«Τραίνο Χωρίς Φρένα» η Αμερικανική Οικονομία

«Τραίνο Χωρίς Φρένα» η Αμερικανική Οικονομία
του Δημήτρη Θωμά
Δευ, 25 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:56

Τα Bidenomics δημιουργήσαν ένα σπιράλ χρέους που οδηγεί σε συνθήκες πολύ χειρότερες από αυτές της δεκαετίας του 1930. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά της οικονομικής πολιτικής Μπάιντεν τα οποία και την διαφοροποιούν από αυτή των προκατόχων του, η μαζική μετανάστευση και η κακή οικονομική διαχείριση. Οι επικριτές του Προέδρου Μπάιντεν λένε ότι απλά η μεταναστευτική του πολιτική εξαϋλώνει την αγορά εργασίας και τις αμοιβές και τους μισθούς των Αμερικανών εργαζομένων

Κάποιοι πολιτικοί υποστηρικτές του Προέδρου Μπάιντεν δημιούργησαν τον όρο Bidenomics, αναφερόμενοι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, η οποία και πιστεύουν ότι έσωσε την Αμερική από την πληθωριστική κρίση. Άλλοι τόσοι όμως είναι και οι επικριτές της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Η αλήθεια είναι ότι ο πληθωρισμός έπεσε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, η πτώση του όμως ήταν συμπτωματική και δεν έχει να κάνει με την κυβερνητική πολιτική. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ότι δεν μπορεί να εξηγήσει το ουσιαστικό περιεχόμενου του όρου Bidenomics, και ίσως κάποιοι φίλοι του Αμερικανού Προέδρου να πιστεύουν ότι αυτό είναι καλό για τον Πρόεδρο, αφού κανείς δεν θα μπορεί να του αποδώσει την ευθύνη για την οικονομική καταστροφή που προκαλεί η πολιτική του, γράφει ο καθηγητής Σβεν Λάρσον, στην πολιτική επιθεώρηση European Conservative.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά της οικονομικής πολιτικής Μπάιντεν τα οποία και την διαφοροποιούν από αυτή των προκατόχων του, η μαζική μετανάστευση και η κακή οικονομική διαχείριση. Η μαζική μετανάστευση έχει αυξήσει τόσο πολύ την προσφορά εργατικών χεριών στην αμερικανική οικονομία ώστε οι μισθοί των Αμερικανών να πιέζονται προς τα κάτω, ενώ η κακή οικονομική διαχείριση αυξάνει το δημόσιο χρέος και το κόστος εξυπηρέτησης του από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το χρέος είναι τόσο υψηλό που από μόνο του δημιουργεί περισσότερο χρέος, κυρίως λόγω τόκων. Η μεταναστευτική πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι γνωστή, γι αυτό είναι προτιμότερο να αναλυθεί η πολιτική οικονομικής διαχείρισης που προκρίνει ο Λευκός Οίκος. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση Μπάιντεν δαπάνησε 242,5 δις δολάρια για την πληρωμή τόκων προς τους πιστωτές της, είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει πληρωθεί ιστορικά για τόκους τριμήνου, αλλά και είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Το 2023 η αμερικανική κυβέρνηση έχει δαπανήσει 475 δις δολάρια για την πληρωμή τόκων, και το ποσό αναμένεται να φτάσει το ένα τρις δολάρια ως το τέλος του έτους. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν είναι πλέον μόνον συμβολικό ως προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά έχει θέσει σε λειτουργία ένα «μηχανισμό οικονομικής καταστροφής», ο οποίος στο παρελθόν έχουμε δει να λειτουργεί σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Πολλοί είναι οι οικονομολόγοι, καθηγητές και δημοσιογράφοι ο οποίοι προειδοποιούν για την λειτουργία αυτού του αποκαλούμενου «μηχανισμού οικονομικής καταστροφής», ο οποίος και επηρεάσε την κρίση του οίκου οικονομικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος πριν από λίγο καιρό υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μηχανισμός αυτός είναι ένα κέλυφος, ένας οικονομικός αγωγός που έχει θέσει σε κίνηση μια αυτοεκπληρούμενη οικονομική καταστροφή, η οποία και πιθανόν να προκαλέσει στην Αμερική μια οικονομική κρίση, την οποία η χώρα δεν θα έχει ξαναζήσει. Για να καταλάβει κανείς πως λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός πρέπει να αναλύσει τα στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έπεσαν 6,6% στα 1177 δις δολάρια, ενώ τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 8,4%, αγγίζοντας τα 1624 δις δολάρια. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά το 87% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανεβαίνοντας στα 447 δις δολάρια, είναι η πρώτη φορά που το έλλειμμα ανεβαίνει πάνω από τα 420 δις δολάρια στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ για να εξυπηρετηθεί το χρέος και το έλλειμμα η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί 1,8 τρις δολάρια ως το τέλος του έτους. Αν συμπεριλάβει κανείς σε αυτό το ένα τρις δολάρια που θα πρέπει να πληρωθεί σε τόκους καταλαβαίνει ξεκάθαρα που βαδίζει η αμερικανική οικονομία. Τα επιτόκια αυξάνονται, άρα αυξάνεται το έλλειμμα και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σε ποσοστό μεγαλύτερο απ' ότι πίστευαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια του έτους οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές.

Επίσης έχει τεράστια σημασία να επισημανθεί ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν είναι αποτέλεσμα οικονομικής ύφεσης, καθώς το αμερικανικό ΑΕΠ αυξάνεται, το έλλειμμα αυξάνεται κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης των τόκων του αμερικανικού χρέους. Αν επέλθει όμως και μια οικονομική ύφεση, το έλλειμμα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Επιπλέον όλα δείχνουν ότι η μεταναστευτική πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αρχίσει να αποδυναμώνει την αμερικανική οικονομία, οι επικριτές του Προέδρου Μπάιντεν λένε ότι απλά η μεταναστευτική του πολιτική εξαϋλώνει την αγορά εργασίας και τις αμοιβές και τους μισθούς των Αμερικανών εργαζομένων. Τα στατιστικά λένε ότι αν η μαζική μετανάστευση αυξηθεί λίγο παραπάνω, τότε οι μισθοί των Αμερικανών θα παγώσουν χωρίς καμία αύξηση. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και του ΑΕΠ στηρίζεται κατά 70% στην κατανάλωση, κάτι που σημαίνει ότι αν μειωθούν οι μισθοί θα αυξηθεί τόσο το χρέος όσο και το έλλειμμα και η οικονομική ύφεση θα είναι ante portas. Οι οικονομολόγοι λένε ότι μια οικονομική ύφεση ξεκινά όταν μειώνονται τα φορολογικά έσοδα, τότε αυξάνεται και το έλλειμμα και το χρέος. Το 80% των εσόδων του αμερικανικού προϋπολογισμού αντλείται από τα προσωπικά εισοδήματα κάτι που σημαίνει ότι αν μειωθούν τότε ο αρνητικός οικονομικός κύκλος θα ενταθεί και θα πνίξει την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι πιθανόν οι ΗΠΑ να είναι ήδη σε ύφεση, καθώς ενώ οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 2,8 εκατομμύρια το 2023, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 11,5% σε σύγκριση με το 2022. Τούδε και στο εξής όμως η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί, μειώνοντας τα φορολογικά έσοδα και αυξάνοντας το έλλειμμα. Στο επίπεδο των κρατικών δαπανών, κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2023 αυτές αυξήθηκαν κατά 1610 και 1624 δις δολάρια αντίστοιχα, δηλαδή κατά 9% και 8,4%, ενώ οι πληρωμές για τόκους αυξήθηκαν κατά 81,4 δις – 61,5% κατά το πρώτο τρίμηνο και κατά 80,4 δις – 64% στο δεύτερο τρίμηνο. Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε μονοπάτι που το χρέος από μόνο του δημιουργεί νέος χρέος, το ομοσπονδιακό έλλειμμα είναι στο αυτόματο πιλότο της σύνδεσης του με το χρέος, και το Κογκρέσο μάλλον έχει χάσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής και των οικονομικών εξελίξεων. Η Αμερική είναι στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης που θα ξεκινήσει όταν το χρέος αρχίσει να επηρεάζει ανεξέλεγκτα τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπιστωμένα αγνοεί το ύψος το χρέους και δεν κάνει τίποτε για τη μείωση του, το κόστος εξυπηρέτησης του μεγιστοποιείται, και η οικονομική θύελλα πλησιάζει. Η σύνθεση και σύσταση του αμερικανικού χρέους δείχνει ότι για την εξυπηρέτηση του το επόμενο έτος θα απαιτηθούν 6,76 τρις δολάρια, την επόμενη δεκαετία 20,24 τρις δολάρια, με επιπλέον 5,9 τρις δολάρια ωριμάνσεων, πρόκειται πραγματικά για οικονομική βόμβα αναφέρει ο καθηγητής Σβεν Λάρσον. Τα δύο τρίτα της αύξησης των κρατικών δαπανών πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του κόστους του χρέους, τα Bidenomics δημιουργησαν ένα σπιράλ χρέους που οδηγεί σε συνθήκες πολύ χειρότερες από αυτές της δεκαετίας του 1930.