Οι τιμές των συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (PPA) μειώθηκαν στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ενημέρωση της Edison Energy για την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το τρίτο τρίμηνο. Οι τιμές των ΜΠΣ μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές

 

με την τιμή του δείκτη ΜΠΣ της ΕΕ να μειώνεται κατά 8,8% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα ιταλικά ενδιάμεσα επίπεδα τιμών αυξήθηκαν κατά 25% από το β' τρίμηνο του 2022 έως το γ' τρίμηνο του 2023, ενώ οι PPA στην Ισπανία και την Πολωνία παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Σε αντίθεση με άλλες αγορές, οι πολωνικές τιμές των ηλιακών PPA παρουσίασαν μια μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου, καθώς αυξήθηκαν από 94 €/MWh σε 97 €/MWh.

Η τάση αυτή σημειώθηκε ακριβώς τη στιγμή που οι εταιρικοί αγοραστές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των στόχων τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2025.

Εμφανίστηκε ένα ευρύ φάσμα δομών συμφωνιών που μειώνουν τον κίνδυνο, καθώς οι αγοραστές αναζητούν εξατομικευμένες λύσεις για την επίτευξη τόσο των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και των εσωτερικών εντολών.

Πρόσφατα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού έχουν αυξήσει το κόστος ανάπτυξης έργων, αν και ο κλάδος μπορεί να δει κάποια ανακούφιση: Οι τιμές των ηλιακών μονάδων έχουν μειωθεί περισσότερο από 35% τους τελευταίους μήνες, αν και η τάση αυτή μπορεί να μην διαρκέσει.

Η Ισπανία συνέχισε να προσφέρει τις πιο ελκυστικές τιμές ΜΠΣ.

Οι εταιρικοί εκχωρητές εκεί βρίσκουν ελκυστικά ηλιακά και αιολικά έργα, με πλεονέκτημα την ηλιακή ενέργεια.

Η διάμεση τιμή για τα ηλιακά έργα ήταν 47 €/MWh για ένα σταθερό προϊόν, και οι προγραμματιστές προσέφεραν άλλες δομές τιμολόγησης και ευελιξία στις διάρκειες.