Αποθήκευση Ενέργειας: Αρχές Οκτωβρίου η Προκήρυξη για τον Δεύτερο Διαγωνισμό

Αποθήκευση Ενέργειας: Αρχές Οκτωβρίου η Προκήρυξη για τον Δεύτερο Διαγωνισμό
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 08:00

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να μπει τελικά στην …πρίζα ο δεύτερος διαγωνισμός για τη στήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταριών), συνολικής ισχύος 300MW (μεγαβάτ)

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην οποία, μεταξύ άλλων συζητήθηκε, εάν θα γίνουν αλλαγές ως προς το ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης, η οποία σήμερα ορίζεται στις 200.000 ευρώ/MW.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση της οικονομικής στήριξης στο CAPEX των έργων τα οποία  θα προκριθούν από τη διαδικασία. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), εγκρίθηκαν 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW (των Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Mytilineos κ.ά.) με τη μεσοσταθμική τιμή των οικονομικών προσφορών να πιάνει τα 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Με άλλα λόγια, οι ταρίφες διαμορφώθηκαν πολύ χαμηλότερα από τα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος που ήταν η τιμή εκκίνησης.

Οπότε από το επίπεδο ανταγωνισμού καταδεικνύει ότι μπορεί να …πέσει ψαλίδι στην επενδυτική ενίσχυση με στόχο τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των έργων που θα ενταχθούν στο σχήμα στήριξης, από τα 1.000 MW που προβλέπονται αυτή τη στιγμή και στους τρεις διαγωνισμούς.  
Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι περικοπές στα 200.000 ευρώ ανά MW μπορεί να είναι σημαντικές. Σε κάθε περίπτωση, θα οδηγήσει και σε αντίστοιχη αύξηση της δημοπρατούμενης ισχύος στον επόμενο διαγωνισμό, η οποία αυτή τη στιγμή προβλέπεται στα 300 MW. Το ύψος της μείωσης θα γίνει γνωστό, πιθανώς και εντός της εβδομάδας, με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Επίσης, η απόφαση αναμένεται ότι θα αναπροσαρμόζει και τις εγγυητικές επιστολές για τα έργα που θα προκριθούν, με δεδομένο ότι το ύψος τους εξαρτάται από την επενδυτική ενίσχυση.  Αφού υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση θα προχωρήσει και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων στην  προκήρυξη της επόμενης δημοπρασίας, ήτοι στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε έως τα τέλη του ίδιου μήνα να υποβληθούν και οι προσφορές των επενδυτών.  

Αντίστοιχες αλλαγές ως προς την ισχύ, ενδέχεται να υπάρξουν και ως προς την τρίτη δημοπρασία που προβλέπεται για τα τέλη του έτους για άλλα 300 MW, τα οποία θα αφορούν έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Στόχος να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει για την Ελλάδα έως το 2030 το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (για εγκατάσταση 11 GW νέων έργων ΑΠΕ και 3,1 GW μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες).

Στο τελευταίο draft του ΕΣΕΚ προτείνεται για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας η επέκταση του ήδη εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήματος στήριξης που υλοποιείται μέσω των τριών διαγωνισμών για συνολικά 1.000 MW, ώστε να καλύψει επιπλέον 500 έως 1.000 MW από το 2026 κι έπειτα. Βεβαίως, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, υπό την αίρεση ότι δεν θα μειωθεί το κόστος της τεχνολογίας συσσωρευτών σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι απαραίτητη η ενίσχυση. Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που περιλαμβάνουν μονάδες αποθήκευσης, από τα 200 MW στα 1.000 MW.