Δύο είναι τα αξιοσημείωτα δεδομένα στις αγορές ενέργειας τα τελευταία 24ωρα, μετά τα δραματικά γεγονότα στο Ισραήλ. Η συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου, παρά τις περί του αντιθέτου εικασίες στην αρχή της εβδομάδας, και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, στον απόηχο της αναστολής λειτουργίας, για λόγους ασφαλείας, του κοιτάσματος Ταμάρ στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με τη δολιοφθορά 

στον αγωγό Balticconnector, που παραπέμπει σε μια νέα υπόθεση Nord Stream. Έτσι, ενώ οι τιμές των futures του Brent, του διεθνούς benchmark, εξακολουθούν να αποκλιμακώνονται και να κινούνται στα επίπεδα των 85,60 δολαρίων ανά βαρέλι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου, στο TTF εκτινάχτηκαν αρχικά, κοντά στα 50 ευρώ/ΜWh, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό άλμα πάνω από 12% για να διολισθήσουν από το πρωΐ στα όρια των άνω των 45 ευρώ/MWh, -45,55 ευρώ/MWh- με την πτώση να εγγίζει το 7% από χθες, Τετάρτη 11 Οκωβρίου.

Το ελπιδοφόρο στην υπόθεση του καυσίμου που παίζει ρόλο «γέφυρας» στο δρόμο για την Ενεργειακή Μετάβαση είναι το ότι η Ευρώπη μοιάζει να βρίσκεται σε σε καλή κατάσταση αναφορικά με τις προμήθειες και τα αποθέματα που διατηρεί, σε σύγκριση με την εικόνα που εμφάνιζε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πέρυσι.

Ενδεικτικά, οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι γεμάτες κατά 97% που αποτελεί νέο ρεκόρ στα χρονικά, ενώ το project των Βρυξελών για κοινές αγορές του καυσίμου σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

(Διακύμανση τιμών φυσικού αερίου, TTF, τελευταίων τριών μηνων- Πηγή: barchart.com)

Στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ελλάδα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεταιγια σήμερα 12 Οκτωβρίου στα 119,62 ευρώ/MWh, πρακτικά αμετάβλητη από το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας. Η συνολική ζήτηση έφθασε στις 304,25 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμων κυριάρχησαν οι ΑΠΕ, με 39,6%, για να ακολουθήσουν το φυσικό αέριο με 32%, τα υδροηλεκτρικά με 10,5%, ο λιγνίτης με 9,2%, και οι εισαγωγές ρεύματος με 4,5%.

Εν τω μεταξύ, την εβδομάδα που έληξε στις 8 Οκτωβρίου, οι τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και οι οποίες επέδρασαν αρνητικά στη ζήτηση. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του ΙΕΝΕ για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε όλες τις αγορές, εκτός από την Ιταλία και την Τουρκία, με τη μέση ποσοστιαία πτώση να φθάνει στο-5,4%. Πιο συγκεκριμένα, η Σερβία κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία πτώση κατά -12,46%, και ακολούθησε η Ουγγαρία, με -9,53%. Αντιθέτως, η Τουρκία σημείωσε αύξηση κατά 7,76%, για να ακολουθήσει η Ιταλία, με +3,94%.

(Ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας-Πηγή: ΡΑΑΕΥ)

Παράλληλα, όλες οι  χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη υποχώρησαν σημαντικά και έπεσαν κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. Η Γερμανία ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, στα 74,20 ευρώ/MWh, με «βουτιά»  -30,04%, σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του μήνα, και ακολούθησε η Γαλλία με 78,76 ευρώ/MWh. Από την άλλη πλευρά, η Ελβετία ήταν η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, με τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 95,32 ευρώ/MWh, αν και μειωμένη κατά -3,18% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, όλες οι χώρες παρουσίασαν μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που κινήθηκαν κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, με εξαίρεση την Τουρκία και την Ιταλία. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκαν στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 76 - 121 ευρώ/MWh, με την Τουρκία να εμφανίζει εβδομαδιαίο μέσο όρο στα 75,78 ευρώ/MWh, για να ακολουθήσουν οι Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, με τιμές 89,71 ευρώ/MWh και 92,14 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Αντιθέτως, η Ιταλία παρέμεινε η πιο ακριβή χώρα στην περιοχή, με τιμή στα 120,79 ευρώ/MWh, που ήταν αυξημένη κατά 3,94%, σε εβδομαδιαία βάση και ακολούθησε η Ελλάδα, με 97,64 ευρώ/MWh αν και με ποσοστιαία μείωση τιμών -6,10% σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου.

Στο μέτωπο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης η εικόνα παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη στις περισσότερες αγορές, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιταλία, που παρουσίασαν οριακές αυξήσεις ή μειώσεις, με αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση να μειωθεί κατά -0,69% την περασμένη εβδομάδα,  σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμρο και αντιστοιχούσε σε 15202,16 GW.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση επηρεάστηκε από την επικράτηση ήπιων καιρικών συνθηκών και κανονικών για την περίοδο, θερμοκρασιών, που απέτρεψαν τη χρήση συσκευών θέρμανσης ή ψύξης. Έτσι, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε αμετάβλητη σε Βουλγαρία, Σερβία,  Ιταλία και Τουρκία, σε αντίθεση με την εικόνα στην Ουγγαρία όπου παρατηρήθηκε αύξηση κατά 8,15%, εξαιτίας των ψυχρών καιρικών συνθηκών τις βραδυνές ώρες που ευνόησαν τη χρήση κλιματιστικών συσκευών θέρμανσης.

Στην Ελλάδα, η ζήτηση ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά -3,93%, την εβδομάδα που έληξε στις 8 Οκτωβρίου, χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν.

Επίσης, η παραγωγή ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη κατά την ίδια περίοδο μειώθηκε σημαντικά κατά -16,6% και έφτασε τις 1928,65 GWh, γεγονός που αποδίδεται στην πολύ χαμηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η αιολική παραγωγή σε ολόκληρη την περιοχή έπεσε -23,2% και ανήλθε σε 1095,60 GWh, με την Σερβία να καταγράφει τη χαμηλότερη, -3,9% και την Ιταλία την υψηλότερη, -54,2%.

Η παραγωγή από φωτοβολταϊκά έργα ήταν μειωμένη σε μικρότερο ποσοστό, -6,6%, και ανήλθε στις 833,05 GWh. Όλες οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης, σημείωσαν απώλειες εκτός από την Ελλάδα, με την Ουγγαρία να παρουσιάζει υποχώρηση -27,9%, και την Ρουμανία, -13,8%. Συνολικά, η παραγωγή ΑΠΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά το προηγούμενο επταήμερο, κατά 9,3%, και ανήλθε σε 386,63 GWh.

Ταυτόχρονα, η παραγωγή από υδροηλεκτρικά υποχώρησε σε σχέση με την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου, και έφθασε στις 1820,80 GWh, με πτώση -2,88% σε εβδομαδιαία βάση. Όλες οι αγορές, πλην Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, εμφάνισαν μείωση υδροηλεκτρικής παραγωγής, με την Ιταλία και την Σερβία να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά, -17,06% και -7,55% αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία που βίωσαν πιο υγρές καιρικές συνθήκες, κατά τόπους,  κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 14,52%, 11,34% και 5,89% αντίστοιχα.

Ακόμη, η παραγωγή θερμικής ενέργειας κατέρρευσε σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβριου, και εμφανίστηκε μειωμένη κατά -6,11%, εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρισμού στις περισσότερες αγορές. Η συνολική παραγωγή στην ΝΑ Ευρώπη έφτασε στις 6685,90 GWh, με ποσοστιαία κάμψη -4,62% στην παραγωγή με καύση άνθρακα που έφθασε στις 3369,14 GWh, και την  παραγωγή με καύση φυσικού αερίου να πέφτει -7,58% και να διαμορφώνεται στις 3316,76 GWh. Στην Ιταλία, η λιγνιτική παραγωγή έκανε «βουτιά» -72,40%, σε αντίθεση με την αντίστοιχη από φυσικό αέριο που αυξήθηκε κατά 17,7%. Αντίθετα, η Τουρκία παρουσίασε πτώση παραγωγής από άνθρακα και φυσικό αέριο κατά -3,36% και  -25,99% αντίστοιχα.

Στη χώρα μας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά 46,72%, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά -29,32% σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

Τέλος, στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθαρές εισαγωγές ήταν υψηλότερες κατά 58,0% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης το προηγούμενο επταήμερο, που αντιστοιχεί σε 1438,22 GWh. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά -32,0%, και ανήλθαν στις 181,22 GWh, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 37,6%, στις 1619,45 GWh. Η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Τουρκία και η Ιταλία κατέγραψαν αύξηση καθαρών εισαγωγών κατά 382,16%, 32,84%, 16,37% και 34,69% αντίστοιχα, ενώ η Βουλγαρία παρέμεινε για ακόμη μια εβδομάδα στην κορυφή του καταλόγου των καθαρών εξαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας, με 153,34 GWh, που υποδηλώνουν ποσοστιαία αύξηση + 6,62% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.