Μια νέα Αγορά Πιστώσεων Άνθρακα (Carbon Credits) στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Η δημιουργία της νέας αγοράς θα δώσει τη δυνατότητα  πρόσβασης ρυπογόνων βιομηχανιών, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, της ναυτιλίας και των αερομεταφορών σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την εθελοντική αντιστάθμιση εκπομπών CO2, πέρα από

την υποχρεωτική συμμετοχή στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU-ETS). Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη η δημιουργία της αγοράς Πιστώσεων Άνθρακα έχει ως στόχο την αυτοχρηματοδότηση αυτοχρηματοδοτείται ενός νέου μηχανισμού διαχείρισης δασών. Θα αφορά στη συναλλαγή τίτλων αντιστάθμισης εκπομπών που θα προκύπτουν από έργα δάσωσης, αναδάσωσης, προϊόντα ξύλου κλπ, τους οποίους θα μπορούν να αγοράζουν εθελοντικά επιχειρήσεις προκειμένου να πετύχουν στους στόχους μηδενικών εκπομπών. Οι απορροφήσεις CO2 θα  προσδιοριστούν  με ειδική ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα συνδέονται με το  είδος του έργου, το είδος βλάστησης και την κλιματική ζώνη και θα πιστοποιούνται από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους, ελληνικές και ξένες. 

Στον νέο μηχανισμό για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας   θα περιλαμβάνεται και  η  θέσπιση αντισταθμιστικού οφέλους για   όσα  νοικοκυριά βρίσκονται σε δασικες περιοχές που θα βρίσκονται υπό καθεστώς διαχείρισης, όπως συμβαίνει σήμερα στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε περιοχές που αναπτύσσονται έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Θα πρόκειται για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και το ύψος τους θα εξαρτάται από τις ποσότητες της απολήψιμης βιομάζας. Ο νέος μηχανισμός για τη διαχείριση των δασών, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τη  νέα Αγορά Εθελοντικών Πιστώσεων  Αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,  αναμένεται ότι θα θεσμοθετηθεί έως το τέλος του χρόνου ώστε να ακολουθήσουν οι πρώτοι   διαγωνισμοί για διαχειριστικές μελέτες των δασών. 

«Η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, θα οδηγήσει σε καθαρισμό και έργα πρόληψης, μειώνοντας τους κινδύνους πυρκαγιάς, που φέρνει η επελαύνουσα κλιματική κρίση. Παράλληλα, θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξηθεί η φορολογητέα ύλη και θα μειωθεί η παράτυπη οικονομία. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, που δημιουργεί μια νέα δυναμική, από την οποία θα προκύπτουν μόνιμοι πόροι για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των δασών μας», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.