Η ανανεωμένη προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να ωθήσουν την τιμή του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι απειλεί να γίνει άλλος ένας πονοκέφαλος για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς θέτει τα πεπραγμένα του σχετικά με την αμερικανική οικονομία - και την αναχαίτιση του πληθωρισμού - στο επίκεντρο της υποψηφιότητάς του 

για επανεκλογή, σημειώνουν σε εκτενέστατη ανάλυσή τους οι FT. Το αργό τύπου μπρεντ ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά το 2023, αφού το Ριάντ και η Μόσχα παρέτειναν τις περικοπές της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο έχει ήδη σημειώσει ράλι 25 τοις εκατό από τον Ιούνιο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση σημειώνει ρεκόρ.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου κινδυνεύει επίσης να ανοίξει εκ νέου ένα ρήγμα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ουάσινγκτον, την ώρα που οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του βασιλείου και προσπαθούν να στηρίξουν μια συμμαχία κατά της Ρωσίας στη συνάντηση της G20 αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ινδία.

"Οι Σαουδάραβες δεν έχουν πολλούς φίλους στην Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ο απόλυτος κίνδυνος να αρχίσουν να γίνονται το "έκθεμα Α" αν η Ουάσινγκτον θέλει να κατηγορήσει κάποιον για τις υψηλές τιμές των αντλιών ή για την επιβράδυνση της οικονομίας και πάλι", δήλωσε ο Raad Alkadiri, αναλυτής στο Eurasia Group στην Ουάσινγκτον.

Η παράταση των περικοπών έρχεται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή στο εσωτερικό της χώρας για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος έχει τονίσει την ενίσχυση της οικονομίας και την επιβράδυνση του πληθωρισμού ως ένδειξη ότι τα "Bidenomics" λειτουργούν.

Οι τιμές στην αντλία τείνουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στις αντιλήψεις των ψηφοφόρων για την οικονομία και οι αναλυτές λένε ότι η σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου θα μπορούσε να ωθήσει το αργό στα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους - ωθώντας το κόστος των καυσίμων σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί στις δυτικές οικονομίες.

"Ο κίνδυνος για τον Λευκό Οίκο είναι ότι οι αυξανόμενες τιμές της βενζίνης έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν την αίσθηση ότι η κατάσταση βελτιώνεται και ο πληθωρισμός μειώνεται", δήλωσε ο Richard Bronze, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects.

Οποιαδήποτε περαιτέρω άνοδος των τιμών της βενζίνης θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει το έργο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς αποφασίζει αν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια -που ήδη βρίσκονται σε υψηλό 22 ετών- και πάλι φέτος για να τονώσει την οικονομία.

Ο Άλαν Ντετμάιστερ, οικονομολόγος της UBS και πρώην στέλεχος της Fed, δήλωσε ότι αναμένει να δει μια "αρκετά μεγάλη" αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο, όταν τα στοιχεία ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, λόγω του υψηλότερου κόστους της βενζίνης. Αναμένει επίσης άλλη μια άνοδο στα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, τα οποία δημοσιεύονται τον Οκτώβριο.

Οι βραδύτερες αυξήσεις των τιμών σε άλλους τομείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση του πληθωρισμού που τροφοδοτείται από την ενέργεια, αλλά είπε ότι οι κινήσεις των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσαν "εύκολα" να επαναφέρουν τον ετήσιο πληθωρισμό των ΗΠΑ σε τουλάχιστον 4% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το 3,2% τώρα.

Ο πόνος είναι ήδη εμφανής στα αμερικανικά πρατήρια καυσίμων, όπου οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει σχεδόν κατά το ένα τέταρτο φέτος στα 3,80 δολάρια το γαλόνι. Αυτό παραμένει κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 5 και πλέον δολαρίων που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι - αλλά εξακολουθεί να είναι 60% πάνω από το επίπεδό τους όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021.

Ο πληθωρισμός των τιμών των καυσίμων - ορατός σε λαμπερά φώτα κατά μήκος μεγάλων δρόμων σε ολόκληρη τη χώρα - έχει δώσει στους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του Μπάιντεν γραμμές επίθεσης ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Κατηγορούν τον Λευκό Οίκο ότι δίνει προτεραιότητα στην πολιτική για το κλίμα έναντι της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου.

"Χρησιμοποιούν το περιβάλλον για να καταστρέψουν απλώς τους ανθρώπους. Έχουμε υγρό χρυσό ακριβώς κάτω από τα πόδια μας. Βγάζαμε μια περιουσία. Και μετά το έκλεισε αυτό", δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος και επικρατέστερος υποψήφιος για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Newsmax. "Θα τρυπήσουμε, μωρό μου, θα τρυπήσουμε... Θα ρίξουμε τις τιμές της ενέργειας πάρα πολύ, πάρα πολύ κάτω".

Πέρυσι, όταν μαίνονταν μια παγκόσμια κρίση στις τιμές της ενέργειας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος έβαλε τα δυνατά του καθώς οι τιμές της βενζίνης ανέβαιναν προς και πάνω από τα 4 δολάρια ανά γραμμάριο, που θεωρείται πολιτικά ευαίσθητο όριο.

Ο Μπάιντεν παρακάλεσε τις εταιρείες να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο και στη συνέχεια επέτρεψε να διατεθούν στην αγορά ποσότητες ρεκόρ αργού που είναι αποθηκευμένες σε ομοσπονδιακά αποθέματα έκτακτης ανάγκης, συμβάλλοντας στην τιθάσευση της απότομης αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Αλλά αυτοί οι μοχλοί είναι λιγότερο αποτελεσματικοί τώρα. Ο άλλοτε παραγωγικός τομέας του σχιστολιθικού πετρελαίου αναπτύσσεται αργά αυτές τις μέρες και το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1983. Ο συνδυασμός αυτός έχει συμβάλει στη σύσφιξη των πετρελαϊκών αγορών, καθώς η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων αυξάνεται κατακόρυφα, δίνοντας στη Σαουδική Αραβία μεγαλύτερη επιρροή στις τιμές.

Ο Κρις Κρίστι, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ που τώρα κατεβαίνει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, πρότεινε ότι η ψυχρή σχέση του Μπάιντεν με το Ριάντ ευθύνεται για το γεγονός ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν "έκανε αυτή τη συμφωνία με τη Ρωσία" για να μειώσει περισσότερο την προσφορά πετρελαίου.

"Ο πρίγκιπας διάδοχος στέλνει ένα μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν", δήλωσε ο Κρίστι στο Fox Business την Τετάρτη. "Δεν θα έχετε καλή σχέση μαζί μας, λοιπόν, εμείς θα έχουμε καλή σχέση με τη Ρωσία".
Οι έμποροι ενέργειας διερωτήθηκαν επίσης γιατί η Σαουδική Αραβία επέκτεινε τις περικοπές πετρελαίου, δεδομένου ότι οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί απότομα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι παρατηρητές της Opec λένε ότι η θέση του βασιλείου είναι διαφοροποιημένη, ακόμη και καθώς οι εικασίες στροβιλίζονται σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαδραματίσει το Ριάντ σε μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος έχει στοχεύσει σε υψηλότερη τιμή πετρελαίου για να πληρώσει για το δαπανηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο Vision 2030, το οποίο κυμαίνεται από την κατασκευή της ιδεατής πόλης Neom στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι την αγορά σούπερ σταρ ποδοσφαιριστών όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

"Η πραγματικότητα είναι ότι ο σαουδαραβικός προϋπολογισμός και οι μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες του πρίγκηπα διαδόχου θα απαιτήσουν πετρέλαιο γύρω στα 85 δολάρια ή και υψηλότερα", δήλωσε ο Alkadiri. "Έργα όπως το Neom δεν χτίζονται με πετρέλαιο 70 δολαρίων το βαρέλι".

Οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το Ριάντ -μια αντιστροφή από την προεκλογική υπόσχεση του Μπάιντεν να καταστήσει το βασίλειο παρία- είναι ένας λόγος για την μετριοπαθή αντίδραση της κυβέρνησης στην ανακοίνωση των περικοπών αυτή την εβδομάδα, λένε οι αναλυτές.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε για πρώτη φορά της Opec και των συμμάχων της στην πραγματοποίηση περικοπών στην παραγωγή, προκαλώντας τον Λευκό Οίκο να κατηγορήσει το καρτέλ ότι "ευθυγραμμίζεται" με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και την πρόκληση ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη, αφού το Ριάντ ανακοίνωσε τις πρόσθετες περικοπές, ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει την "τακτική δέσμευση με τους Σαουδάραβες".

Αλλά σημείωσε επίσης ότι το "τελικό μέτρο" για την αξιολόγηση της επιτυχίας του Μπάιντεν θα είναι "η τιμή ενός γαλονιού βενζίνης για τον Αμερικανό καταναλωτή".

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον πρίγκηπα διάδοχο στη συνάντηση της G20 στο Νέο Δελχί, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία επίσημη διμερής συνάντηση.

"Φαίνεται ότι αυτή τη φορά παίζουν μακροπρόθεσμα και σκέφτονται στρατηγικά τη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας ως κάτι περισσότερο από μια απλή σχέση ενεργειακού εφοδιασμού", δήλωσε ο Kevin Book της Clearview Energy Partners στην Ουάσινγκτον.

"Η εξομάλυνση (μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας) φαίνεται μεγαλύτερη από τις τιμές της αντλίας στα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά στα 120 δολάρια θα μπορούσατε να δείτε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα".

Η Σαουδική Αραβία ελπίζει επίσης να αποκτήσει μόχλευση στις συζητήσεις της με τον Λευκό Οίκο, λένε οι αναλυτές. Το βασίλειο έχει έναν μακρύ κατάλογο αιτημάτων, από ισχυρότερη στρατιωτική υποστήριξη μέχρι την υποστήριξη ενός μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι υποσχέσεις για παρέμβαση εάν οι τιμές του πετρελαίου ανέβουν πολύ ψηλά παραμένουν ένα ισχυρό χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ριάντ. Η ανακοίνωσή του περιελάμβανε μια μηνιαία αναθεώρηση των περικοπών που, όπως λένε οι αναλυτές, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις, ιδίως καθώς η προεκλογική εκστρατεία μπαίνει σε κίνηση.

"Η Σαουδική Αραβία έχει μοχλό πίεσης, νομίζω, σε πολλά ζητήματα αυτή τη στιγμή", δήλωσε η Κάρεν Γιανγκ από το Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. "Έχοντας μια κυβέρνηση που μπαίνει σε εκλογικό κύκλο, κρατάει πολλά χαρτιά".