Tουρκική Καινοτομία και Ελληνικό «Δαιμόνιο»

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται στη Σμύρνη η φετινή τουρκική έκθεση αεροδιαστημικής και τεχνολογίας με την ονομασία Teknofest. Η έκθεση ήλθε στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες διότι ο Ελον Μασκ μέσω του «X» προανήγγειλε ότι το 2024 θα στείλει και αυτός ομάδες για να συμμετέχουν στα διάφορα τεχνολογικά δρώμενα που εξελίσσονται στην Teknofest. Από το 2018 και μετά η έκθεση αυτή έχει ως στόχο να διαφημίσει την αναδυόμενη τεχνολογική αυτονομία της Τουρκίας, ενώ τα δεδομένα αυτά υποστηρίζονται από την εξαγωγική έκρηξη της «Baykar», της εταιρείας δηλαδή του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ (44 ετών), που έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως το «Μπαϊρακτάρ», το «ΑΝΚΑ» και το «Ακιντσί». Οι τεχνολογικές εταιρείες στην Τουρκία ξεκίνησαν να αναπτύσσονται γοργά πριν από λιγότερο από 20 έτη. Προφανώς η επιδότηση από το κράτος ήταν κρίσιμη για την επιτυχία τους, όπως άλλωστε και η αντιγραφή «α λα Τούρκα» δυτικών συστημάτων, αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι ένας βραχίονας που επιτρέπει στην Αγκυρα

Του Βασίλη Νέδου*
Τετ, 4 Οκτωβρίου 2023 - 11:58

την ευελιξία σε δύο επίπεδα: Πρώτον, έβαλε την Τουρκία στον χάρτη των παγκόσμιων εξαγωγών οπλικών συστημάτων, έναν τομέα που είναι δυναμικά αναπτυσσόμενος. Και δεύτερον, παρέχει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εγχώριες δυνατότητες για τις οποίες δεν είναι αναγκαίο να σπαταλήσουν συνάλλαγμα.

Σε μια χώρα με βαριές δομές και ένα κράτος το οποίο είναι ο μόνος αδιαμφισβήτητος πυλώνας της τουρκικής ζωής, η μεταφορά μιας απόφασης από την κορυφή προς τη βάση είναι απλά ζήτημα βούλησης. Ωστόσο στην περίπτωση της καινοτομίας εμπλέκονται και άλλες δυνάμεις. Επιστήμονες με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ινστιτούτα της Δύσης εργάζονται στις τουρκικές εταιρείες. Ο πληθωρισμός που απειλεί τα εισοδήματα σπρώχνει πολλούς στο εξωτερικό, όχι όμως τόσους ώστε να αλλάζουν δραματικά οι ισορροπίες.

Ο εθνικισμός –που αποτελεί συγκολλητική ουσία– της τουρκικής κοινωνίας σίγουρα διαδραματίζει ρόλο. Οι Τούρκοι θέλουν να δουν τη χώρα τους να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αυτό το αίσθημα έχει προ πολλού (για πολλούς και διάφορους λόγους) εγκαταλείψει λιγότερο τους Ελληνες και περισσότερο τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Στην εποχή του software και όχι των βαρέων συστημάτων (για τα οποία άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι εξ ορισμού ανταγωνιστική), η χώρα μας θα μπορούσε να τρέξει, μάλιστα από προνομιακή θέση, καθώς νέοι Ελληνες ανά την υφήλιο καινοτομούν και μάλιστα με διακρίσεις. Αν το παιχνίδι δεν ανοίξει κι άλλο, θα μείνουμε να συζητάμε για τα βιομηχανικά απολιθώματα του παρελθόντος. Κουβέντα να γίνεται…

*Από Kathimerini.gr