ΕΙΑ: Η Αύξηση της Παγκόσμιας Κατανάλωσης Ενέργειας ως το 2050 θα Ξεπεράσει την Πρόοδο στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα

ΕΙΑ: Η Αύξηση της Παγκόσμιας Κατανάλωσης Ενέργειας ως το 2050 θα Ξεπεράσει την Πρόοδο στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
του Δημήτρη Φάρου
Πεμ, 12 Οκτωβρίου 2023 - 08:16

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας πιθανότατα θα αυξηθεί μέχρι το 2050 και θα ξεπεράσει την πρόοδο στην ενεργειακή αποδοτικότητα, όπως ανακοίνωσε χθες,Τετάρτη, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Ειδικότερα, η EIΑ εκτιμά, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού

η αύξηση της περιφερειακής μεταποίησης καθώς και το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο θα συμβάλουν στην αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την ενέργεια θα αυξηθούν έως το 2050 στα περισσότερα σενάρια που περιγράφονται από την Υπηρεσία.

Οι πόροι που δεν βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας και των ΑΠΕ, θα παράγουν περισσότερη ενέργεια ως το 2050, αλλά αυτή η ανάπτυξη πιθανότατα δεν θα είναι επαρκής για να επιτευχθεί μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, ανέφερε η EIA.

Η παγκόσμια δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050 αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως 100% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30% έως 76%, σύμφωνα με την EIA. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης τόσο στην παγκόσμια δυναμικότητα όσο και στην παραγωγή θα προέλθει από τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να παρέχει έως και τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, σύμφωνα με την EIA. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια εκτιμάται ότι θα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης στην ηλεκτροπαραγωγή.

Εν τω μεταξύ, από τον άνθρακας και το φυσικό αέριο αναμένεται να προέλθει το 27% και 38% αντίστοιχα της ηλεκτροπαραγωγικής δυναμικότητας έως το 2050, από περίπου το 50% το 2022, δήλωσε την Τετάρτη ο Διοικητής της EIA Joseph DeCarolis κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των προβλέψεων της Υπηρεσίας.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, με τις πωλήσεις οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης να κορυφωθούν μεταξύ του 2027 και του 2033, δήλωσε ο DeCarolis.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, από λιγότερο από 1% της παγκόσμιας χωρητικότητας ισχύος το 2022 σε 4% με 9% της παγκόσμιας χωρητικότητας ισχύος έως το 2050.

Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αμερική αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση, ενώ και η Δυτική Ευρώπη και η Ασία θα παραμείνουν εισαγωγείς φυσικού αερίου. Η ζήτηση ενέργειας από την Κίνα, την Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική θα δώσει κίνητρα για την παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.