει το επενδυτικό του σχέδιο εκ νέου, να υπολογίσει τη λειτουργική ενίσχυση για να είναι το έργο του βιώσιμο, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ από την πλευρά του, να εκτιμήσει τον ηλεκτρικό χώρο που θα ανοίξει από τους διαγωνισμούς για να χορηγήσει τις οριστικές προσφορές σύνδεσης», σημείωσε η κυρία Σδούκου.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ θα ζητήσει από την Κομισιόν επέκταση του σχήματος των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, αλλά και υβριδικά έργα (ΑΠΕ με αποθήκευση). «Η πολιτική μας σχετικά με το σχήμα των διαγωνισμών σε καμία περίπτωση δεν καταργεί, δεν αναιρεί τη δυνατότητα των έργων να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, να συνάψουν κάποιο διμερές συμβόλαιο με τη βιομηχανία, τον τελικό καταναλωτή. Στον σχεδιασμό μας είναι τα διμερή συμβόλαια να μπορέσουν να παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού κόστους, κυρίως για την ενεργοβόρο βιομηχανία ώστε να εξασφαλίσει προσιτές τιμές ενέργειας. Και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε μια συνεργασία _ μετά από μια γόνιμη συνάντηση που κάναμε με τον ΣΕΒ την προηγούμενη εβδομάδα _ έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις», επεσήμανε η υφυπουργός.