Οι Μισές Οικονομίες Έχουν Ξεπεράσει εδώ και 5 Χρόνια την Κορύφωση της Παραγωγής Ενέργειας από Ορυκτά Καύσιμα

Οι Μισές Οικονομίες Έχουν Ξεπεράσει εδώ και 5 Χρόνια την Κορύφωση της Παραγωγής Ενέργειας από Ορυκτά Καύσιμα
energia.gr
Παρ, 20 Οκτωβρίου 2023 - 13:47

Οι μισές από τις οικονομίες του κόσμου έχουν ήδη περάσει πέντε χρόνια μετά την κορύφωση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, όπως δείχνει νέα ανάλυση της δεξαμενής σκέψης για την ενέργεια Ember

Εάν η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα παραμένει αμετάβλητη για τουλάχιστον πέντε χρόνια από την αρχική κορύφωση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε μια χώρα, θεωρείται ότι έχει περάσει την κορύφωση. Η ανάλυση της Ember επικεντρώθηκε στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2000 έως το 2022.

Οι εκπομπές από 107 οικονομίες που αντιπροσωπεύουν το 38% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά σχεδόν 20% την τελευταία δεκαετία. Εβδομήντα οκτώ από αυτές τις οικονομίες έχουν εκτοπίσει τα ορυκτά καύσιμα από τους τομείς ηλεκτροπαραγωγής τους με καθαρή ενέργεια κατά τα έτη μετά την κορύφωση των ορυκτών καυσίμων μετά το 2000. Οι 49 από αυτές το έκαναν αυτό παρά την αύξηση της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις οφειλόταν στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

"Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσοι ακριβώς τομείς ηλεκτρικής ενέργειας πολλών χωρών έχουν ήδη εισέλθει για τα καλά σε μια φάση μείωσης των ορυκτών καυσίμων. Για πολλές χώρες, αυτό έγινε ταυτόχρονα με την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε ο Dave Jones, global insights lead της Ember.

Σχεδόν σε κάθε περιοχή του κόσμου, οι χώρες ξεπερνούν την κορύφωση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Η ΕΕ, η Ωκεανία και η Βόρεια Αμερική βρίσκονται ήδη σε περίοδο μείωσης της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, με την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα να μειώνεται κατά 30%, 20% και 15% αντίστοιχα, από τις περιφερειακές κορυφές τους. Η ΕΕ πρωτοπορεί, με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από ένα (Λετονία), να έχουν περάσει το ορόσημο των πέντε ετών από την κορύφωση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα από το 2000.

Σε επίπεδο ολόκληρης της ηπείρου, η ισχύς των ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρη την Αφρική φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα επίπεδο- μια παρόμοια ισοπέδωση συμβαίνει στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και αυτό συμβαίνει εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι μόνες περιοχές που δεν έχουν φτάσει ακόμη σε κορύφωση είναι η Ασία και η Μέση Ανατολή. (Αλλά το Νεπάλ είναι μια ιστορία επιτυχίας - έχει αφαιρέσει εντελώς τα ορυκτά καύσιμα από τον τομέα της ενέργειας).

"Είναι τέτοια η επιτυχία της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, που η κορύφωση είναι κοντά ακόμη και σε πολλές βασικές αναδυόμενες οικονομίες. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής μείωσης των ορυκτών στον παγκόσμιο τομέα της ενέργειας", πρόσθεσε ο Jones.

Η ανάλυση της Ember αποκαλύπτει επίσης ότι οι οικονομίες που έχουν περάσει τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την κορύφωση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης - παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Μέχρι στιγμής φέτος, οι εκπομπές του τομέα της ενέργειας έχουν ήδη φτάσει σε ένα οροπέδιο, με την ανάλυση της Ember να δείχνει ότι οι εκπομπές αυξήθηκαν μόνο κατά 0,2% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

N.Παλ.