Το κινεζικό ψηφιακό γουάν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε διασυνοριακή συμφωνία πετρελαίου για 1 εκατομμύριο βαρέλια στο Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης (SHPGX) από την PetroChina International Corp Ltd. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου και αποτελεί την πρώτη φορά, στο πλαίσιο μιας

αργής διαδικασίας αποδολαριοποίησης, που το ψηφιακό γουάν χρησιμοποιείται για την ολοκλήρωση συναλλαγής με αντικείμενο το πετρέλαιο.Δεν είναι διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκεκριμένη συναλλαγή, ενώ ούτε το αντίτιμο της συμφωνίας έχει γίνει γνωστό.

Η συναλλαγή αναγγέλθηκε από την κρατική κινεζική εφημερίδα China Daily ως «άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για το ψηφιακό νόμισμα της χώρας και, σύμφωνα με το SHPGX, πραγματοποιήθηκε σε απάντηση έκκλησης της Επιτροπής του Δημοτικού Κόμματος της Σαγκάης και της Δημοτικής Κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό νόμισμα της κινεζικής κεντρικής τράπεζας (CBDC), γνωστό επίσης ως e-CNY, στο διεθνές εμπόριο.

Αυτό το ορόσημο για το κινεζικό ψηφιακό νόμισμα έρχεται μετά από μια σειρά πληρωμών για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε γουάν.Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα διευθέτησε συναλλαγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεταξύ της China National Offshore Oil Corp (CNOOC) και της French Engie σε γιουάν, έναντι 65.000 μετρικών τόνων LNG στην κινεζική εταιρεία τον επόμενο μήνα. Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Κίνα έκανε επίσης την πρώτη της αγορά LNG χρησιμοποιώντας γιουάν μεταξύ της CNOOC και της γαλλικής TotalEnergies. Οι παραπάνω συναλλαγές δεν αφορούσαν ψηφιακό γουάν.

Συνολικά, οι διασυνοριακοί διακανονισμοί γιουάν έχουν αυξηθεί κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την China Daily, ανεβάζοντας το σύνολο για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023 σε 13,9 τρις δολ. σε διακανονισμούς.

Η κρατική εφημερίδα επικαλέστηκε τον ανώτερο ερευνητή της Τράπεζας της Κίνας, την κρατική εμπορική τράπεζα της ασιατικής οικονομικής υπερδύναμης, Wang Youxin, ο οποίος δήλωσε ότι, παρά την αυξημένη αστάθεια του κινεζικού νομίσματος εφέτος, αυτό κερδίζει μεγαλύτερη παγκόσμια αναγνώριση και προχωρά σταθερά στη διεθνοποίησή του. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι και το Άμπου Ντάμπι υπέγραψε συμφωνία με την Ινδία τον Αύγουστο για τη διευθέτηση συμφωνιών πετρελαίου σε ρουπίες.

Εξάλλου, στις 19 Οκτωβρίου, η First Abu Dhabi Bank ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία για το e-CNY με την Τράπεζα της Κίνας, στο τρίτο Φόρουμ Belt and Road for International Corporation, το οποίο ολοκληρώθηκε μια μέρα πριν. Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέρος των οποίων είναι το Άμπου Ντάμπι, συμμετέχουν στην πλατφόρμα mBridge για την υποστήριξη διασυνοριακών συναλλαγών με την CBDC. Το MBridge σκοπεύει να κυκλοφορήσει ως ελάχιστο βιώσιμο προϊόν το επόμενο έτος.Αυτή η πρόοδος των συναλλαγών σε άλλα νομίσματα όσον αφορά τις ενεργειακές συναλλαγές έρχεται καθώς οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) εργάζονται προς μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που δεν θα κυριαρχείται από το δολάριο. Εξάλλου, τον Αύγουστο, οι BRICS συμφώνησαν να δεχθούν έξι νέα μέλη, η εισδοχή των οποίων αναμένεται να ισχυροποιήσει τον όμιλο των μη δυτικών οικονομικά ανερχόμενων οικονομιών. Αυτά τα νέα μέλη, που πρόκειται να ενταχθούν τον Ιανουάριο του 2024, είναι η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Αιθιοπία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.