Συμφωνία Συγχώνευσης PGS και TGS – Δημιουργείται η Μεγαλύτερη Εταιρεία Ενεργειακών Δεδομένων στον Κόσμο

Συμφωνία Συγχώνευσης PGS και TGS – Δημιουργείται η Μεγαλύτερη Εταιρεία Ενεργειακών Δεδομένων στον Κόσμο
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 29 Σεπτεμβρίου 2023 - 08:00

Η TGS ASA και η PGS ASA ανακοίνωσαν στις 19 Σεπτεμβρίου  ότι συμφώνησαν τους κύριους όρους της συγχώνευσής τους, με στόχο τη δημιουργία μίας ισχυρής εταιρείας παροχής ενεργειακών δεδομένων υπηρεσιών κάθε είδους, που θα αποτελέσει τον παγκόσμιο “πρωταθλητή” του κλάδου

Ειδικότερα, η TGS θα εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της, PGS, έναντι 864 εκατ. δολ. Η PGS είναι γνωστή στην Ελλάδα από τις σεισμικές έρευνες που έχει διεξαγάγει το 2012 τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια και ανατολικά της Κρήτης καθώς και τις τρισδιάστατες έρευνες εφέτος νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Αλλά και η - επίσης νορβηγική - TGS είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2012. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί ως νόμιμη συγχώνευση σύμφωνα με το εταιρικό δίκαιο της Νορβηγίας, με διάθεση, προς τους μετόχους της PGS, 0,06829 κοινών μετοχών της TGS για κάθε μετοχή της PGS. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι της TGS και της PGS θα κατέχουν περίπου τα 2/3 και το 1/3 της ενοποιημένης εταιρείας, αντίστοιχα, με βάση το μετοχικό κεφάλαιο που διέθετε καθεμιά από τις εταιρείες στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Η συναλλαγή υποστηρίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και των δύο εταιρειών.

Ο Kristian Johansen και ο Sven Børre Larsen θα συνεχίσουν ως Διευθύνων Σύμβουλος και CFO, αντίστοιχα, μετά τη συναλλαγή.

Οι οριστικές συμφωνίες συγχώνευσης αναμένεται να συναφθούν τον Οκτώβριο του 2023, με το κλείσιμο της συναλλαγής να αναμένεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την επιφύλαξη της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων ολοκλήρωσης.

Με τη συναλλαγή διαμορφώνεται μία εταιρεία υπηρεσιών γεωφυσικών δεδομένων πλήρους φάσματος με ισχυρή προσφορά σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων Multi-Client, πρόσκτησης δεδομένων με streamer, πρόσκτησης δεδομένων με κόμβο επί του ωκεάνιου βυθού (OBN), απεικόνισης, καθώς και δεδομένων για νέες μορφές ενέργειας. Επιπλέον, η συναλλαγή συμβάλλει στον μετριασμό των κινδύνων της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα αυξήσει περαιτέρω τις οικονομίες κλίμακας και την αποτελεσματικότητα, ενισχύοντας την αξία που προσφέρεται στους πελάτες.

Στον τομέα του Multi-Client, η ενοποιημένη εταιρεία θα προσφέρει στους πελάτες μια παγκόσμια σεισμική βιβλιοθήκη με δεδομένα από όλες τις ενεργές γεωλογικές λεκάνες τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό ημισφαίριο. Στην απόκτηση δεδομένων, η νέα εταιρεία θα αποτελέσει σημαντικό παίκτη παγκοσμίως με ισχυρό επιχειρησιακό ιστορικό.

Για την πρόσκτηση με streamer, η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο κορυφαίων εταιρειών του κλάδου θα διαθέτει έναν επιχειρησιακό στόλο επτά πλοίων πρόσκτησης δεδομένων 3D και για την πρόσκτηση δεδομένων με κόμβο επί του ωκεάνιου βυθού (OBN) θα αξιοποιήσει περίπου 30.000 κόμβους μεσαίων και βαθέων υδάτων. Στο πλαίσιο της σεισμικής απεικόνισης και επεξεργασίας, η ενοποιημένη εταιρεία θα προσφέρει ισχυρές υπηρεσίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς πελάτες, συνδυάζοντας υπολογιστική υποδομή υψηλής απόδοσης τόσο στις εγκαταστάσεις της όσο και βασιζόμενη σε cloud.

Επιπλέον, η τελική εταιρεία βλέπει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε νέες μορφές ενέργειας με προσφορά συμπληρωματικών τεχνολογιών για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Εκτός από την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών στους πελάτες της, καθώς και μιας πλατφόρμας για περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξη, η εταιρεία που θα προέλθει από τη συγχώνευση των TGS και PGS θα επωφεληθεί και από συνέργειες κόστους, οι οποίες, κατά προκαταρκτική εκτίμηση, υπολογίζονται ότι υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια δολ. ετησίως.

Η νέα εταιρεία θα έχει συνδυασμένη πλήρως απομειωμένη κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 2.616 εκατομμύρια δολ.και καθαρό έντοκο χρέος (NIBD) 649 εκατ. εκατομμύρια δολ. (το β΄τρίμηνο 2023).