Στα ύψη είναι η ένταση στη Μέση Ανατολή με το Ιράν να προειδοποιεί ότι η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και τον Αμερικανό Πρόεδρο να απαντά χωρίς περιστροφές «Απλά, μην το κάνετε». ‘Όπως μας εξηγούσε έμπειρος διπλωμάτης όταν η κατάσταση είναι τόσο οριακή αρκεί ένα λάθος ή ένα ατύχημα για να πυροδοτήσει μια γενικευμένη σύρραξη. Και ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει την έκβαση του πολέμου, το μόνο βέβαιο είναι ότι μια εμπλοκή του Ιράν δεν θα αποσταθεροποιούσε μόνο την περιοχή αλλά θα έχει και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως. Η άμεση εμπλοκή της Τεχεράνης στον 

πόλεμο θα ήταν καταστροφική για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι η Τεχεράνη ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ και μια παρεμπόδιση της κυκλοφορίας θα προκαλούσε τεράστια αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου με την συνακόλουθη εκτόξευση των τιμών, που ήδη παρατηρείται. Η σημαντική αυτή πλωτή οδός είναι στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά σε καθημερινή βάση.

Κατά μέσο όρο 20,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ  το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa, που παρουσιάζει το Reuters. Από τα Στενά μεταφέρεται σχεδόν και το σύνολο της ποσότητας LNG που εξάγει το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι περίπου 80 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ή το 20% των παγκόσμιων ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου περνούν από το Στενό κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη Vortexa.

O νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι και να φέρει τον κόσμο στα πρόθυμα της ύφεσης, δήλωσε ο Κρίπτι Γκούπτα, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Allianz Trade, στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg.

Τα «πλοκάμια» της Τεχεράνης

Ακόμη όμως και αν το Ιράν δεν εμπλακεί άμεσα, στο «στρατόπεδο» της Τεχεράνης ανήκουν μία σειρά από εξτρεμιστικές οργανώσεις με ισχυρή παρουσία σε τουλάχιστον τρεις χώρες. Μια σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσε να κλιμακώσει και γενικεύσει τον χρόνιο πόλεμο δια αντιπροσώπων που μαίνεται σε Συρία, Υεμένη και Ιράκ, ή θα μπορούσε να προκαλέσει ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις με στόχο τους 70.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, κυρίως στο Ιράκ, όπου η Τεχεράνη μπορεί εύκολα να αρνηθεί την ανάμειξή της, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές ομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Φρουροί της Επαναστάσεως του Ιράν προειδοποίησαν στις 17 Οκτωβρίου για περαιτέρω δράση από τους συμμάχους της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ εάν δεν σταματήσει τις επιθέσεις του. Ειδικότερα, η Χαμάς και η «αδελφή» οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είναι μέρος μιας συμμαχίας που υποστηρίζεται από το Ιράν και ονομάζεται «Άξονας της Αντιστάσεως».

Η λιβανική Χεζμπολάχ ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επαναστάσεως το 1982 με στόχο την καταπολέμηση των ισραηλινών δυνάμεων που είχαν εισβάλει στον Λίβανο και έκτοτε παραμένει ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ.

Στην Υεμένη, ο ηγέτης των Χούτι δήλωσε ότι εάν οι δυνάμεις των ΗΠΑ επέμβουν στην σύγκρουση στην Γάζα, η οργάνωση θα απαντήσει εκτοξεύοντας πυραύλους. Ήδη έριξε προειδοποιητική βολή καθώς την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό ότι το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα δέχθηκε επίθεση με πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι.

Αλλά και στην Συρία, οι Φρουροί της Επαναστάσεως αναπτύχθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου για να βοηθήσουν τον σύμμαχό τους, Μπασάρ Αλ Άσσαντ. Πλέον έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο μέρος της Συρίας που ελέγχεται από την κυβέρνηση, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περιοχή κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν. Την Δευτέρα, η αμερικανική στρατιωτική δύναμη στην Συρία δέχθηκε επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι δέχθηκε επίθεση η βάση Αλ Τανφ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και την Ιορδανία. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε διάφορα σημεία της Μέσης Ανατολής, με φόντο τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ που έγιναν την Δευτέρα. Εκτιμάται ότι η ομάδα αυτή έχει εξαπολύσει πάνω από 12 επιθέσεις με drone και ρουκέτες εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή μόνο την τελευταία εβδομάδα. Και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί αν μια από τις επιθέσεις αυτές έχουν θύματα Αμερικάνους.