Έντονα ανοδική τροχιά ακολουθούν οι τιμές του αργού και στις δύο όχθες του Ατλαντικού καθώς εντείνεται η ανησυχία για ενίσχυση του γεωπολιτικού κινδύνου (geopolitical risk) καθώς η κατάσταση στο Ισραήλ παραμένει εξαιρετικά ασταθής

Σήμερα το πρωί το Brent, το διεθνές benchmark για το αργό πετρέλαιο, διαπραγματεύετο στα $ 92.85 το βαρέλι, στο ICE του Λονδίνου, έχοντας ανατιμηθεί 6% τις τελευταίες επτά ημέρες. Αλλά και στο NYMEX της Ν. Υόρκης η Αμερικανική ποικιλία WTI έφθασε τα $ 90 το βαρέλι. «Μπορεί οι τιμές του αργού να απέχουν ακόμα από το ψυχολογικό όριο των $100 το βαρέλι, όμως η ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες είναι ξεκάθαρη καθώς αυτή ενισχύεται από τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο λόγω των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή», παρατηρεί ανώτερο στέλεχος μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας με έδρα στο Λονδίνο.

Brent εβδομαδιαία διακύμανση

Πράγματι, με την αναταραχή που επικρατεί στο Ισραήλ μετά την βάναυση επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, την επιστράτευση 300,000 εφέδρων, τις εντατικές προετοιμασίες του Ισραηλινού στρατού για εισβολή στην λωρίδα της Γάζας και τη συγκέντρωση Αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην ανοικτά του Ισραήλ - με δυο αεροπλανοφόρα και αντίστοιχες δυνάμεις κρούσεως- η περιοχή μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

WTI εβδομαδιαία διακύμανση

Στα ανωτέρω θα πρέπει να ληφθεί η υπόψη η άκρως ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο όπου όλοι οι οικισμοί και τα κιμπούτς κατά μήκος της συνοριογραμμής έχουν εκκενωθεί ενώ καθημερινά η Χεζμπολάχ, που ελέγχει τον νότιο Λίβανο, επιδίδεται σε συστηματικό σαμποτάζ στρατιωτικών εγκαταστάσεων και καταστροφή καμερών με περιοδικές επιθέσεις με ρουκέτες. Με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, τον κληρικό Χασάν Νασράλα να δηλώνει έτοιμος να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ σε συμπαράσταση προς την Χαμάς, σε περίπτωση που ο Ισραηλινός στρατός εισβάλλει στην Γάζα, όπως και σχεδιάζει.

Εάν μέχρι σήμερα έχει αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης με ένα συνδυασμένο κύμα επιθέσεων κατά του Ισραήλ από βορρά και νότο, αυτό σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται στην σημαντική επιρροή που εξασκεί το Ιράν, που ελέγχει τις Χεζμπολάχ και Χαμάς, που επιδεικνύει μια περίεργη αυτοσυγκράτηση. Προφανώς το αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με την άμεσο εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ που δεν επιθυμούν κλιμάκωση της κρίσης. Με το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποσπά αξιόλογα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ με πλέον σημαντικό την «άτυπη», προς το παρόν, άρση των κυρώσεων εξαγωγών πετρελαίου με παράλληλη αποδέσμευση κεφαλαίων του σε δυτικές τράπεζες.