Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και το πετρέλαιο αποτελούν ένα εύφλεκτο μείγμα. Ωστόσο, η βίαιη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο δεν πυροδότησε καμία πυρκαγιά στην αγορά αργού πετρελαίου. Τη Δευτέρα, η τιμή του Brent αυξήθηκε μόλις κατά 3% στα 87 δολάρια. Υπάρχουν δύο λόγοι. Οι έμποροι υποβαθμίζουν τον κίνδυνο ότι η σύγκρουση θα έχει μεγάλο περιφερειακό αντίκτυπο,

αφορόντας τον παραγωγό πετρελαίου Ιράν, καθώς πιστεύεται ότι η Χαμάς έχει λάβει υποστήριξη από αυτό.

Σύμφωνα με τους FT, οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι το πετρέλαιο μπορεί να εκτιναχθεί σημαντικά υψηλότερα, ακόμη και αν διακοπούν οι ιρανικές προμήθειες. Η άποψη αυτή λαμβάνει υπόψη και την επιθετική στάση των κεντρικών τραπεζιτών του κόσμου.

Όλα τα παραπάνω έχουν μια εξήγηση. Το Ιράν είναι ο τέταρτος παραγωγός της Opec, παρήγαγε 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του καρτέλ. Περίπου το 80% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου καταλήγει στην Κίνα, τονίζει ο Richard Bronze στην Energy Aspects.

Οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να επιβάλουν επιτυχείς κυρώσεις στα μικρά διυλιστήρια τύπου "τσαγιέρας" της Κίνας, τα οποία αγοράζουν το ιρανικό αργό με έκπτωση, αλλά έχουν μικρή επαφή με το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Αν το Ισραήλ διέκοπτε στρατιωτικά τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, θα έβγαζε εκτός λειτουργίας περίπου το 3% της παγκόσμιας προσφοράς αργού.

Οι προμήθειες του μαύρου χρυσού έχουν μειωθεί φέτος εν μέσω της περικοπής της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι απειλές για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα φούντωνε τους φόβους για ενσωματωμένο πληθωρισμό στο μυαλό των κεντρικών τραπεζιτών και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 Οι μακροοικονομικοί παράγοντες θα μετριάσουν τότε τον όποιο πανικό στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων. Οι τιμές θα μπορούσαν να παραβιάσουν το περίφημο ανώτατο όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, αλλά πιθανότατα θα ήταν ένα προσωρινό φαινόμενο.

Σκεφτείτε ότι στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως, τα αποθέματα βενζίνης έχουν διογκωθεί πολύ πάνω από τους μέσους όρους 10ετίας μόλις από τον Ιούλιο. Οι τιμές της βενζίνης δεν έκαναν άλμα σύμφωνα με την ανοδική μεταβολή του αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι ταύροι θα αντιτείνουν ότι προέκυψαν ειδικά ζητήματα, αλλά αυτό εξακολουθεί να υποδηλώνει εξασθένηση της ζήτησης.

Αυτό θα κρατούσε χαμηλά τις τιμές για τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, η συνήθως ...ντροπαλή στις αγορές ExxonMobil έχει προετοιμάσει φέτος μία συμφωνία ύψους 4,9 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, την Denbury Resources που συνδέεται με μια μεγαλύτερη προσφορά για την Pioneer Natural Resources.

Τελικα, οι μάχες στη Γάζα και στα σύνορά της θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πολιτική της Μέσης Ανατολής. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η πετρελαϊκή βιομηχανία δεν παραμένει παρά θεατής.