Το αργό πετρέλαιο σημείωσε ράλι μετά την απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης από τη Ρωσία. Η προσωρινή απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από χθες 21 Σεπτεμβρίου χωρίς τελική ημερομηνία, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα. Η απαγόρευση αποτελεί μια προσπάθεια να περιοριστούν οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων στη Ρωσία που έχουν υποδαυλίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Η Ρωσία είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος εξαγωγέας του καυσίμου και θα αφαιρέσει από την παγκόσμια αγορά περίπου 1 εκατ. δολάρια/ημέρα ντίζελ, ή το 3,4% της παγκόσμιας ζήτησης. Αυτό γίνεται εν μέσω της στενότητας που έχει ήδη

οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών. Το ασφάλιστρο του ντίζελ έναντι του αργού πετρελαίου στην Ευρώπη αυξήθηκε με την είδηση και έφτασε τα 37 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι. Αυτό το περιθώριο ρωγμών ήταν τόσο χαμηλό όσο 15 USD/bbl τον Μάιο.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε άλμα εν μέσω ανησυχιών για χαμηλότερες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Οι ροές στο εργοστάσιο Sabine Pass LNG στη Λουιζιάνα μειώθηκαν κατά 18% την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τα κέρδη περιορίστηκαν από την άμβλυνση του κινδύνου προσφοράς αλλού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Chevron και τα συνδικάτα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τη μεσολάβηση ρυθμιστικών αρχών για τον τερματισμό των απεργιών στις εγκαταστάσεις εξαγωγής Wheatstone και Gorgon. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας υποχώρησαν επίσης λόγω των ειδήσεων. Ωστόσο, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για φορτίο LNG για τον επερχόμενο βόρειο χειμώνα βοήθησε στον περιορισμό των απωλειών.

Ο χαλκός οδήγησε το σύμπλεγμα βασικών μετάλλων σε απροσδόκητη πτώση, καθώς οι αρχικές αιτήσεις των ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Τα στοιχεία προκάλεσαν κύμα πωλήσεων, καθώς αυξήθηκε η πιθανότητα μιας νέας αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Κίνας να στηρίξει το νόμισμά της παρέχουν κάποιο ανάχωμα στο ξεπούλημα. 

Ο χρυσός υποχώρησε εν μέσω μιας ευρείας γερακίστικης στάσης των κεντρικών τραπεζών. Παρά την παύση της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα, οι ισχυρές αγορές εργασίας και ο επίμονος πληθωρισμός αυξάνουν την προοπτική τα επιτόκια να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για το προσεχές μέλλον.