Τις επόμενες ημέρες αναμενεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)
καθώς το ΥΠΕΝ έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη του τελικού  κειμένου. Έτσι, σύντομα θα ξεκινήσει ο κύκλος των διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τα κοινοτικά κλιμάκια. Θα ακολουθήσουν οι παρατηρήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ώστε έπειτα από τη σχετική 

επεξεργασία να ενσωματωθούν στο ΕΣΕΚ, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν οριστικοποιηθεί και υποβληθεί επίσημα στην Κομισιόν. Κατά την άτυπη διαβούλευση που έγινε το καλοκαίρι με διάφορους φορείς στην Ελλάδα  επί της συνοπτικής πρότασης για το ΕΣΕΚ υποβλήθηκαν διάφορες ενστάσεις και παρατηρήσεις.

Συμφωνα με το draft που δόθηκε στην άτυπη διαβούλευση, στόχος είναι η χώρα μας θα πετύχει το 2030 μείωση 54% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με το 1990, χωρίς την απορρόφηση CO2 από τα εδάφη. Στο κείμενο που Θα σταλεί στην Κομισιόν, δεν αναμένεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τους ενεργειακούς στόχους με τους οποίους θα επιτευχθεί η εν λόγω μείωση.

Επίσης, στο συνοπτικό κείμενο προβλεπόταν πως στο τέλος της 10ετίας οι ΑΠΕ θα έχουν μερίδιο 79% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, με προσθήκη πάνω από 12 GW μονάδων στα έργα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ώστε η εγκατεστημένη ισχύς τους να φτάσει τα 23,5 GW (χωρίς τα υδροηλεκτρικά).